TVdags listar film- och tv-året 2015

Sara Ödmark rankar årets svenska tv-höjdpunkter

När jag blickar tillbaka på fjolårets höjdpunkter från det svenska tv-året ter sig listan retsamt oskuldsfull. Vilket jäkla skitår 2015 varit på många sätt.

Internationellt har det varit ett starkt komedi-år med Master of None, Unbreakable Kimmy Schmidt, Difficult People, Maron, The Comedians, Crazy Ex-Girlfriend, Togetherness, The Grinder, starka säsonger av You're The Worst, Louie, Inside Amy Schumer, Catastrophe, Silicon Valley, BoJack Horseman, Veep, Key & Peele, vi hade tronbyte i The Daily Show, SNL-jubileum, Lettermans farväl, en John Oliver i högform och mycket mycket mer. Men lämnar man fiktionen och tar sig till hemmaplan har det politiska läget gjort det lätt att hålla sig för skratt.

Här är 10 minnesvärda svenska tv-stunder från 2015:

1. Niklas Strömstedts SD-känga i Så mycket bättre

Detta summerar på ett sätt läget 2015. Den krassa verkligheten var så gravt genomträngande att den inte kunde ignoreras ens i det myspysigaste av lördagsunderhållning. Det här var modigt, vasst och befriande av Niklas Strömstedt.

2. Fredrik Önnevall ställs inför ett moraliskt dilemma

Skärmavbild 2015-12-22 kl. 11.31.18Det var i slutminuterna av SVT-serien Fosterlands andra avsnitt som 15-årige Abed ställde frågan till programledare Fredrik Önnevall: frågan om han inte kunde få följa med tv-teamet till Sverige. Uppenbart rådvill försöker Önnevall resonera fram ett svar som inte är ett kallt nekande men heller inte lovar något. Vid ett tillfälle vill han pausa inspelningen men inslagsproducenten låter kameran rulla. Avsnittet, och hela serien, kan du se här.

3. Hela Sverige skramlar

Insamlingsgalor är i nio fall av tio rätt sorgliga historier, med medioker familjeunderhållning och proffsleende medverkande som vill krama fram engagemang hos trötta soffliggare om vad det nu må vara. Inte den här gången. Plötsligt nådde angelägenheten fram. Om det så var Roslings mästrande, Lalehs A cappella-uppenbarelse, Kvarteret Skatans Kinberg Batra-blinkningar, Gina Dirawis uppläxning eller det fantastiska framträdandet ovan av Seinabo Sey, Maja Francis och Amanda Bergman, något var det som hittade ut och verkade ha en enande, stärkande, drivande påverkan på svenska folket. Såhär i backspegeln var det kanske långt ifrån tillräckligt, men då kändes det i alla fall som att något vaknade.

4. Arja Saijonmaa i Palme-klänningen

När Arja Saijonmaa kom till Gee Dixons kvarter för att framföra en av hans låtar, och skred in i samma klänning som hon bar på Olof Palmes begravning, då gick det inte att ta miste på den ödmjuka stoltheten i Dixons blick. Överlag var Lyckliga gatan en glad överraskning med flera fina möten mellan generationer och musikstilar.

5. Filip & Fredrik hissar Nordkoreaflagg på SVT

Breaking News lackade ur på SVT:s underdåniga bevakning av prinsbröllopet och markerade genom att hissa Nordkoreas flagga utanför tv-huset.

6. Gina Dirawi, Alice och Emmanuel i Rwanda

Folkmordet i Rwanda 1994 är en sån där avskyvärdhet som många svenska medvetanden kunnat hålla på armlängds avstånd på grund av avlägsenhet i tid, rum och kultur och kanske också på grund av ogreppbarheten. Ginas värld tog sig an det fasansfulla via två simpla men starka historier: överlevaren Alices och förövaren Emmanuels. Den ena såg sitt barn bli delat itu, den andra var den som höll i macheten. Nu sammanfördes de i ett samtal om försoning och förlåtelse. Här finns programmet.

7. Lina Axelsson Kihlbom i Skavlan

Skavlan, detta märkliga program som för mig tappat sin måste-se-status för ganska länge sedan, lyckades ändå producera flera minnesvärda stunder denna säsong. Maddes hårhint, intervjun med Åkesson och Pikettys nedmangling av Kjos exempelvis. Men här väljer jag att lyfta rektor Lina Axelsson Kihlboms rättframma levnadsberättelse, flankerad av en rörd och fascinerad David Lagerkrantz.

8. Soran Ismail blir uppläxad av Kristoffer Appelquist

Soran Ismails eftertänksamma och ödmjuka inre resa i Absolut svensk var ett välbehövligt tillskott i debattfloran. Här illustrerat av ett hårt men ömsint »Skärp dig«, från Kristoffer Appelquist.

9. Joel Alme sjunger för fängelsekunder i Jills veranda

Jills veranda öppnade den nya säsongen med två starka program som de sedan hade problem att följa upp. Men både Seinabo Seys gospeläventyr och Joel Almes fängelsebesök var gripande upptäcksfärder.

10. Laleh träffar Benny Andersson

I dokumentären Jag är inte beredd att dö än möter Laleh Benny Andersson och hon sjunger The winner takes it all för honom när hon plötsligt börjar gråta. Det verkar vara något fel på ljudet i klippet ovan, men hon pratar om sin döda mamma som var ett Abba-fan och säger ungefär: »Hon kan aldrig ha trott… när vi kom hit, att vi skulle spela såhär. Och så gör vi det, och så missar hon det. Det tycker jag är tråkigt. Benny säger enkelt: «Å andra sidan är vi här». och Laleh svarar: «Det är sant. Vi har inte missat det."

Ett hedersomnämnande till Schyffert och Rheborgs uppgörelse med sitt förflutna i Alla är fotografer. Och vi får inte glömma Måns min när han inser att han vunnit Eurovision:

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2015. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel