Streaming

Ny teknik: Sänkta krav på bandbredd när Netflix kodar om

Snart kommer Netflix att äta upp mindre av vårt internet. I en mycket läsvärd artikel hos Variety berättas om hur streamingjätten sedan 2011 arbetat med att ta fram ett mer effektivt sätt att streama video till våra tv-apparater och datorer, och nu är det dags för utrullning av den nya tekniken.

Tidigare har allt material i Netflix katalog behandlats lika när det gäller kodningen, något som ur bandbreddsavseende är ineffektivt då vissa sorters filmer och program – exempelvis animerade barnserier – använder betydligt mer statiska bakgrundsbilder jämfört med explosionsfyllda actionrullar där scenerna är fullproppade med information och hela tiden ändras.

Genom att göra kodningsprocessen mer dynamisk och ta hänsyn till vad som faktiskt visas på skärmen kommer nu en stream av visuellt enklare barnserier att äta upp maximalt 1,6 Mbit/s, jämfört med tidigare då en stream i full-HD tagit cirka 5,7 Mbit/s. Det nya sättet att koda material innebär inte lika spektakulära förbättringar för actionladdade superhjältefilmer, men även där räknar Netflix med en 20-procentig minskning av bandbreddsbehovet till max 4,5 Mbit/s.

De som använder mobilt bredband för att kolla Netflix hinner nu sluka ytterligare några tv-avsnitt innan det förhatliga sms:et från teleoperatören anländer och meddelar att månadens surfkvot är förbrukad.

För den enskilde konsumenten som sitter med en snabb, fast bredbandslina hemma betyder det här kanske inte så mycket, men för bredbandsleverantörer är det en lättnad som lär märkas. Netflix står enligt de senaste siffrorna för 37 procent av all nättrafik i Nordamerika, och även om siffran är lägre här, så mottas förändringen säkert med glädje även hos Telia och Bredbandsbolaget. Därtill kommer de som använder mobilt bredband för att kolla Netflix att hinna sluka ytterligare några tv-avsnitt innan det förhatliga sms:et från teleoperatören anländer och meddelar att månadens surfkvot är förbrukad.

En viktig orsak för Netflix att göra det här handlar om internationell expansion. Netflix siktar på att ha lanserats i större delen av världen i slutet av 2016, och för att kunna erbjuda en tillräckligt bra tjänst i länder där bredbandsinfrastrukturen är betydligt sämre än på våra breddgrader, måste bandbreddskraven sänkas så långt det är möjligt.

Just nu på TVdags

Intresseklubben Antecknar #74

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: A Perfect World & Midnight Cowboy

14 augusti, 2020
Nyhet

Disney+ öppnar för förbeställning

13 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel