Trots de bästa av förutsättningar… vad hände efter piloten?

Sean Beans många ansikten orkar inte bära upp Legends

Jag föreställer mig att ängeln Lucifer såg ut ungefär som Sean Bean då han för sina synders skull föll från Guds goda gracer. Mer precist, som skådespelaren såg ut den korta perioden mellan sändningen av första och andra avsnittet av Legends, producerat av Fox 21 och inköpt av TNT i USA. (Svenska TNT ska inte visa serien då den inte produceras av moderbolaget.)

Bean har nu inte syndat alls utan uppträtt helt enligt uppritad plan så långt det nu är görbart. Producenthjälten Howard Gordon (Homeland, 24) kan däremot räkna med nedgradering i Guds svarta bok för att ha lånat ut sitt goda namn. Avsnitt två och tre är nämligen precis så halvdant genomförda som när någon har släppt greppet. Fingeravtrycken runt tv-bildens kanter är inte Gordons utan – genom slutledning är jag nästan säker – en handfull nervösa kostymproducenter.

En blandning av djupdykand, proceduralaktigt psykologiskt drama på internationell spionnivå – kom igen! Champagnekorkens färd mot takstuckaturen fick anses påbörjad.

Som TVdags-Björn skrev här var piloten bra. Den var till och med lovande. Den var – håll i er – mer än lovande. Redan innan premiär kunde man känna att segern var vunnen när man såg listan på goda skådespelare, utöver nämde Bean i huvudrollen: Ali Larter (Heroes), Steve Harris (Advokaterna), Morris Chestnut (Nurse Jackie, V) och Amber Valletta (Revenge och otaliga filmer).

När man läste premissen, samma sak: Martin Odum (Bean) arbetar som infiltratör för FBI och är kanske den bästa genom tiderna på att spela sina olika förbrytarroller. Problemet är att han håller på att bryta samman och börjar tvivla på vem han egentligen är. En blandning av djupdykande, proceduralaktigt psykologiskt drama på internationell spionnivå – kom igen! Champagnekorkens färd mot takstuckaturen fick anses påbörjad.

Ena scenen är det latinamerikansk såpopera i ljussättning, dialog och regi. Nästa finner man sig sitta med öppen mun, andlös medan Sean Bean spelar så att tv-historiens stora glöms bort. De inbördes relationerna mellan själva brottet och Odums sanningssökande och sidohistorier som Odums relation med sin familj och maktkampen på FBI är helt i obalans.

Kom igen, Fox 21! Rädda den här serien medan tid finns. Ge en auteur full kontroll att skapa något lika komplext som spionthrillerförfattaren Robert Littels förlaga: Legends: A Novel of Dissimulation. Att tv-serien avviker från boken i det att Odum där är en sorts privatdetektiv med en helt annan agenda är i sig underligt, men den förlusten kan vi acceptera. Bara vi får den serie vi blev lovade.

Legends visas av TNT i USA.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel