Streamingtips

Se Vartans manipulative sektledare i The Arrangement på HBO Nordic

I dag släpps andra säsongens sjunde avsnitt av The Arrangement på HBO Nordic. Den serien var förra årets största överraskning för mig. Jag trodde det skulle vara ett såpigt Hollywood-drama – och ja, de var precis därför jag började kolla, ett såpigt Hollywood-drama med Josh Henderson från Dallas (2012). Men jag fick någonting helt annorlunda, någon mycket mer, vilket jag skrev om för ett år sedan.

Ett sätt som den skiljer sig jämfört med en mindre avancerade draman av denna karaktär är hur den utgår från att människor är oerhört komplexa varelser.

Första säsongen är en riktigt smart, tankeväckande historia som utforskar ämnen som frihet, gränser, identitet och när allt kommer omkring – ärlighet. Vad är sanning och vad är verkligt? Allt detta gör den alltså medan man berättar om superkända stjärnskådespelaren, Kyle (Henderson), som är medlem i självhjälpsorganisationen (sekten) The Institute of a Higher Mind. Sekten drivs av den karismatiske ledaren Terence (Michael Vartan), som är gift med DeAnn (Lexia Doig), som också agerar Kyle’s producent. IHM tycker det är bäst att Kyle skriver kontrakt med en blivande maka och han väljer stretande unga skådespelaren Megan (Christine Evangelista) att erbjuda ett sådant, som efter viss eftertanke accepterar.

Säsongsfinalen förra året kallades så passande för The New Narrative. Mycket av säsongen grävde just i detta med narrativ och vem som skrev »ditt«. Vilken historia vi vill berätta och vem som har makten att förändra den? Sista avsnitt handlade om Megan tvingades titta djupt in i sig själv för att konfrontera sin sanning. Säsong två tar genast upp tråden king narrativ och ur IHM samtidigt som de förespråkar sanning och ärlighet styr och ställer andras liv. 

Efter en något vacklande inledning på säsong två känns den från tredje avsnittet och framåt oerhört fängslande igen. Ett sätt som den skiljer sig jämfört med en mindre avancerade draman av denna karaktär är hur den utgår från att människor är oerhört komplexa varelser. Vad som till exempel funkar för en person, vad som är det bästa som hänt denne, uppfattas som kontrollerande, manipulativt och skrämmande för en annan och vilket bland annat blir konflikten mellan Kyle och Megan. Terence relationen till Kyle utvecklas till något som känns som en kärlekshistoria. Terence har räddat Kyles liv och han känner sig oerhört tacksam. Megans i sin tur tycker Terence är ett monster och vill hämnas även om hon efter ett tag börjar inse att allt är inte svart och vitt.

Michael Vartan’s Terence finns i mitten av denna konflikt och han är en alldeles utmärkt anledning till att titta på The Arrangement. Det var längesedan jag såg en så psykologiskt komplex och fascinerande karaktär i rutan. Som seriens skurk är han brutal och manipulativ, men det är samtidigt tveklöst så att han vill hjälpa människor till ett bättre liv, att hitta sin egen sanning och ta kontroll över sina liv. Detta gör han dock genom att kontrollera och manipulera dem samtidigt som han själv är ytterst rädd för att vara ärlig när det gäller egna händelser i sitt liv.

The Arrangement Terrence
Samtidigt finns det något mycket mänskligt i Terence, han tror på vad han gör och att han gör gott. Han kan gå hur långt som helst för att »hjälpa« de som är med i IHM och han förstår inte riktigt var gränserna går. Han är så angelägen om att alla ska vara ärliga mot sig själva. Inget ska döljas och inget hanteras inombords. Allt ska ut. Han tar hand om allas känslor, men ingen finns där att hjälpa honom ta hand om hans egna. Istället projicerar han dessa känslor på andra bland annat Kyle.

I avsnitt tre lyckas Megan i en spännande scen vända på steken, det är egentligen hon som går i »terapi« hos Terence, och får honom att vara ärlig och våga berätta om sina rädslor. Terence kämpar så hårt för att kontrollera sitt eget narrativ att han inte riktig vet själv längre när han är ärlig och när han bara spelar sin roll som ledare och terapeut. Naturligtvis, den som försöker kontrollera alla andras liv har egentligen noll kontroll över sitt eget. 

The Arrangement 2x06
Terence skrämmer folk, han räddar livet på folk, han gör personer nervösa, han får dem att känna sig trygga. »Love ourself again, confront ourself and forgive ourself«, förespråkar han i ett tal och det är ord som kunnat låta som total smörja i någon annans mun, men det är just detta med Vartan, han gör Terence trovärdig. Man tror på honom som varm, omtänksam och kärleksfull person som bara vill Kyle och andras bästa. Man tror också på honom också som manipulativ, hård, auktoritär ledare för IHM. Jag njuter av varenda sekund.

Sen har ju serien lite självdistans också. Det är inte vem som helst som kan tjata på om narrativ och verka övertygande. När en ung kvinna i en mindre roll fromt säger  »I would like to reframe this narrative as much as anyone«, då vet man att hon betyder problem.

Säsong 1 av The Arrangement finns på HBO Nordic, nya avsnitt av säsong 2 släpps på måndagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel