»Why did you make love with me?«

Senaste Bachelorette-skandalen – skammen är Chris Harrisons bästa vän

Nick Viall hade kollat igenom rätt många säsonger av Bachelorette innan han klev in i Bachelor-mansion i våras och för första gången träffade Andi Dorfman. Viall visste alltså vad han gjorde när han uppvaktade den Bachelorette som hittills marknadsförts allra hårdast som en självständig, tuff kvinna. Han lyckades följa spelets regler så väl att han till och med tog sig till final. Men där bröt han samman – och gick från att ha varit den enligt boken perfekte friaren till att stå för en av hela Bachelor-franchisens hittills största skandaler.

Nick blev dumpad i precis sista stund. Samma dag som han tänkt fria. Medan Andi i strålande sol hånglade med sin baseball-spelande fästman, ärkedouchen Josh Murray, visades bilder när den känslige Viall rullade iväg mot flygplatsen i bil, genom ett plötsligt regnigt Dominikanska republiken.

Det är just där, i den osäkra, laddade ytan mellan innanför och utanför ramarna, mellan reality och real, som den här typen av serier bränner till på allvar.

Den sista, hårda dumpningen är varje Bachelor/-ette-säsongs sorgligaste ögonblick. Men den ingår också i berättelsen. Detta visste självklart Viall mycket väl om. Han var även värdigheten själv i den avslöjande sista intervjun i taxin, där många svagare män och kvinnor än han brustit och visat sina sanna, mindre smickrande jag. Viall sa, i princip, bara detta: »I feel like such a fool.«

Men riktigt töntig blev han i mångas ögon först förra veckan. Då visades sista avsnittet av årets säsong på tv, vem som vunnit Andis hjärta skulle avslöjas och Nick skulle till slut tvingas konfronteras med henne igen. I direktsändning. Värden Chris Harrison annonserade redan i början av programmet att den kille som Andi inte valt fortfarande var kär i henne, och dessutom försökt träffa henne sedan inspelningen tog slut. Inte bara en utan två gånger.

Om det är sant eller inte är svårt att säga, som med det mesta med den här typen av fantasi-reality. Men att Nick inte mådde jättebra syntes lång väg. Mötet mellan honom och den kvinna som han fram tills alldeles nyligen trodde sig vara nära att fria till var minst sagt stelt. Och det är där och då, i den mest obekväma situationen en människa med hjärta kan tänka sig, som Nicks mask till slut bara faller. Han stammar lite, och sen säger han det som sannolikt kommer följa honom lång tid framöver. Se själv från 1:46 i det här klippet:

Andis och Joshs förlovning, och den megadiamant Mr Homerun ska ha satt på hennes finger, har fått ursäkta. Nicks fråga om varför Andi »älskade med honom om hon inte älskade honom« har varit hela veckans huvudnummer bland Bachelor-intresserade på nätet. Att man inte gärna pratar öppet om sex i tv i USA är ingen nyhet. Ännu mindre pratar man öppet om sex i anständiga Bachelorette. Den Nick som fram tills i måndags varit en Bachelor-producents dröm, gjort precis allt rätt från first-impression-rosen till småtjafset med killarna i huset till ett första »I love you« innan fantasy suite, blev plötsligt en riktig människa. En riktig människa med känslor som är starkare än skam och tabun. Allt som tidigare kanske varit hårt men ändå »bara reality«, blev på sekunden bara real.

Även senaste Bachelor-säsongen hade ett liknande ögonblick där alla ridåer plötsligt bara föll. Då handlade det om supersexige Juan Pablo Galavis som, under en romantisk helikoptertur där mikrofonerna var avstängda, ska ha sagt lite för sexiga saker till sin dejt Clare Crawley. Clare, som ska ha blivit både sårad och kränkt av Bachelorns framfusiga kommentarer, blev dessutom även hon strax därefter dumpad i sista stund. Men den mediala skuggan föll över Galavis. Hans öppna dirty talk gjorde honom i ett slag till Bachelor-historiens kanske minst omtyckta deltagare någonsin.

Nu är sannolikt inte Nick Vialls agerande nog för att döma honom till evig uteslutning ur den vad det verkar mycket tighta Bachelor-gemenskapen. Däremot har han under veckan som gått fått rejält med skit på internet. Nick är enligt en i princip enig jury en idiot och en pussy som gick alldeles för långt. Allra hårdast är The Guardians Jennifer Gerson Uffalusy som inte nöjer sig med att uttrycka besvikelse ur ett (rimligt) feministiskt perspektiv. Hon ifrågasätter även Nicks psykiska hälsa.

En del sympati har förstås också riktats mot Nick. Men merparten av reaktionerna runt om på nätet är mest av typen du kan se i Enterntainment Tonight-klippet ovan. Att han ska ha gått för långt. Att hans kommentar, som Andi säger, var »under bältet« och »privat«. När det i själva verket är faktumet att det ens finns något som är »privat« i en serie som Bachelorette som är det kanske mest anmärkningsvärda. Och också nyckeln till hela den här mångmiljard-franchisens framgång.

Allra hårdast är The Guardians Jennifer Gerson Uffalusy som inte nöjer sig med att uttrycka besvikelse ur ett (rimligt) feministiskt perspektiv. Hon ifrågasätter även Nicks psykiska hälsa.

Tabut, skammen och beröringsskräcken kring sex i en serie som Bachelorette bidrar i sig till seriens dragningskraft. Sanningen är inte så viktig. Alla vet ändå att de flesta paren gör slut efter finalen och att mycket av gullandet framför kameran är på lek. Produktionen har satt upp ramarna som deltagarna sedan under säsongen kämpar för att hålla sig inom. Som ett omvänt hungerspel. Innanför ramarna: fantasi-reality. Utanför ramarna: skam och tabu. Sex finns inte på kartan. Den som går dit, går över gränsen.

Och det är just där, i den osäkra, laddade ytan mellan innanför och utanför ramarna, mellan reality och real, som den här typen av serier bränner till på allvar. Detta är vad man som tittare genom säsongernas gång lär sig att längta efter. Oavsett hur ens egen sexualmoral ser ut i verkliga livet, oavsett hur icke-chockad man blir av Paradise Hotel. Bachelor-kontexten är en annan och dess strikta ramar accepterar den som tittar, bland annat, för att ibland få känna den där hisnande känslan när »verkligheten« läcker in genom den annars perfekta reality-ytan. Nicks plötsligt tappade mask och liknande steg över gränsen gör att hela Bachelor-franchisen kan leva vidare. Den vore så mycket svagare utan skammen den byggt upp kring sig självt. Och Chris Harrison hade varit så mycket fattigare. Vilket han, och resten av Bachelor-produktionen, självklart är mycket medvetna om.

I går kväll sändes för övrigt första avsnittet av Bachelor-familjens vildare småsyskon, Bachelor In Paradise. Som en, kan man förmoda, snarlik vidareutveckling av den nedlagda spin-offen Bachelor Pad kommer tidigare deltagare mötas på en resort i mexikanska Tulum, i ett Paradise Hotel-liknande upplägg. Var gränserna för moralen går i denna nygamla satsning återstår att se.

The Bachelorette säsong 10 har just avslutats, och Bachelor in Paradise tagit över, på ABC i USA. Kanal 5 i Sverige visar just nu säsong 8.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel