TVdags recappar Agents of S.H.I.E.L.D.

Säsongsfinalen av Agents of S.H.I.E.L.D. har allt och lite till

Innehåller spoilers för Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 2, avsnitt 21, S.O.S.

Jiaying har lyckats starta krig mellan Inhumans och S.H.I.E.L.D. eftersom krig enligt henne var oundvikligt kunde Inhumans lika gärna slå först. Hon övertalar Cal att ta ett serum han utvecklat som ska ge honom superstyrka (ännu en sak han gör bara för att få vara med sin familj), och styrka får han, fast hans häftiga temperament skruvas också upp några snäpp. Äntligen får vi se honom som Mr. Hyde! Fast känns det inte lite som att Kyle MacLachlan spelar Jim Carrey-som-Mr. Hyde efter han tagit serumet? Eller är det ansiktsproteserna som gör det? I och för sig är väl en Jim Carrey-som-Mr. Hyde-imitation ett rimligt val om man ska spela en så pass instabil och over-the-top karaktär.

Känns det inte som att Kyle MacLachlan spelar Jim Carrey-som-Mr. Hyde efter han tagit serumet?

Kyle MacLachlan får ju också spela Cal som oväntat sympatisk när Coulson så småningom försöker vända honom mot Jiaying genom att påpeka att det är hon som är monstret, och allt Cal gjort har han gjort för att återförena sin familj. Coulson har en poäng, typ, även om »allt Cal gjort« innebär väldigt många mord.

Nog om MacLachlan (noooo) nu. Jiaying och vänner angriper S.H.I.E.L.D.:s hangarfartyg med målet att sprida terrigen-dimmor över fartyget för att transformera dem med Inhuman-DNA och döda resten, samt ta den mystiska Kree-stenen. Efter en omgång »whack-a-Gordon« lyckas Fitz aktivera en uppfinning som hindrar Gordon från att teleportera och de dödar honom innan han kan sprida terrigen-dimmor. Coulson måste dock fånga en fallande terrigen-kristall som krossas i hans hand, så han börjar förstenas. Tur att Mack med yxan finns där och kan kapa hans arm.

Familjeträff ute på greenscreen-hangarfartyget. Skye skjutsar planet med resten av terrigen-kristallerna i vattnet, vilket gör Jiaying så pass förbannad att hon försöker döda Skye. Cal dyker dock upp och dödar Jiaying först. Och vad händer om terrigen-kristaller spricker i havet? Fiskar utsätts för dem, fiskas upp från havet, hamnar i diverse frysboxar och produkter… Det var inte så här jag hade väntat mig att superkrafter skulle masspridas i Marvels film-universum, men det gjorde ju också fisk-montaget så mycket mer överraskande och säsong 3-hypande.

Fast så var det ju det där med att hangarfartygets exteriörer spelades in mot greenscreen. Ett helt okej val, om det inte vore för att ljussättningen var åt helvete. Scenen var ljussatt som en inomhus-scen med perfekt frontljus, lättningsljus och bakljus på alla skådespelare oavsett vilket håll de riktade sig mot, och riktigt så fungerar kanske inte solen. Lustigt nog är det ofta ljussättningen snarare än dålig chroma key som gör att greenscreen-scener ser sunkiga ut. Man kunde ju tro att fotografer ska ha lärt sig sådana saker vid det här laget, men nähepp.

Nåja, i alla fall, om terrigen-fiskarna inte var en tillräcklig cliffhanger för säsong 3, så råkar Fitz spräcka buren som Kree-stenen förvaras i, så stenen absorberar Simmons, så som rymdstenar gör. Okej, jag är hypad, ni kan sluta nu!

Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. säsong 2 visas på Kanal 11 med två veckors fördröjning.

Just nu på TVdags

Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel