David Tennant spelar över igen

Sämst i kväll: Stor varning för TV4:s The Escape Artist!

Ni kanske har sett trailern på TV4 den senaste veckan. Psykopatisk mördare, domstolsdrama, David Tennant, rena rysarmoment… Er reaktion har antagligen varit densamma som min var, när jag såg trailern för The Escape Artist inför den brittiska premiären i slutet av oktober:

»Den måste jag se!«

En BBC-kriminalthriller veckan före jul, varje kväll fram till upplösningen i tredje och sista avsnittet på torsdag… TV4 har onekligen både tablålagt och marknadsfört serien till perfektion.

Den blicken är inte att leka med om man är känslig för genanskomiken i en ofrivillig självparodi.

Desto större skäl då för mig att utfärda en varning. Hoppa över The Escape Artist. Titta på något annat. Trailern ljuger. Serien är skräp.

Redan ett par minuter in har den hunnit bli huvudvärksframkallande. I bakgrunden av inledningsscenerna hör vi nämligen följande på radionyheterna, som snabb invigning i handlingen:

»Police continue to make headway in their investigation into the brutal murder of Sandra Mullen, acting on new evidence that has come to light in the past few days. Detectives are still calling for witnesses to come forward with any additional information they may have concerning the ritualistic slaying of Miss Mullen, whose tortured body was found on heathland by a dog walker last October. Miss Mullen, who was 25 at the time of her death and studying to be a doctor, was last seen leaving a night club in the early hours of Thursday morning.«

Alltså, kan ni få era arma huvuden runt det där?

En ung kvinna har mördats »förra oktober«. Det framkommer att detta ska ha varit för åtskilliga månader sedan. Men – hon »sågs senast tidigt på torsdagsmorgonen«?

Jag ägnade halva första avsnittet åt att försöka begripa det där, tills jag insåg att, nej, det går nog inte att begripa.

Ändå är jag rejält tillåtande under stora delar av första avsnittet, ty spänningsbygget är inledningsvis okej. Jag hann rentav tänka, några gånger, att David Tennant var ovanligt bra.

Det ska genast sägas att jag avskyr David Tennant. En genomusel skådespelare som möjligen kan göra en mean ytlig Doctor Who men som när han figurerar i vanliga dramaserier alltid spelar över. Som i den bedrövliga Broadchurch i höstas, där han gjorde en snut med psykiska problem – hans sammanbrott mot slutet av serien orsakade bara gapskratt i min tv-soffa, när han vacklade, snubblade, grät och sluddrade sig till komplett åtlöje.

Men i The Escape Artist är han först helt nedtonad, och jag känner att jag kan tolerera honom så här – nollställd, vardaglig. Att där finns något att bygga vidare på. Kanske. Nästan. Ty inte ens i nedtonat läge klarar Tennant av att vara subtil särskilt länge. Till och med det återhållna blir överspelat – ni märker det nog först i en scen när han sitter på sängkanten hos sitt sovande barn och pratar med hustrun som tittar in: hur han svarar, och hur han samtidigt agerar med huvudet och ögonen… till och med jag hade gjort det bättre (genom att inte göra någonting alls annat än leverera repliken).

Sedan rämnar allt mot slutet av avsnittet. Håll särskild utkik efter en scen där han spetsar ett äpple på ett järnstaket. Ha ha ha! Ursäkta att jag tar till ett gapskratt igen – min standardreflex när det gäller Tennant. Men den blicken han ger i äppelscenen är inte att leka med om man är känslig för genanskomiken i en ofrivillig självparodi.

Resten av serien är dessvärre inte bara en total urspårning av Storbritanniens sämste leading actor, utan ett manus som verkar skrivet av en femtonåring. Argumentationen mellan advokaterna i rättegångssalen är på plågsam amatörnivå, en dialog som passerat helt utan seriöst juridiskt korrektur.

Och själva upplösningen… jösses!

Men låt oss nöjas härmed. Jag tror varningen kan betraktas som utfärdad.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel