Recension

Säsong 2 av Jägarna på C More: förutsägbart & tråkigt men Lassgård briljerar

Betyg 2 av 5

Andra säsongen av Jägarna hade premiär på C More i dagarna. Efter två filmer och en tv-säsong är Erik Bäckström tillbaka än en gång för att rensa det norrländska inlandet från mördare och banditer. Svenska tv-deckarföljetonger finns det så vi klarar oss, men jag känner att det är värt att lyfta fram en av få som inte bygger på en litterär förlaga. Att det är originalmanus borde innebär viss frihet för manusförfattarna att kunna utveckla rollfiguren Erik Bäckström. Det ökar mitt intresse lite.

I första avsnittet finns alla inslag man vill ha i Jägarna: det är smutsigt och svettigt, det är storslagna norrländska vyer, jakt – och en arg, burdus Bäckström.

Erik Bäckström har slutat som polis och ska egentligen bara ägna sig åt jakt och skog, vilket så klart går sådär. Ett fall för 15 år sedan kommer upp till ytan igen. Joar Särn, genom hela serien bra spelad av Simon J Berger, blev mot sitt nekande fälld för mordet på Therese Lundkvist. Alla var övertygade om att han var den skyldige även om någon kropp aldrig återfanns. Nu ska han erkänna och visa vad kroppen är. Första avsnittet är är ett högklassiskt, spännande och tight tv-drama. Där finns alla inslag som man vill ha i Jägarna: det är smutsigt och svettigt, det är storslagna norrländska vyer, jakt – och en arg, burdus Bäckström. Jag gillar också inslaget med skogsbranden som ökar dramatiken och spänningen. Det känns som minst hälften av hela seriens budget är nedplöjd i detta avsnitt. Jag får rätt höga förväntningar på fortsättningen.

Tyvärr faller det rätt snart in i en typisk Jägarna-mall. Bäckström blir den ensamma cowboyen som strider för sanningen, alla är hans fiender. Han är en rättskaffens man. Så till den grad att han blir ovän med sina allra närmaste. Det går snabbt ut på att Bäckström ska fria Särn och hitta den skyldige. Självklart finns hans egen familj med i pereferin. Efter första avsnittet blir det rätt snabbt förutsägbart och tjatigt, en transportsträcka till slutet . Vi fattar att Särn inte är den skyldige och Bäckström kommer att lösa det. Kraften, energin och dramatiken från första avsnittet dör rätt snart, även om den kommer tillbaka lite de sista 15–20 minuterna i sista avsnittet. Då är det dock försent för denna att komma upp till godkänt. Kanske borde man dragit ut på händelserna i första avsnittet till två avsnitt i stället och strukit scener i avsnitt två till fem. Det hade nog tightat till det.

Det som går uppskatta är att utvecklingen av Bäckström. Han är mindre kärleksfull och i stället mer karg, bestämd och otrevlig. Han är beredd att gå över allt för att hitta sanningen, även sin relation med familjen. Rolf Lassgård briljerar så klart. Detta är hans paradkaraktär. Därför tror jag också att det blir fler säsonger. Jägarna är en sådan populär franchise att publiken vill se mer och Lassgård verkar trivs med att göra rollfiguren.

Säsong 2 av Jägarna finns på C More.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel