TVdags recappar Game of Thrones

Säsongsupptakt! En personguide till Game of Thrones

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 4, avsnitt 1, Two Swords.

Vi har väntat så länge. Nu är det äntligen dags, Game of Thrones fjärde säsong är här. Men känner du dig lite rostig? Vilka är egentligen alla dessa människor? Lugn, Tvdags personrecappar sig igenom första avsnittet och försöker reda ut vilka alla är, och vad de egentligen höll på med. Häng med!

Lannisters:

 • Pappa Tywin fortsätter att leverera torra oneliners och köra över sina barn. Han smider om Ned Starks ovärderliga valyriska svärd till två mindre och ger det ena till sin äldste son samtidigt som han gör honom arvlös.
 • Jamies alla scener involverar någon slags förnedring för honom. Pappa gör honom arvlös, Jeoffry påminner honom om att han inte gjort några stordåd och Cercei avvisar honom. Stackars Jamie.
 • Cercei dricker vin och är bitter. Hon är bara med i en scen där hon förnedrar sin forna älskare och tvillingbror.  Och dricker vin. Jag blir alltid så sugen på rödvin när det är scener med Cercei. Det ser så lätt och gott ut.
 • Joffrey är bara med i en scen beter sig rövigt mot Jamie genom att håna honom för hans enhänthet och har på sig en fab lilaguldig rock. Kanske är det hans bästa personlighetsdrag, han verkar ha så jäkla god smak för de där glansiga rockarna.
 • Tyrion blir även han förnedrad i nästan samtliga scener han är med i. Alla gånger av dorniska prinsar eller adelsmän. Att Tyrion är master of coin och en viktig person verkar inte inge någon respekt. Han har också kvinnoproblem, då hans fru Sansa (fd Stark) är väldigt olycklig och hans älskarinna Shae känner sig försmådd.
 • Finlir: Tyrions väpnare Podrick. Allt som Podrick är med i blir lite lite bättre. Han (och Sansa) kan vara den enda genuina karaktären i serien.

Det var Lannisters det! Temat verkar vara förnedring och bitterhet. Tur att de snart ska få ha lite skoj i form av kungligt bröllop!

Starks:

 • Sansa (fd Stark, nu Lannister) är såklart djupt olycklig av de brutala morden på hennes mor och bror. Hon vill inte äta och vill helst bli lämnad i fred. När hon försöker vara i fred blir hon uppsökt av före detta riddaren ser Dontos, vars liv hon räddade när Joffrey hade en av sina mer morbida infall (han tänkte dränka ser Dontos med vin innan Sansa grep in). Ser Dontos är fortfarande full, men vid liv och tjänar som hovnarr. I sin tacksamhet gentemot Sansa vill han ge henne ett halsband. Sansa tar tveksamt emot det, vi får se var det leder.
 • Arya är på roadtrip med The Hound och får ta ut lite av sin ilska på en av personerna på sin dödslista – soldaten Polliver som vi fick se brutalt mörda Aryas kompis i säsong 3. En märklig vänskap verkar också nästan växa fram mellan The Hound och Arya, som jag ser fram emot att se mer av. The Hound och Arya är påväg till Aryas moster för att få en nätt liten summa pengar i lösen för henne. Man får också se hur förödande kriget har varit för vanligt folk på landsbygden, fullt med lik och brända åkrar. Och vintern är på väg.
 • Jon Snow är ganska illa ute. Han har legat med en vildling och ingen verkar tro honom när han säger att vildlingarna och deras kung Mance Rayder är på väg mot den stora ismuren. Att The Night's Watch också är mycket färre än vad de gjort sken av är också ett stort problem. Jon är med rätta bekymrad, och kanske även lite hjärtekrossad då det sista som hände mellan honom och vildlingkrigaren Ygritte var att hon satte ett gäng pilar i honom.

Ja, det var ju i alla fall ingen Stark som dog i det här avsnittet! Puh! Vi fick inte se var Bran höll hus dock.

Targaryens: 

 • Drakmamman bortom haven leker med sina drakar, som inte riktigt verkar så tama som man skulle vilja ha dem. Sen får vi se en ny skådis i rollen som skälmen Daario Naharis (men fortfarande utan blått skägg, vafalls?!), vilket verkar bero på att ursprungsskådisen Ed Skrain (för övrigt sjukt lik DJ Trexx i Grotesco, har ni tänkt på det?) fått en roll i The Transporter. Att ersättaren Michiel Huisman även spelar sköne slarvern Liam i Nashville gör allt lite mer förvirrande, eftersom de ser förvillande lika ut, med enda skillnaden att Daarios hipsterskägg (fortfarande inte blått) åtföljs av rustning, inte fedora. Annars verkar Daenerys fortsätta sin befrielsekamp av österns slavar. Next stop: Ökenstaden Mereen, som välkomnar hennes armé med korsfästa slavbarn. Ouch.

Frågeställning: När ska Daenerys sammankopplas med resten av serien?

Tyrells:

 • Gammelfarmor Tyrell fortsätter rocka fett, helst genom att slänga guldsmycken omkring sig och verkar ha storartade planer på gång, något vi säkert kommer få se i efterföljande avsnitt. Det kallas förespegling, eller möjligtvis placering, folks.
 • Margaery är bara med i en kort scen, men låter där den godmodiga acceptansen för sakernas tillstånd krackelera när hon torrt frågar sig vad Joffrey skulle vilja att hon skulle ha för bröllopsjuveler - ett halsband av döda sparvar? Det finns mer med Margaery än ögat får se.

Slutledning: Nåt är på gång. Nåt med bröllopet. Farmor Tyrell rockar. I varje scen. Kan vi inte döpa om serien till Game of Grandma Tyrell?

Och så har vi lite nya ansikten i serien…

Martells:

 • Oberyn Martell, Prins av Dorne, är en stilig karl med förkärlek till guldfärgade morgonrockar och blonda unga män. Jag älskar honom redan. Han är i Kings Landing officiellt för att vara med på det kungliga bröllopet, men inofficiellt verkar han härbärgera groll för ett tjugo år gammalt mord på sin syster Elia, som gifte sig med före detta kungen Rhaegar Targaryen. Han hävdar att alla Lannisters bär skulden för Elias mord och även mordet på hennes två barn Rhanerys och Aegon, då de verkar ha dödats av The Hounds storebror The Mountain på pappa Tywin Lannisters order. Rhaegar är för övrigt Daenerys äldre bror. Som hon kanske skulle gift sig med om hon bara fötts lite tidigare. Hänger ni med? I alla fall, Oberyn Martell är awesome, sexig och gillar sex, vilket gör att de flesta av hans scener utspelar sig i bordellmiljö. Mycket bara bröst alltså.
 • Elaria Sand är Oberyns älskarinna, och en av många Dorniska bastarder. Hon gillar också sexiga morgonrockar och horor med lite fart i.

Sammanfattning: Samkönat sex och allmän skörlevnad verkar vara Martells melodi. Jag gillar dem redan. Undrar du var Dorne ligger? Det ligger längst ned i söder i Westeros, där det är väldigt varmt och folk har lite kläder på sig och massor av sex, till skillnad från Thenn i yttersta norr, där folk har cool scarification och äter sina fiender. Se nedan.

The Thenns:

GoT 4.01_Thenn Styr

 • Från yttersta norr kommer de mest hårda kannibalerna någonsin visade på tv! Med symmetriska scarifications och en attityd som skulle få vem som helst att kasta in handduken. Vi förstår att The Night Watch är illa ute, om Kungen i Norr, Mance Rayder, lyckats få med sig dessa vansinneshårda krigare i sin här. Also, kungen har jättar med sig. Det bådar inte gott.

Hårdhetsbevis: Sätta människoarm på järnspett över eld. Scarifications i hela ansiktet.

Allt som allt är öppningsavsnittet av säsong 4 icke en besvikelse. Den tuffar igång som ett ångtåg, eller en långsam öppning i schack. Lite lägre tempo i början alltså. Men snart blir det action, det tvivlar jag inte på.

Roller vi saknade i första avsnittet: Hodor. Bran. The Spider. Littlefinger. Kung Stannis och Melisandre. Theon Greyjoy.

(Brasklapp: Jag har försökt stavningskolla alla namn gentemot A wiki of fire and ice men misstag kan ha hänt då inget av namnen följer nån slags logisk stavningsregel.)

Säsong 4 av Game of Thrones börjar på HBO Nordic och C More i kväll.

Just nu på TVdags

Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel