TVdags listar film- och tv-året 2018

Sara Ödmark listar årets 30 (mörkaste) glädjepiller

När tv-året 2017 skulle sammanfattas blev det i form av verklighetsflykt, med tung övervikt av humor med dyster klangbotten på min topplista. Då var det serier som Girls, Better Things, Grotesco och Master of None som suddade ut gränserna mellan vad som är drama och vad som är komedi. I år var det andra som gjorde det, som bemästrade den där spända linjen mellan skratt och gråt, det förlösande garvet ackompanjerat av ett molande maggropsmuller. Men vi behövde också (kanske mer än nånsin) den rena skrattfesten, det oförställda nöjet, det obesudlade bredflinet. För min del har jag sökt det i ståuppkomiken. Här kommer därför min årssammanfattning 2018: 30 favoriter inom humor, standup eller dramakomedi.

1. Succession

Denna HBO-serie lyckades som ingen annan få mig att frustskratta rakt ut under scener jag inte ens vet om de var menade att vara roliga. Rollfigurerna klarade av konststycket att vara uppskruvade till max och ändå framstå som nyanserade, på samma sätt som situationerna de hamnade i var fullständigt absurda och samtidigt helt rimliga. En utsökt intrikat skriven dramakomedi.

2. Hannah Gadsby: Nanette


Hannah Gadsby gjorde slut med standup i denna mästerliga monolog och ironiskt nog innebar det hennes internationella genombrott. Hon håller publiken tryggt i sin hand rakt igenom denna uppriktiga, nerviga, sorgliga, frustrerade och ytterst roliga och oroliga föreställning.

3. The End of the F***ing World

Baserad på en serieroman lånade denna berättelse om två vilsna tonåringar en del av förlagans kyligt distanserade ton och grafiska våld, men resultatet blev ändå ett varmt och nära porträtt av själens desperata behov av samhörighet i en värld som verkar ha övergett en.

4. Barry

788520_3385008_5477x3651
Precis som de tidigare placeringarna på listan är detta en dramakomedi som lutar sig mer mot dramadelen än vad man kanske hade förväntat sig vid en första anblick. Bill Hader gör sin starkaste rolltolkning hittills och scenen med kamraten i bilen sitter fortfarande kvar som en tagg i bröstet på mig.

5. Bojack Horseman

BOJACK_OPENING_STILL_05-2
Årets säsong av den mest mångfacetterade animerade serien som sänds just nu fortsatte i sin unika anda. Efter en rätt tam inledning växte den, och begravningsavsnittet var en uppvisning både i manussjälvförtroende av seriemakarna och i röstskådespel av Will Arnett.

6. Killing Eve

tumblr_pesy9miJwG1w3iktgo2_500
Denna klassas väl mer som thriller än som dramakomedi, men jag vidhåller bestämt att katt-och-råtta-leken mellan de fantastiska Sandra Oh och Jodie Comer också var rolig! Om inte annat för den Fleabag-doftande lekfullheten från upphovspersonen Phoebe Waller-Bridge.

7. Adam Sandler: 100% Fresh

Även den som övergett Adam Sandler för länge sen (som jag) bör ge hans nya standup-special på Netflix en chans. I en radda av små urfåniga vinjetter väver han in lågmälda vardagsbetraktelser, kärleksförklaringar och en rörande hyllning till en förlorad vän.

8. Sally4Ever

methode%2Ftimes%2Fprod%2Fweb%2Fbin%2F9773c620-d841-11e8-9c20-5eb2e7b96a26
En chockartad vulgärhumorserie av och med Julia Davis som tänjer på alla äckelgränser. Cringefaktor tusen, i de grövsta scenerna finns det inga skämskuddar i världen som kan rädda dig. En av de mest uppfriskande serierna i mitt tv-bibliotek på många år, även om jag måste gå ut i hallen ibland och andas lite.

9. Trevor Noah: Son of Patricia

trevor-noah-gq-select-1
2018 var ett bra år för mig när det gällde att se standup live. Av internationella namn såg jag bland andra Marc Maron, Dara O’Briain, Jon Stewart, Kojo Anim, Michelle Wolf, Mo Amer, Dave Chappelle och Trevor Noah. Den senare imponerade med ovanligt mycket unikt Sverige-material. Just det finns såklart inte med i Netflix-versionen, men det är ändå en kompetent humortimme om kolonialism, politiska spänningar och förrymda ormar.

10. Last Week Tonight with John Oliver

John Oliver fortsatte hålla satirflaggan högt och producerade seriös och välgrundad politisk bevakning. Samtidigt som han också förlustade sig i bisarra hyss, som det med Russell Crowe som slutade i en veterinäravdelning som behandlar koalor med klamydia i Olivers ära: »The John Oliver Koala Chlamydia Ward.«

11. GLOW

GLOW
Andra säsongen av denna Netflix-serie var en snygg vidareutveckling och fördjupning av den första. Uppskattade särskilt exempelvis avsnittet Mother of All Matches där moderskapets vedermödor utforskades i en närstudie av Debbie och Tammé.

12. Tig Notaro: Happy to be Here

a9ebf1e44c8e53de9a3c18ca1a73b74fca25acd7
Nu börjar vi komma in på de platser i listan där skavet lättar, där det handlar mer om rena glädjepiller och mindre om mörker. Tig Notaro är numera det förra. Efter sju sorger och åtta bedrövelser är hon äntligen rätt… glad. Läs mer i min recension.

13. 2 Dope Queens

2 Dope Queens
Skönt talkshow-format med avslappnade intervjuer varvat med klassisk standup. I centrum står Jessica Williams och Phoebe Robinson, som man mer än gärna hänger några timmar med.

14. The Standups

Aparna Nancherla är den klarast lysande stjärnan i denna serie halvtimmes-standup. Men även Kyle Kinane gör ett tajt set.

15. John Mulaney: Kid Gorgeous

John-Mulaney-1300x740-2-79c7ba8afb
John Mulaney är en av de skickligaste skämtskrivarna i branschen, och det visar han även i denna föreställning.

16. Cameron Esposito: Rape Jokes

cameron-esposito-graham-fielder-8812-e1528905742551
Cameron Esposito egendistribuerade gratis sin senaste special i kölvattnet av #Metoo och lät alla frivilliga donationer gå till en organisation som motverkar sexuellt våld.

17. Late Night with Seth Myers

Seth Myers får representera hela late-night-gänget den här gången. Med sitt A Closer Look vässade han, liksom många andra, sin politiska udd mot Trump-administrationen. Men Myers hade också ett händelserikt år privat, då hans fru födde deras andra barn inför öppen ridå när de inte hann fram till sjukhuset i tid. Han återger händelseförloppet i klippet ovan. Nämnas här bör också James Cordens übermysiga Carpool Karaoke med Paul McCartney.

18. Dilan och Moa

Befriande kreativ humorserie med två älskvärt enerverande huvudpersoner, fingertoppskänsligt regisserade av Sissela Benn. Särskilt Moa Lundqvist är ljuvligt rolig i all sin obekvämlighet. Nästa projekt på att-se-listan är nya humorserien Dips där hon också medverkar.

19. TimesTalks

stephentalks
The New York Times producerar dessa långa och intressanta samtal med heta namn i showbiz inför publik. Stephen Colbert var osedvanligt öppenhjärtig i sin intervju, rekommenderas gör också diskussionen med Jill Soloway och Hannah Gadsby.

20. Chris Rock: Tamborine

Det är inte lätt att göra standup på sina otrohetsaffärer, sitt porrberoende och sin skilsmässa. Chris Rock lyckas heller inte fullt ut i sin senaste Netflix-föreställning. Men första delen är stark, det är svårt att inte respektera en komiker som kör med öppningsmeningen: »You would think the cops would occasionally shoot a white kid… just to make it look good.«

21. Mo Amer: The Vagabond

Sympatisk up-and-coming-komiker med en samtidsrelevant bakgrundshistoria. Hans listplacering kan möjligen vara färgad av att jag såg honom live i mäktiga Royal Albert Hall tidigare i år, men även utan det är det ett namn att hålla koll på.

22. Mina problem!

Berömvärt nollbudgetprojekt av och med komikern Simon Gärdenfors. Premiäravsnittet har en del barnsjukdomar, mest i form av regi och skådespeleri, men manuset är traditionellt sitcomhantverk av hög klass. Kul initiativ som förhoppningsvis får både fortsättning och efterapare.

23. Ali Wong: Hard Knock Wife

Fysiskt och härligt köttigt om barnafödande och moderskap. Uppföljare för den som gillade Baby Cobra.

24. Fred Armisen: Standup for drummers

En premiss så dum att den blir kul. Fred Armisen kör skämt (och spelar trummor) inför en publik av bara trummisar. Avnjuts förmodligen bäst av musiker eller den som lever nära en musiker, men är gemytlig underhållning även för andra.

25. Norsemen

På tal om så dumt att det blir kul… Denna norska produktion om de socialt ängsliga vikingarna i Norheim slår många fånighetsrekord. Har du svårt för våldtäktsskämt är detta inte din serie, men stundtals skapar de komiska skildringarna av 700-talet fin samtidssatir, motsägelsefullt nog.

26. Ellen Degeneres: Relatable

När Ellen ska göra standup-comeback efter 15 år visar det sig tyvärr att hon inte har så mycket att säga. Men det är ändå skönt att bara hänga med henne i nån timme.

27. Flight of the Conchords: Live in London

Musikalisk humor i klassisk Flight of the Conchords-manér.

28. My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman

Lettermans storslagna återkomst till tv-rutan visade sig ha lite för stelt upplägg och tråkiga val av gäster, men samtalen med Barack Obama och Tina Fey var sevärda.

29. Demetri Martin: The Overthinker

Är svag för Demetri Martins grafiska och absurdistiska humor, trots att han har en oneliner-stil som inte alltid håller för en långspecial. Den som gillar Gary Larson bör kolla in Demetri Martin.

30. Disenchantment

Screen-Shot-2018-05-23-at-4.50.31-PM-920x584
På grund av högt ställda förväntningar var jag rätt njugg i min recension av denna Matt Groening-serie. Men den gjorde ett par lovvärda försök till utvidgning av berättelsebåge och hade tillräckligt underhållningsvärde för att ta sig in i botten av listan.

Bubblare: Comedians in cars getting coffee, Queer Eye, Nailed it och The Comedy Lineup.

Mina tidigare årssammanfattningar:
Sara Ödmark rankar årets bästa verklighetsflykt (2017)
Sara Ödmark rankar årets 20 mest framstående tv-avsnitt (2016)
Sara Ödmark rankar årets svenska tv-höjdpunkter (2015)
Sara Ödmark rankar årets största svenska tv-ögonblick (2014)
Sara Ödmark rankar årets svenska tv-ögonblick (2013)

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått.

Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- och tv-året 2018.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel