Tusen år till julafton

Så var det dags igen! Moralpaniken över julkalendern når nya höjder

Det är den tiden på året igen. Ja, för ’tis not bara the season to be jolly, ’tis the season att gå all in bananas i sitt ogillande av julkalendern!

I år tog SVT en extra stor chans med julkalendern, med tanke på att tittarna när det kommer till julkalendern förvandlas till de mest moralkonservativa små kristdemokrater som är överens om att inget – inget! – var lika bra som den man såg i sin egen barndom.

kunde man göra en bra julkalender. Inte som nu när det är snöbrist, entreprenör-hat och allmän anarki bland julkallarna.

Eftersom alla missnöjda små nostalgiker är olika gamla så är det Teskedsgumman, Trolltider, Greveholm eller Sunes jul som man hänvisar till, för ! kunde man göra en bra julkalender. Inte som nu när det är snöbrist, entreprenör-hat och allmän anarki bland julkallarna.

SVT, säkert väl medvetna om tittarnas fäbless för det förgångna, har ändå för att förnya sig gått från den vanliga dramaformen. Julkalendern är i år som de flesta vet ett slags barnversion av megapopulära Historieätarna. Tusen år till julafton heter den, och ska berätta barnens historia fram till i dag. Hur var det att leva som barn i olika tider? På vikingatiden, som fattigt bondbarn eller… på 1970-talet?!

Igår släpptes ett klipp som ironiserar över just 1970-talets frigjordhet och politiska diskussioner i hemmet – alla som sett Tillsammans förstår precis.

Tusen år till julafton besöker 70-talet!

Årets julkalender »Tusen år till julafton« berättar barnens historia. Här – en myskväll i en kollektivfamilj på sjuttiotalet! ?

Posted by SVT on den 25 november 2015


Det var ju jätteroligt! Själv minns jag tydligt från mitt dagis att vi dels hade boken Per, Ida och Minimum som beskrev hur det gick till när mamma och pappa hade vuxenmys, och en annan trevlig bilderbok med dokumentära svartvita bilder, som berättade den upplyftande och samtidigt informativa historien om när »Staffan« fick operera ut en »sten i pungen«. Nåväl. Det blev folk av mig också.

Eller?!

Att döma av kommentarerna till detta lustiga lilla klipp står vi nämligen nära världens undergång. Japp hela kitet med pimpsten, aska, svavel, katter och hundar som lever tillsammans, masshysteri, djävlar som dansar nakna och samhällets totala kollaps!

Vi kan dela in kommentarerna i olika grupper.

Det var bättre förr!

Den misslynta gruppen som jag nämnde i början av texten. (Vi vill härmed varna eventuella språkpoliser. Kommentarerna är ej [sic!]-markerade, reds anm.)

Är det här årets julkalender så är det skandal låt barnen se en ordentlig julkalender som teskedsgumman, är det galningar man betalar radio o tv licensen till

Hade vari kul dock om ni hade visat mysteriet på greveholm varje år istället

Hu vale vad osmakligt. Nä när sådana klåpare gör julkalender tar jag paus. Tre år bakåt har det varit bra grejer men det här verkar ju sämre än Allram Eest!!

Hur kan ni mata småbarn med PORR?

Ring soc! Kan vi gissa att detta är samma grupp personer som rasade över Snipp-snopp-sången?

SVT? Historisk tid?! Dra upp sex för ett barn?!
Sen när var det ok att prata sex/högläsande för lågstadie/mellanstadie barn?! Om ens dotter skulle yppa sexistiska ord i skolan vid den åldern skulle skolan slå larm till socialen inkl barnombudsmannen!

Smaklöst och sliskigt… det fanns säkert en mer normal vardag på 70-talet än att man hade sexualundervisning för barnen och drack vin. Så OCH om det nu var så i majoritet så behöver man inte sliska till det så mycket… Det är upp till föräldrarna om man vill berätta om sex och på hur man berättar det.

moralpanik
Hysch hysch! Det här ska barn INTE behöva veta!!

Sedan när blev det okej att introducera sex för barn? Detta är sjukligt SVT. Blir så himla ledsen. Barn är barn och de ska inte ens fundera på hur deras kroppar kan användas i sexuella sammanhang

Är det inte meningen att julkalender ska handla jul och inte om sex?!?!?! Ni som tycker det är bra, hur kan ni tycka det?!?!

Jättebra säljknep svt, sex igen, ja sex sälger men ska det riktas till barn?…

…så var det INTE ALLS på 1970-talet!

Kommentarer av slaget: »Jag vet för jag var med och vi låg inte alls i en säng och drack vin och pratade om snusk och Bolivia ha, där satte jag allt dit er!«

jag tycker att ni kan göra en bättre skildring om hur det kunde vara att vara barn på 70-talet..för det var jag och inte faaan va det så!!!!!

Jag är född 1980 men den större delen av svenska befolkningen var nog inte så flummig som i denna snutt vi fick se…. SKÄMMÄS SVT!!!!!!

Lägg ned SVT! Inte fasen är det där 70talet! Jag är uppväxt under den eran och detta visar en totalt annan bild. Kanske så att ni på SVT/vänster känner likhet?!

Kommunistkonspiration!

Största gruppen. Det är uppenbart att de här personerna (vars sinne för humor jag bekymrar mig lite över) har tolkat klippet ovan som en propagandafilm.

Sneaky DDR-SVT har nämligen kläckt den sluga planen att Sveriges barn ska tränas i att iförda unisexmyskläder vilja prata om Bolivia och sex samtidigt som de sveper rödvin.
Kolchos, planekonomi och halshuggning av kungafamiljen nästa!

Nu riktar vårat statliga propagandaorgan in sig på barn och blandar dessutom in sex. Perspektiv och sex kommer dom lära sig om utan att bli tvångsmatade med det i en julkalender. Men jag förstår att ni vill indoktrinera dom tidigt.

Hur var det med »opartisk och opolitisk« television nu igen?

Skärmavbild 2015-11-28 kl. 12.51.20
IN-DOK-TRI-NER-ING.

SVT's våta dröm är väl att alla familjer ska se ut på detta viset. Kollektiv. Sitta och berätta för barn hur bra det är med kommunism och revolutioner etc.

Kan det överhuvudtaget BLI mer kommunistvridet?

Det märks tydligt att en majoritet av anstälda på SVT röstar vänster.
om 70% avsvt röstat på kd ist för mp och vänsterpartiet,tror du att dem ens kommit på tanken då?

Och så slutklämmen:

Av tre inlägg jag skrivit har tre censurerats, varför?

Observera att ovanstående kommentarer inte skiljer sig så värst från vissa ledarskribenter på sista tiden…

Kort och kärnfullt!

Vi avslutar med två favoriter:

Inte undra på kön till barnpsykvården.

Obehagligt att den här julkalendern gjort barn psyktiskt sjuka redan innan det sänts. Det visar ju ondskan i det hela!

Trams!

Utropstecken!

Nej ni, det går ju knappt inte ta det här raset/gnället på allvar. Det är ju nästan patologiskt humorbefriat att inte kunna se vad som är kul med det här klippet! Men det är bekymmersamt med den här föräldramaffian som så lätt tuffar igång. Folk oroar sig för »pk-censur« och »snart får man inte skämta om något alls längre«. I själva verket är det det här man ska oroa sig över.

Vi går mer och mer mot moralpaniksföräldrarna i USA, som har stora inflytelserika sajter som bara går ut på att påpeka »olämplighet« i olika filmer och tv-serier. Den härliga Dickens-parodin Scrooged med Bill Murray hade till exempel fått bottenbetyg som julfilm bland annat för att »en person tar en bild på sin bakdel i en kopiatormaskin och visar upp för andra«.

Vi kan ändå lugna oss med att det här klippet ändå hade fått en absolut majoritet positiva kommentarer, många har delat och gillat och Tusen år till julafton har fått fantastiska recensioner, i Aftonbladet fick den till exempel högsta betyg.

Årets julklapp? Ett chill-pill till alla konspiratoriska moralpanikare utan sinne för humor.

Tusen år till julafton visas på SVT1 med början 1 december.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel