Streaming

Ny teknik: Sänkta krav på bandbredd när Netflix kodar om

Snart kommer Netflix att äta upp mindre av vårt internet. I en mycket läsvärd artikel hos Variety berättas om hur streamingjätten sedan 2011 arbetat med att ta fram ett mer effektivt sätt att streama video till våra tv-apparater och datorer, och nu är det dags för utrullning av den nya tekniken.

Tidigare har allt material i Netflix katalog behandlats lika när det gäller kodningen, något som ur bandbreddsavseende är ineffektivt då vissa sorters filmer och program – exempelvis animerade barnserier – använder betydligt mer statiska bakgrundsbilder jämfört med explosionsfyllda actionrullar där scenerna är fullproppade med information och hela tiden ändras.

Genom att göra kodningsprocessen mer dynamisk och ta hänsyn till vad som faktiskt visas på skärmen kommer nu en stream av visuellt enklare barnserier att äta upp maximalt 1,6 Mbit/s, jämfört med tidigare då en stream i full-HD tagit cirka 5,7 Mbit/s. Det nya sättet att koda material innebär inte lika spektakulära förbättringar för actionladdade superhjältefilmer, men även där räknar Netflix med en 20-procentig minskning av bandbreddsbehovet till max 4,5 Mbit/s.

De som använder mobilt bredband för att kolla Netflix hinner nu sluka ytterligare några tv-avsnitt innan det förhatliga sms:et från teleoperatören anländer och meddelar att månadens surfkvot är förbrukad.

För den enskilde konsumenten som sitter med en snabb, fast bredbandslina hemma betyder det här kanske inte så mycket, men för bredbandsleverantörer är det en lättnad som lär märkas. Netflix står enligt de senaste siffrorna för 37 procent av all nättrafik i Nordamerika, och även om siffran är lägre här, så mottas förändringen säkert med glädje även hos Telia och Bredbandsbolaget. Därtill kommer de som använder mobilt bredband för att kolla Netflix att hinna sluka ytterligare några tv-avsnitt innan det förhatliga sms:et från teleoperatören anländer och meddelar att månadens surfkvot är förbrukad.

En viktig orsak för Netflix att göra det här handlar om internationell expansion. Netflix siktar på att ha lanserats i större delen av världen i slutet av 2016, och för att kunna erbjuda en tillräckligt bra tjänst i länder där bredbandsinfrastrukturen är betydligt sämre än på våra breddgrader, måste bandbreddskraven sänkas så långt det är möjligt.

Just nu på TVdags

Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: internationell intermission

3 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix Snowpiercer – perfekt i coronakrisen

31 maj, 2020
Streamingtips

Kolla in Jonas Strandbergs nya doku Somewhere in the Crowd There's You

27 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys »vad fan är det som händer?«-blick

24 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Chick Flick Fix: Pretty in Pink

18 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penny Dreadful-uppföljaren ett oväntat storverk

17 maj, 2020
Essä

Långläsning: Petra Werner gör en djupdykning i tidig svensk tv

16 maj, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

16 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: pausunderhållning

16 maj, 2020
Recension

Digital premiär för ytliga & själlösa filmatiseringen av Per Hagmans Pool

15 maj, 2020
Recension

Eva Green utomjordiskt bra i habila astronaut-rullen Proxima

15 maj, 2020
Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

12 maj, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel