TVdags listar tv-året 2013

Sara Ödmark rankar årets svenska tv-ögonblick

Som många gånger förr är det amerikanskt drama som lyser klarast när jag ska se tillbaka på det gångna tv-året. Vem kan släppa Breaking Bads ursinniga finalsäsong i första taget? Men, för att leka med kontraster, det gjordes också en massa intressant svensk icke-fiktion. Här återger jag mina guldkorn, fritt ur minnet, från den svenska reality-tv-produktionen 2013:

1. Jocke och Petra pratar obekymrat med varandra i Mot alla odds
motallaodds2SVT-succén Mot alla odds kom tillbaka än starkare med ny expeditionsledare, ny stentuff rutt och nya äventyrare. Säsong 2 var späckad med imponerande prestationer och sköna karaktärer: urtjuriga Sonia, känslosamma Arkan och min favorit, charmören Pax. Snart bildades också ett särdeles effektivt team: Jocke, Petra och Niclas. En trio som utnyttjade varandras styrkor till max  ett måste för att forcera Niclas tunga rullstol genom hopplös terräng. »Det här trodde man aldrig skulle funka«, konstaterade han. »En döv, en blind och en lam!« Men funkade gjorde det. Och den som antog att Jocke och Petra skulle ha svårt att kommunicera med varandra hade fel. Jocke kunde nämligen lite teckenspråk, trots sin synskada. »Fast jag är inte så jättebra på det«, sa han skamset och tecknade till Petra, som tog hans händer och tecknade tillbaka i dem. »Hon säger att jag visst är bra«, översatte han förläget till kameran och i tv-soffan satt man med hakan i knät.

2. Kim Jong Un är ny programledare för Gomorron Sverige
kimjongunKommentar överflödig.

3. Christine Meltzer gästar Hellenius hörna
meltzerhelleniusJag är en sucker för långvarig vänskap och när Christine Meltzer hälsade på David Hellenius och de visade uråldriga bilder på sig själva som fjuniga bästisar blev det knip i hjärtat redan där. Men när de sedan pratade om Meltzers cancer, och hon berättade om dottern som sagt »jag är så stolt över dig mamma, för att du inte dog«, och Meltzers man gråter i publiken och man ser Davids ögon välla igen och hur han sitter helt blickstilla och tyst, som att det tar varje uns av honom att inte bryta ihop över skrivbordet, och Meltzer ser det och pladdrar liksom på, för att ge honom exakt den tid han behöver för att samla sig igen. Det var storartat fint.

4. Karizma klipper håret i SVT Gävledala

När åttaåriga Karizma går till frisören för första gången i sitt liv får de regionala nyheterna hänga på. Odödlig tv i det lilla.

5. Anna Lindh talar på Palmes begravning i Palme – älskad och hatad

Trots avlägsenheten i tid och tanke var det som en käftsmäll att få se bilderna på en ung Anna Lindh tala på Palmes begravning. Iförd för stora glasögon stod hon där inför alla digniteter och sa: »En människa kan mördas, men inte idéer.« Det var det sista som hände i den sista delen av dokumentärserien om Palme som sändes på årets första dag.

6. Nour El-Refai möter Nour El-Refai i Att varanour

Jag tycker faktiskt TV3 ska ha ryggdunkningar för sjösättningen av den här galenskapen. Jag har skrivit om de förmodade krystvärkarna bakom denna idé tidigare, men Björn Kjellman genomförde detta huvudlösa projekt med bravur. Det blev inte alltid lyckat, men när det stämde fick vi se något vi aldrig sett förr. Starkaste stunden i programserien var när Björn-Nour sa att hon verkligen unnade sin mamma att flytta till ett bättre liv i Dubai men att hon skämdes för att hon kände sig övergiven och Nour-Nour med blöta ögon tröstade och sa att det var okej.

7. Introt till Eurovision Song Contest semifinal 1

Hatten av för alla inblandade i ESC 2013, allt från ljusproduktion till Lynda Woodruff. Där ställde vi skåpet. Ser ni det Europa, så här gör man musiktävlingsgalafestspektakel-tv.

8. Louise och Siri får pris i Roast & Toast – 10 år med Filip & Fredrik
sirilouise»Jag var med för att jag hade igelkottar. Och så tycker jag illa om raggare.« Så presenterar sig 100 höjdare-medverkanden Berit Alm på bussen till Filip & Fredriks tioårsjubileumsfest, och har man inte följt duon mer än på avstånd under dessa år så skulle man kanske se det som en bra representation av deras gärning. Det där med att de letar rätt på kufar, visar upp dem i tv och skrattar åt dem. Oj, vad de är trötta på den bilden. Med all rätt. Jag orkar inte ens gå in på hur skev och daterad den är. Tur då att Louise och Siri finns och får ta emot pris för Bästa duo i en F&F-produktion efter att ha stått för förra årets kanske bästa svenska tv-ögonblick: farvälet till Louise tidigare identitet Lasses pungkulor i Får vi följa med, komplett med rörande tacktal till partnern Siri som stöttat och stannat trots att mannen hon gifte sig med blivit en fru.

9. Hyllningen till Ivan Turina under matchen AIK–IFK Göteborg

Fotbollssverige visade sig från sin vackraste sida när AIK:s målvakt Ivan Turina dog alldeles för tidigt. Stödet vällde in och när man fyra dagar efter dödsfallet skulle möta Göteborg slöt alla upp tillsammans. Lagtillhörighet, nationalitet, allt var sekundärt. »Vila i frid« stod det på en läktarbanderoll och på en lika stor banderoll fanns samma ord på Turinas eget språk: »Počivaj u miru«. Hela matchminut 27 (Ivan Turinas tröjnummer) avstannade spelet. Då låg AIK under med 0–1. När hyllningsminuten var över reste de sig, gjorde tre mål och vann.

10. Karin Adelsköld ger svar på tal i Alla tiders hits

Programledaren Karin Adelsköld tröttnade på alla kommentarer om hennes utseende. Vips hade ett nytt t-shirttryck fötts. Så kan det gå i direktsändning.

Bubblare: Sarah Dawn Finers tårar i Musikhjälpen (om det så var till barnkör eller Petra Marklund&Magnus Carlson), Historieätarnas ljuvliga trailrar, Martin Luuk i Skavlan, Johan Olssons dotters reaktion när han måste lämna henne, Eric Saade möter Alex Schulman i Schulman show, Lill sjunger Ebbot av stolen i Så mycket bättre. Och allt annat jag glömt.

Vad minns du bäst från det svenska tv-året?

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen TV-året 2013!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel