Samarbete mellan Rob Zombie & Bret Easton Ellis

Salem, Penny Dreadful, The Strain… Många nya skräckserier på tv i vår

Avnjuter man helst våren blodröd så kan man andas ut nu: artärer kommer att tappas, kroppar styckas och häxor brännas på bål. Först ut har vi så klart Hannibal och Bates Motel, som båda precis har haft amerikanska premiärer för sina respektive andrasäsonger (Hannibal-premiären skriver vi mer om här på TVdags i morgon). Skräckserier som följer under våren är bland andra Salem, Penny Dreadful och The Strain (som Jimmy skriver kort om här).

WGN:s Salem (premiär den 20 april) satsar på ockult historierevisionism när man tar sig an 1600-talets häxprocesser i staden Salem och utgår från att häxorna var just det, häxor. Låter ju onekligen lite roligare än Nicholas Hytners Häxjakten från 1996. Eller? Hoppas på en blandning av Rob Zombies seriösa flumorgie Lords of Salem och den festliga American Horror Story: Coven.

Den 11 maj har sedan Showtimes Penny Dreadful premiär. Vad det handlar om är ännu inte helt solklart men med tanke på namnet, som går att härleda till London tidigt 1900-tal och de sjaskiga skräckhäften man kunde köpa i stadens sämre områden, lär det bli riktigt ruskigt. Jag tänker mig, och hoppas på, en mix av Ken Russells Gothic och Tales from the Crypt. Trailern är dessutom riktigt snygg och påminner inte så lite om Mark Romaneks arbeten tillsammans med Nine Inch Nails. Explicit nakenhet, groteskerier samt (jag ser väl rätt?) något slags spindelgång à la Exorcisten Director's Cut. Stabilt som ett inverterat kors!

Men – och ja, det här är stort – den största och viktigaste nyheten inom genren handlar såklart om samarbetet mellan Rob Zombie och Bret Easton Ellis för Fox. Två ikoner som tillsammans tänkt att ta sig an Mansonfamiljen och de våldsamma mord som skulle kunna ses som en förlängning, kulminering och slutligen ett definitivt avslut av 1960-talets Summer of Love.

Det hela skulle kunna säljas in ungefär så här: Två mästare, en sektledare, tillsammans färgar de historien röd(are). Okej, »mästare« är kanske att ta i, för även om båda åstadkommit mästerliga saker så är det knappast två ekvilibristiska genier vi snackar om här. Men tillsammans, vem vet? Eller, jo men visst fan kommer det här bli super!

Rob Zombie, som tidigare verkat som musiker men på sistone mest sysslat med klatschig referensskräck, träffade rätt häromåret med Lords of Salem. En bra språngbräda med tanke på innehållet och vissa specifika scener (nakna människor dansande framför lägereldar!).

Även Bret Easton Ellis, vars böcker jag dyrkat på ett nästan religiöst sätt (passande i sammanhanget), är i bra form. Även om jag inte uppskattade hans Imperial Bedrooms, som dock i teorin fortfarande är ett mästerverk, så fullkomligt älskade jag Lunar Park och fascinerades även av (om än som ensam i världen) hans manus till The Canyons.

Läs nyheten i sin helhet här.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel