Samarbetssvårigheter bakom FLX avhopp

Sanningen om Welcome to Sweden – produktionsbolaget gav bort säsong 2

I onsdags kunde TVdags gå ut med nyheten om stora förändringar inför produktionen av nästa Welcome to Sweden-säsong. Men det verkligt intressanta är inte att manusteamet byts ut (endast Greg själv och story editorn Peter Arrhenius är kvar, in kommer David Sundin, Bente Danielsson och Sveriges kanske allra tyngste sitcom-författare och regissör, Ulf Kvensler).

Det som är uppseendeväckande är att – eller rättare sagt hur, och varför – TV4 byter produktionsbolag från FLX till Jarowskij. Det avgörande initiativet bakom detta skifte kom nämligen inte, som man skulle kunna förmoda, från TV4. Utan från FLX själva – därtill utan ekonomiska anspråk.

Poehler fick fria händer och den kreativa beslutsrätten. Det slutade i ett konstant kaos av konstigheter – händelserna vi fått återberättade överträffar allt vi tidigare hört från kantrande inspelningar.

»Vi valde efter en dialog med våra samproducenter att inte fortsätta producera Welcome to Sweden«, säger FLX vd Pontus Edgren till oss, och på vår följdfråga om varför de »skänkt bort« produktionen undviker han sakfrågan och svarar bara:

»Vi har inte ›skänkt‹ produktionen till någon, det är naturligtvis upp till beställande kanal i samråd med Syskon att välja vilket bolag som eventuellt fortsätter att producera serien.«

FLX gör redan Solsidan ihop med både TV4 och Jarowskij och vill givetvis ligga lågt om det tämligen unika beslutet att självmant hoppa av en USA-såld kassako med gräddfil till amerikanska gäststjärnor (via Greg Poehlers syster Amy Poehlers exceptionella kontakter med gräddan av USA:s komikerelit).

Men vi har gått vidare och pratat med ett stort antal personer som arbetat med eller haft insyn i produktionen och de ger en entydig bild av de bakomliggande orsakerna: FLX har inte kunnat hitta ett tillfredsställande professionellt sätt att jobba ihop med novisen Greg Poehler.

Många framhåller Poehler som en seriöst stark producent. Det är inte dåligt att få ihop en så stor produktion, med sådana internationella stjärnor, och förhandla till sig tablåns bästa spot, på det sätt Poehler har gjort. Problemet är, enligt samtliga våra uppgiftslämnare, att FLX gav Poehler fria händer med hela produktionen och framför allt den slutgiltiga kreativa beslutsrätten. Det slutade i ett konstant kaos av konstigheter – händelserna vi fått återberättade överträffar allt vi tidigare hört från kantrande inspelningar.

Greg Poehler själv hävdar att beslutet bara vara hans eget och berodde på att FLX inte fick ihop sitt produktionsschema för 2015.

Greg Poehler drog dock vraket i land med hjälp av FLX-besättningen och det vittnar som sagt om producentstyrka. Däremot frånsade sig alltså FLX omgående allt fortsatt samarbete – ett samarbete som hade inneburit huvudvärk för FLX ända sedan pre-production-fasen, när Greg Poehlers inledande pitching partner, ståuppkollegan Martin Soneby, avpolletterades från produktionen genom att utan förklaring kopplas bort från Gregs och manusteamets gemensamma Dropbox-mapp (Soneby berättade själv om detta i sin podcast Alla mina kamrater den 20 maj).

FLX, som är känt i branschen för sin målinriktat positiva värdegrund i fråga om att måna om personal och professionella relationer, insåg det ohållbara. Nästan alla vi pratat med uttrycker beundran för att bolaget inte bara körde på för pengarnas skull utan tog ett – som en konkurrent till FLX formulerar det – »unikt rakryggat beslut«.

Greg Poehler själv hävdar, när vi fick fatt i honom på en flygplats i Frankrike på torsdagsmorgonen, att beslutet bara var hans eget och berodde på att FLX inte fick ihop sitt produktionsschema för 2015. Vi har tagit denna uppgift tillbaka till FLX vd Pontus Edgren som ännu inte kommenterat – vi uppdaterar om han återkommer med svar.

Poehler säger också att »TV4 is thrilled with the show, which had among the highest viewer satisfaction in Sweden and is getting great reviews so far in the US«.

I en sak ger vi Poehler rätt – även om tittarsiffrorna rasade utan Let's Dance som lead-in ska TV4 självklart vara nöjda med en ny komediserie som har en halv miljon trogna tittare. Däremot är det svårt att hålla med om att USA-recensionerna hittills varit »great«. Några snälla rader har vi sett, men den enda tunga recensionen så här långt är en video-preview signerad USA:s ledande tv-kritiker Alan Sepinwall, som ser rakt igenom exotismen och kallar Welcome to Sweden »livlös« och »icke-komisk« samt ifrågasätter att placera en debutant i en huvudroll han inte är mogen för:

Vi kommer självklart att följa hur det går i USA, när Welcome to Sweden haft sin USA-premiär den 10 juli. Det handlar trots allt om en svensk produktion, huvudsakligen på svenska och med svenska skådespelare, som fått en fullsäsong på NBC – det är stort. Och ett välförtjänt överbetyg till Greg Poehler som Sveriges just nu mest drivna fiction-producent.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel