Recension

Se sanningen om de asylsökande som inte ville gå av bussen – viktig SVT-premiär i kväll

Minns ni de asylsökande som inte ville kliva ur bussen när de flyttats till ett boende utanför Östersund? Det blev SD-ramaskri i sociala medier om bortskämda flyktingar som borde vara tacksamma. I kvällens inledning av SVT-dokumentärserien om just detta boende återges de där intervjuerna – i ett för många säkert överraskande, nytt, nyanserat ljus.

Till flyktingförläggningen Grytan bussas alltså asylsökande flyktingar i väntan på besked om de får stanna i Sverige eller inte. Där sätts deras liv på paus i månader, och ibland år. Emma Arnesson, som bodde i trakten, undrade hur de nyanlända skulle kunna få en bra start i Sverige om deras tillvaro bara bestod av en lång och oviss väntan på besked om uppehållstillstånd. Så hon sa upp sig från sitt jobb och startade tillsammans med andra eldsjälar den ideella organisationen Hej främling. Med gemensamma upplevelser som körsång, löpning, yoga och fjällvandring skapar de möten mellan människor vid Grytans flyktinganläggning och lokalsamhället.

I tider där politiker och media mest pratar om nyanlända som problem och kostnader känns det nödvändigt med en serie som faktiskt ger namn och ansikten på några av dem som har flytt hit.

Organisationens arbete skildras i SVT:s nya dokumentärserie Känn dig som hemma. Emma Arnesson säger redan i det första avsnittet något grundläggande: »Integration sker genom möten mellan människor och vår erfarenhet är att det inte behöver vara så svårt«. Av döma av det första avsnittet så vet hon vad hon snackar om. Vi får möta människor som har flytt sina krigsdrabbade hemländer och bär på sorger och trauman, men som i mötena med Hej främling får glömma eller bearbeta sina smärtor för ett tag.

Unge Nedal flydde från Syrien på en gummibåt över havet och på Grytan går han mest runt och sjunger hela dagarna. Det är hans sätt att bearbeta sin sorg, och när han får möjlighet att delta i en kör lever han upp. Eritreanska Samira, som växt upp i Saudiarabien, har aldrig cyklat förut då hon länge trodde att det inte var något kvinnor fick ägna sig åt. Med hjälp av Sara på Hej främling så tar hon sina första cykeltag och det är så fint att se. Men framför allt är vänskapen mellan Samira och Sara oerhört berörande, hur de öppnar varandras världar för nya intryck och insikter. Det går inte att sluta le när Sara utnämner Samira till »världens ballaste brud«.

En som har lämnat Grytan och fått uppehållstillstånd är Wazir från Afghanistan. Han jobbade på en människorättsorganisation i hemlandet och när hans kollegor mördades en efter en flydde han. Kvar blev hans fru och fyra barn. Nu gör han allt för att en dag kunna återförenas med sin familj. Han hårdpluggar svenska genom att lyssna på radion och hoppas få ett jobb så att han har råd att flyga sin fru och sina barn till Sverige. Jag håller tummarna för att det blir så.

Hej främling visar att det inte behöver vara svårt att hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället. Men de kan inte vara ensamma i det arbetet.

Känn dig som hemma är så oerhört viktig tv. I tider där politiker och media mest pratar om nyanlända som problem och kostnader känns det nödvändigt med en serie som faktiskt ger namn, ansikten och berättelser till några av dem som har flytt hit, och visar vilka möjligheter de kommer med. Samtidigt visar serien med all tydlighet hur ansvaret för att integrera och ge nyanlända en bra start i Sverige allt mer har förskjutits till den ideella sektorn. Det är allt oftare de ideellt arbetande eldsjälarna som försöker ge nyanlända den omtanke och de praktiska möjligheter de behöver för att faktiskt kunna känna sig hemma här, om än bara för en stund.

Det är fantastiskt att det finns så många engagerade personer som vill hjälpa sina medmänniskor. Enligt FRII:s senaste rapport Finansiering av ideell verksamhet arbetar hälften av Sveriges befolkning ideellt i någon form och lägger i snitt 15 timmar per månad på sitt ideella arbete. Totalt motsvarade det ideella arbetet cirka 380 000 heltidstjänster 2014. Vi behöver ett sådant starkt civilsamhälle. Men samtidigt vittnar allt fler inom den ideella sektorn om det tunga ansvar de har behövt ta för att ta hand om nyanlända. De har på många sätt behövt täcka upp där de politiska resurserna inte har räckt till.

Emma Arnesson och de andra eldsjälarna visar i Känn dig som hemma hur slitsamt det är att arbeta ideellt. Det tär på både kropp och själ att hjälpa utsatta människor under en längre tid, dessutom utan någon trygg finansiering. Trots det ger de allt de har till de boende på Grytan. När det rådande samhällsklimatet målar upp integration som något omöjligt visar Hej främling att det inte behöver vara svårt att hjälpa nyanlända att komma in i det svenska samhället. Men de kan inte vara ensamma i det arbetet. Det är ett arbete som både kräver betydligt större politiska och ekonomiska resurser (vilket faktiskt finns), men också ett engagemang från oss alla för att se till att alla som kommer hit får de bästa möjligheterna att bli en del av det svenska samhället. Om en, som jag gör, tror på öppna gränser och att integration inte behöver vara rocket science, är Känn dig som hemma väldigt inspirerande.

Känn dig som hemma sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel