TVdags listar film- och tv-året 2014

Sara Ödmark rankar & visar årets största svenska tv-ögonblick

Det svenska icke-fiktionella tv-året 2014 har bjudit på rövkränk, Musikhjälpentårar, bakhuvudsintervjuer, herr-talman-myteri, oförglömliga sportprestationer (Kalla!), blind-giftermål och mycket annat. I fjol nämndes bland andra Karin Adelsköld, Nour El-Refai och Kim Jong Un när året skulle summeras, kolla in fjolårslistan här. Nu är det dags för mina guldkorn, högt och lågt i skamlös blandning, från den svenska reality-tv-produktionen 2014:

1. Ola Salo reagerar på Carolas binyfikenhet

Ett ansiktsuttryck som står för sig självt. Ur Så mycket bättre.

2. Magnus & Jill knockas av Doug i Jills Veranda

Doug Seegers fick ett Vargtass-liknande genombrott i Sverige efter sin insats i årets svenska tv-program: Jills Veranda, Nashville. Mötet mellan stadiga superproffsen Magnus Carlson och Jill Johnson och hemlöse gatuliraren Doug gick rakt in i svenska folkets hjärtan. I klippet ovan tackar han för kärleken.

3. Susan Ritzén rapporterar från Gaza

SVT:s rutinerade utrikeskorrespondent Susan Ritzén låter sig inte störas i direktsändning mer än möjligen en halvsekund när explosioner briserar bakom henne. The show must go on. Finner det rörande hur hennes hand direkt söker sig till vigsel(?)ringen.

 4. Ubåtsintervjun som våldsgästades
rapportbarn

När KD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson intervjuas i direktsändning om den eventuella ubåtsnärvaron i svenska vatten rycker hans dotter i byxbenet och vill komma upp i famnen. Vilket hon får. Den något ovanliga intervjun spred bilden av den svenska myspappan över världen. Så här såg det ut.

5. Lotta får se Erik utan mustasch
Screen shot 2014-12-18 at 1.43.44 PM

Scenen när en full Lotta försöker »bota« Erik från kolera genom att smeta salt sill på hans mage kickade igång andra säsongen av Historieätarna på ett strålande sätt. Men 80-talsavsnittet är nog mitt favoritavsnitt, mycket på grund av Lottas reaktion på Eriks nya look. Se hennes illtjut av skräckblandad förtjusning(?) ungefär fyra minuter in här.

6. Gunde gråter
I huvudet på Gunde Svan. Säsong II, episod 4. Gunde Svan och Anders Olsson.

Gunde Svan mötte en jämlike i tjurskallighet och det slutade med årets känslostarkaste programledarsammanbrott. Tårarna flödade i detta fina möte som jag skrivit mer om här. 

7. Darth Vader inspekterar vikingaskepp
SVTF-Peter Apelgrens semesteräventyr_E03

Det fanns en väldigt fin och oväntad stund i Peter Apelgrens semesteräventyr där Peter blir känslosam i en gondol, men det är nog en annan scen som kommer att stanna längst i mitt minne. Ur min recension: Roligast hittills är dock när de ska åka vikingabåt i tidsenlig utstyrsel i det senaste avsnittet. Fru Anna Mannheimer har skickat kläder men »det fanns inte vikingadräkter så det räckte« vilket leder till en halsbrytande ljuvlig scen där en välvillig vikingakännare mitt i en pedagogisk föreläsning får sällskap av Darth Vader. Gud, sättet Apelgren stillsamt smyger upp bakom historiefarbrorn på, som en försiktigt vikingaintresserad galaktisk superskurk… Det slitna ordet »geni« ligger nära till hands.

8. Hånglet på Ica i Kumla

Ska vi göra slut? har producerat flera minnesvärda stunder, porr-utrensning, speldumpning från bro, hela det nerviga avsnittet med Camilla och Nigel: ett par i totalt upplösningstillstånd. Men måste jag välja en sekvens blir det den med Mira och Andreas som vill ha lite mer spänning i tillvaron. I klippet ovan finns allt som gör serien så lyckad: skönt Filip och Fredrik-samspel, lite puttrigt småprat med en nyfiken spontangäst, välvilliga och generösa medverkande och pigg redigering.  

9. Sorgkantad vänskap i Sveriges bästa äldreboendeboende

Uppföljningen till Sveriges bästa äldreboende bjöd på en hel kavalkad av guldkornsögonblick. Se bara bilden ovan! Starkast var nog ändå beskrivningen av Rudolfs och Ellons vänskap, en vänskap som fick ett abrupt slut när Ellon dog. Rudolfs förkrossade ansiktsuttryck när han såg ut över kamratens urstädade rum och sa »det är så tråkigt att Ellon inte finns längre« blir svårt att skaka av sig.

10. Schyffert överraskas av Fred Asp i Hellenius hörna

Vi avslutar med ett klipp för alla nostalgiker där ute.

Bonus: Janne Josefsson som pyssling

janne4-2-jpg

Älskling, en optisk illusion krympte Janne Josefsson!

Bubblare 1: Rumpskaksgråten som fick mig att förstå Christine Meltzer. 

Bubblare 2: Lexie i Kristina Lugns bokcirkel. Jag blev mycket förtjust i Kristina Lugns stillsamma SVT-bokcirkel, mycket tack vare deltagaren Lexie. Lexie som pratade om att hon ibland får känslan av att böckernas värld är den riktiga världen och att den levande är den fiktiva.

Bubblare 3: Onanierkännandet i Uggla flyttar in.
När Magnus Uggla träffar munken Marek som drömde om att bli fotbollsproffs eller pilot men nu har gått i kloster och avlagt kyskhetslöften vill Uggla förstås gärna prata sex. Får man inte ens tillfredsställa sig själv? Den äldre och mer erfarna munkbrodern förklarar tålmodigt att nej, det får man inte, och såna känslor är något man får jobba med hos sig själv. »Men har du aldrig misslyckats?« frågar Magnus Marek som rodnande skruvar på sig och säger »jo…« Samförståndskramen som följde därefter var en av de varmaste tv-kramarna på länge.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2014.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Den stukade storheten i Succession

25 augusti, 2019
Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

21 augusti, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel