TVdags pepp-recappar Game of Thrones: säsong 2

Säsongsrecapsen forsätter! Nu river vi av Säsong 2 av Game of Thrones – så sjukt bra den var…

Mindre tuttar! Mera intriger! Mera eld! Woho! Nu kör vi!

Så här såg trailern ut för säsong 2:

Ja, jag hade glömt hur sjukt bra denna säsong var, och hur många av karaktärerna som för mig fortfarande känns »nya« faktiskt introducerades redan här. Jag hade glömt Renly Baratheon. Stackarn. Bortglömd så snart. Liksom resten av Westeros  inklusive hans fru. Älskad av folket? Nja.
Vi gör som vanligt, jag går igenom person för person och försöker sammanfatta:

Nya personer av vikt

 • Melisandre Prästinna för R’hllor och kung Stannis egen ormstunga. Har sin egen dunkla plan, och föder gärna fram läskiga monster för att få Stannis dit hon vill.
 • Stannis Baratheon Näst i tur efter Robert i tronföljd. Extremt fyrkantig och torr. Ingen man vill hänga i gäng med direkt. Samlar ihop en stor armé och anfaller Kings Landning från vattnet.
 • Margaery Tyrell Renly Baratheons hustru, och dotter i mäktiga familjen Tyrell. När Renly blir mördad byter hon snabbt allians och förklarar sin eviga kärlek till Joffrey.
 • Brienne of Tarth Kvinnlig riddare som älskar Renly Baratheon med hela sitt hjärta. Blir anklagad för hans död, och flyr med Catelyn Stark och svär henne trohet.
 • Craster (och hans stackars fruar) Jävligt obehaglig vildling som Nattväktarna har ett avtal med på andra sidan muren. Offrar barn till White Walkers och tar sina egna döttrar som fruar.
 • Ygritte Vildling som Jon tillfångatar och som sen tillfångatar honom tillbaka. Upphov till alla memes på internetz med sitt »you know nothing, Jon Snow«.
 • Yara Greyjoy Theons ungefär 1000 ggr ballare storasyrra. Slåss, styr skepp och borde få en egen jävla spinoff. Helst nu. Varför har hon så lite plats i serien?
 • Davos Seaworth Lökriddaren – gääääääsp, men ja, något slags före detta smugglare som nu är sjukt lojal till Stannis. Varför fattar man inte riktigt.

Bästa scener

Hela Blackwaterstriden är ju sjuukt bra. Vildeldskatastrofen, kvinnorna i kapellet (CERSEIS BRÖSTHARNESK FFS), Tyrions brandtal osv osv. Jag fattar varför de la hela budgeten på detta.

Allt med Tywin och Arya.

Theon som håller brandtal inför sina hurrande män, som sen slår ner honom strax efter utan några som helst skrupler. »Bra tal«, säger en. Sen åker de hem.

Okejdå. Jag är sjukt svag för »Dracarys«-scenen. Jag grät denna gång också.

STARKS

Jon
Jons resa är rätt mörk i serien. Först möter han maktlösheten i Crasters grymheter och får se vad Craster gör med nyfödda söner (han offrar dem till white walkers). Han fångar en vildling men blir själv tillfångatagen för att han är för godtrogen och för ärlig. I slutet tvingas han döda en medbroder för att gå undercover i vildlingarnas armé. Kärlekshistorien med Ygritte byggs upp fint utan att kulminera i säsong 2, för att brisera i säsong 3.

Arya
Det är så fint hur Arya får ta tid på sig att hitta sina egna ben. Hon har alltid haft en stark vilja, men har tidigare varit snärjd över att andra har så mycket makt över henne. I säsong 2 är hon ofta maktlös, men tvingas pågrund av att hon inte har nån familj som kan hjälpa henne, lita på sin egen förmåga. Arya börjar på flykt och slutar på flykt. Emellan blir hon tillfångatagen i Harrenhal och bondar motvilligt med Tywin Lannister som hans munskänk. Hon lär också känna Jaqen H'ghar som som gentjänst för att hon räddar hans liv, betalar tillbaka med att döda tre personer som Arya får välja. Snyggast är när Arya som sista namn nämner Jaquen själv, för att tvinga honom att hjälpa henne att fly från Harrenhal. Hon får också det mynt som gör att hon i slutet av säsong 4 tar sig över havet till Braavos.

Bran och Rickon
Det jobbigaste momentet i hela säsong 2 tycker jag är när Theon mördar två barn för att maskera att han inte lyckats fånga Bran och Rickon efter att de flytt från Winterfell när de järnfödda intar borgen. Säsongen börjar med att Bran måste böja knä inför Theon och axla de jobbigare sidorna av ställföreträdande lordskap, och slutar med att de gömmer sig i Winterfells källare, med Osha och Hodor som sällskap. Bran börjar också nosa på Warg-drömmarna, men det förklaras inte vad det är, än.

Robb
Robb börjar växa in i rollen som Nordens kung. Han blir mer och mer självsäker i rollen och vinner segrar var han än går. Alla älskar honom. Sen blir han kär. Och struntar i att han är trolovad med en Frey, som betalning för att hans armé fick passera över Freys bro. Robb tror att han kommer komma undan med detta. Detta ödesdigra misstag kommer prägla hela säsong 3 och 4 och ändra hela spelplanen för Westeros och i det närmaste utplåna ätten Starks. Men ingen press, hörru.

Sansa
Spenderar mestadelen av säsong med att gråta, nästan bli våldtagen av smutsiga stadsbor (hon blir räddad av The Hound), och bli mobbad av drottning Cersei. Hon blir misshandlad av sin tilltänkta make, och efter en fruktansvärd ångestmens ändå bli undanknuffad av en ny allians mellan kronan och Highgarden. Sansas leende när hon inser att hon inte behöver gifta sig med Joffrey är säsongens bästa. Vi väntar otåligt på Sansas agens i serien. Tyvärr behöver vi vänta till säsong 4 innan hon agerar på eget bevåg.

Catelyn
Bär sorgen över sin man med stoiskhet. Försöker vägleda sin unge son genom kriget. Oroar sig för sina döttrar som hon tror båda finns i Kings Landing. Begår misstaget att försöka befria Jamie Lannister för att göra en fångutväxling. Blir satt i husarrest av sin egen son. Får Brienne av Tarth som edsvuren riddare, när de tillsammans bevittnar det magiska mordet av Renly.

LANNISTERS

Jaime
Spenderar hela säsong 2 med att vara fånge hos Robb. Han flyr, men blir tillbakahämtad, och till sist flyr han med Brienne. Obehagligaste scenen är i första flyktförsöket när han mördar sin egen kusin, som dyrkar honom som en hjälte. Det isar i blodet, när stackarn frågar: »vad kan jag göra för att hjälpa dig? Jag gör vad som helst.« Jaime svarar: »Det finns en sak du kan göra för mig, du kan dö.« Sen dödar han honom, oerhört brutalt. Minns ni att vi får sympati för den här karaktären längre in i serien?

Cersei
cersei fabTappar greppet om sin son. Dricker jävelmycket vin. Har kanske det ballaste bröstharnesket. blir ledsen över att Tyrion skeppar iväg hennes dotter Myrcella till Dorne, något som får konsekvenser nu i stundande säsong 5. Är faktiskt mest full och snazzy-sassy hela säsongen.

Joffrey
Får blomma ut i vidrighet. Morbror Tyrion försöker lugna ned honom (sex är nog en jättebra metod för en liten sadist som Joffrey) med katastrofalt resultat. En sak som jag älskar med Joffrey är att han är helt omedveten om sina egna begränsningar. Han skryter om hur han ska slåss och rädda Kings Landing från Stannis arméer, men har inte riktigt tänkt igenom den lilla detaljen att han också ska faktiskt, på riktigt slåss också. Har ingen riktig stor karaktärsutveckling, utan går mest runt och är otäck.

Tyrion
Växer mer och mer in i rollen som kungens hand, och upptäcker att han är bra på politik. Får upprättelse i slutstriden om Kings Landing, en kort sekund, med ett episkt brantal, innan en av Cerseis lejda män försöker döda honom. Han blir räddad av sin väpnare Podrick och vaknar upp i ett undangömt tornrum, då pappa Tywin gallopperat in som räddare av dagen och tagit över kungens hand-titeln. Får Tyrion nån cred? Nä.

Tywin
Spenderar mesta delen av säsongen chitchattande med Arya i mörka Harrenhal. Framstår stundtals som ganska sympatisk. (Älskar skådespelaren Charles Dance!) Rider in i sista minuten och räddar Kings Landing från Stannis. Är dryg och syrlig över det.

GREYJOYS

Theon
Stackars missanpassade Theon. Genomgående i serien, ända tills han blir en snörvlande hund åt Ramsay Bolton så tycker jag man förstår varför han handlar som han gör. Han är verkligen spelad som en ledsen, kärlekstörstande hund, som gör vad som helst för att bli uppskattad eller få lite kärlek. Avslutar säsong 1 med att böja knä inför Robb Stark och övertalar honom i början av säsong 2 att få åka till Pyke och få med sin far på Robbs sida, så att de kan få hans skepp. Men väl där blir Theon så nedtryckt i skorna av sin far att han byter sida som den kappvändare han är, för att bevisa för sin far (och syster) att han är en äkta Greyjoy. Innan dess hinner han dessutom ofreda sin syster som han inte känner igen, men får äta upp det också.

Han får ett skepp, när systern får 30. Dock får han den briljanta idén att åka upp till Winterfell och ta borgen, då han ju vet att alla nordmän är nere i södern och krigar. Han gör detta men det går inte lika smidigt som han tänkt sig. Ingen vill ge Theon respekt! Detta faktum får Theon att begå grymma våldsdåd, som barnamord och mord på människor han egentligen älskar. Plus att han sen blir nedslagen av sina egna män, och överlämnad till Ramsay Bolton, eftersom de hellre vill åka hem till sina saltstänkta öar än häcka uppe i norr. Stackars Theon.

TARGARYENS

Daenerys
Daeneys håller på att dö i öknen med sin lilla spillra som är kvar av horden. De når efter många sorger och jävligt dåligt hår staden Qarth. Där blir de behandlade som smuts, men får bo hos en av de rika köpmän som styr staden. Efter mycket snack, som brukligt på Daenerys sida av storyn, blir drakarna stulna av stadens magiker. Daeneys hittar dem fastkedjade – detta efter några hallis-scener där hon möter sin döda son och make i ett vintertäckt Westerns och väljer bort dem. Magikern dödar hon i slutminuterna genom att ge sina drakar kommandot »Dracarys«. Fick mig att gråta av bästhet första gången jag såg det. Kanske andra också. Ingen har nånsin kallat mig för subtil och finkulturell. Jag kan leva med det.

thrones-210-dany-dragon-burn

Så vad är upplägget inför tredje säsongen?

 • Robb har fuckat sina allianser och går en chockerande död till mötes. Kriget kommer ta en annan vändning, kan man säga.
 • Joffrey och Margaery förbereder sitt bröllop, som bara kan bli en riktig hoot.
 • Jamie och Brienne ska ha bonding på sin roadtrip till Kings Landing.
 • Jon kanske ska ha sex. Snaaart.
 • Daenerys börjar sin resa som erövrarinna snarare än tiggardrottning. Men kommer hon över havet? NEJJJJIIEEEE.

Varsågoda, slit mig i bitar, heja på eller berätta egna smarta teorier i kommentarsfältet. Har jag glömt nåt asviktigt? Har jag stavat fel på alla namnen (det beror i så fall på att jag aldrig kommer ihåg hur de stavas, och att A wiki of fire and ice är så jävla knölig att söka på)? Skrik och härja! Eller samtala mjukt och finkulturellt (fast vi alla vet att ni gillar drakar och stora män med svärd)! Nu är det bara säsong 3 och 4 kvar innan vi kan frossa i säsong 5.  Snaaart.

Game of Thrones samtliga säsonger finns på HBO Nordic, där säsong 5 har premiär i april. SVT sänder just nu säsong 4, på onsdagar.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel