Och nu har till och med mobbade Jonah fått revansch!

Seinfeld-Elaine for president – JLD har aldrig varit bättre än i nya Veep-säsongen

»It’s not a top. It’s a bra.«

Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) blandar fenomenalt förvåning och förakt när ex-rumskompisen Sue Ellen lyckas förvandla en solklar förolämpning till en förkrossande seger:

Brenda Strongs karaktär har alltså stoltserat runt i New York utan behå över sina stora gungande bröst, så Elaine (med ett gnagande minne av hur Sue Ellen en gång lurade till sig hennes pojkvän med hjälp av de där brösten) bestämde sig för att ge henne en behå i födelsedagspresent… Det här var Seinfeld, säsong 7, The Caddy. Det var hysteriskt roligt, underbar satir och det första som dyker upp i mitt huvud när jag tänker Julia Louis-Dreyfus.

Jag saknade Louis-Dreyfus Elaine som jag aldrig saknade Ellie i Watching Ellie, som jag inte ens hade någon lust att träffa igen efter ett avsnitt, eller Christine i The New Adventures of Old Christine, som jag upplevde som aningen stereotyp, den typiskt neurotiska mamman med den oansvarige före detta mannen. Men med Selina Meyer i Veep kom hon tillbaka på riktigt, tillsammans med satiren. Och nu är vi redan på säsong 4!

Noteras bör att Louis-Dreyfus naturligtvis kan göra annat än satir och sitcom. Hon var strålande i det finstämda romantiska dramakomedin Enough Said för något år sedan, en av James Gandolfinis sista filmer. Rekommenderas.

Selina Meyer är, precis som Elaine Benes, arrogant, självcentrerad och oempatisk, men oj så mycket mer ambitiös och oförsonlig. The Caddy avslutades med Elaines låtsasskott mot huvudet, då den »Gatsby swing-top« som hon tvingats skapa för J. Petermans katalog, med Sue Ellen’s behå-outfit som förebild, faktist blir en vinnare. Den gesten får vi se igen i Veep, i slutet av säsong 3, då Selina uttrycker sin medkänsla för rikets första dam på sitt eget sätt: »Being married to POTUS would make me want to kill myself aswell.«

Veep

Ouch, men vi har ju aldrig fått träffa denne POTUS, så lite svårt att avgöra vidden av den förolämpningen. POTUS vill i alla fall nu tillbringa mer tid med sin fru och när säsong 4 av Veep börjar så har vi en ny POTUS, och en ny veep också för den delen. Om vi trodde att Selena hade blivit trevligare mot sina anställda, mer ödmjuk inför sitt nya uppdrag eller började känna mer empati i allmänhet, så hade vi naturligtvis alldeles fel. Tvärtom! Och den i hennes ögon nu helt inkompetenta staben känner av det, om och om igen.

Veep vände nu överraskande på hela Jonah-mobbningen – Jonah fick för en gång skull revansch, och också support från oväntat håll.

En av dem som får höra det högt och ljudligt är Gary (Tony Hale), den mest lojala medlemmen i teamet. Han som alltid där med sin outtömliga väska och viskandes sin kunskap. Efter att ha blivit grundligt utskälld av Selina blir Gary för första gången riktigt riktigt arg och ledsen och vrålar med all kraft tillbaka, hur han skulle göra allt för henne, hur han har gjort allt för henne. Och igen, om man trodde att hans nästan desperata utbrott skulle få Selina att ångra sitt eget och kanske be om ursäkt, så nej. Det som faktiskt tystar henne är nåt som jag nästan uppfattar som utpressning från Gary. Han nämner något onämnbart, något han gjort för Selina, som han lovat att aldrig yppa ett ord om. Vad, det vet vi inte, men kanske något som kommer flyta upp till ytan senare i säsongen.

images-2

Det är onekligen så att Louis-Dreyfus delar några av sina bästa scener med Hale. Inte bara detta bråk, som var så oväntat och så känslosamt, men också till exempel scenen i badrummet i slutet av säsong 3, då Selina precis får veta att hon kommer att bli president. Blodet sprutar ur Garys näsborrar där han sitter på toastolen. Selina letar desperat efter nåt i ovan nämnda väska som kan stoppa flödet, och de båda skrattar sedan hysteriskt, av glädje, lättnad eller vad vet jag. Men det ger rysningar!

En annan madam som inte ber om ursäkt i första taget är Amy (Anna Chlumsky), stabschef. Det har aldrig funnits några tvivel kring att Amy är ambitiös och att hon aldrig kommer låta sig överglänsas av kollegan/konkurrenten Dan (Reid Scott). Ändå gav hennes skrupelfrihet i säsong 3 mig kalla kårar, då hon i London totalt lyckas utmanövrera dåvarande kampanjledaren, Dan. Hon utnyttjar Jonah (Timothy Simons) att avslöja Selinas tränare och sängkamrats politiskt mindre korrekta uttalanden, vilket får pressen att ställa en helt oförberedd Selina mot väggen, vilket i sin tur får den redan extremt stressade Dan att totalt klappa ihop i en hjärtinfarkt, eller om det »bara« var en panikångestattack. Och Amy, utan minsta tecken på oro eller skuld, ler i mjugg över att Selina nu behöver en ny kampanjledare och för att hon vet vem som kommer att få jobbet.

Här är vi nu i säsong 4, med Amy, den nya kampanjledaren, som likt Selena häver ur sig precis vad som helst till sina, tydligen likaledes, inkompetenta medarbetare. »If you make me any more late, I will lock you into this car and have it compacted« För att i nästa ögonblick naturligtvis bli förödmjukad av sina egna oavsiktligt uppspelade memos.

Apropå Jonah så finns en sak jag inte har gillat med Veep, och det är behandlingen av den karaktären. USA verkar ha någon sorts fascination för mobbning av »nördar«. Det är något som återkommer i filmer och av någon anledning ska det vara roligt. Jag förstår inte på vilket sätt. Mobbningssparkar i nedåtriktning blir aldrig roliga och Jonah är inget undantag. Visst, alla i den här serien är mer eller mindre otrevliga, och det är oftast vansinnigt kul, men just Jonah är någon som alla tycker de har rätt att vara extremt nedlåtande mot, och jag ogillar att detta inte tillstås av någon.

1429609119282.cached

Jag fick därför lite dålig smak i munnen när han utöver mobbningen nu i säsong 4 också blir sexuellt trakasserad. Den smaken berodde både på min egen reaktion, jag kunde inte ju låta bli att le när den korte lade handen över hans behag och klämde till, men också för att det händer Jonah som redan är mobbad. Jag var rädd för att även detta skulle bli en rolig grej, ytterligare en anledning att skratta åt tönten Jonah.

Men Veep nedlät sig inte åt detta utan vände överraskande helt på steken i stället. Jonah fick för en gång skull revansch och också support från samma oväntade håll. När Dan blir vittne till trakasserierna, är det plötsligt slut på förnedringen och han påpekar allvarsamt att det som pågår faktiskt var sexuella trakasserier. Trots denna överraskande support så missade inte Jonah chansen att ta revansch på Dan. Och slutet var inget annat än poetic justice! Jag hoppas det blir mer poesi av det här slaget!

Selina, Gary, Amy är tre fantastiska anledningar till att titta på Veep. Behöver du fler? Gary Cole! Eller vad tycker ni?

Veep säsong 4 finns på HBO Nordic och C More, episod fyra blir tillgängligt på måndag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel