Sport

Rysaravslutning i Giro d'Italia – fyra stycken inom 53 sekunder med två etapper kvar

Ett treveckorslopp med en överlägsen ledare blir lätt en ointressant tävling. Man börjar leta efter tävlingar i tävlingen, om en topp-tio-placering, en ungdomströja eller etappsegrare. Det blir inte samma sak som en tight duell om totalsegern. Det är sällan det är så jämnt som det är här med två etapper kvar. För att hitta minsta segermarginalen i Girots historia får vi backa till 1948 då Fiorenzi Magni vann med 11 sekunder före Ezio Cecchi. Kan vi få ett nytt rekord i helgen.

Ställningen

  1. Nairo Quintana 85:02:40
  2. Tom Dumoulin +38
  3. Vincenzo Nibali +43
  4. Thibaut Pinot +53

Det här har utvecklat sig till en tävling med både rivalitet och känslor. Dumoulin började känna sig självsäker och kaxig i torsdags. Ingen kunde köra förbi honom. Quintana och Nibali var för fega. Han satte på så sätt press på sig själv samtidigt som han gav de andra tändgnista. Det gav ännu mer energi till tävlingen. Jag gillade att Quintana och Nibali kör för segern och inte för att försvara sin position. Men med det har de också släppt in Pinot i totaltävlingen, vilket kanske kan straffa sig i helgen.

Jag räknar bort Ilnur Zakarin, femma med 1:21 upp, och Domenico Pozzovivo, sexa med 1:31 upp. De kommer inte att räcka till över de två etapper som är kvar.

Dagens etapp ser ut så här:

T20_Asiago_alt

Alla fyra lagen kommer att försöka skicka iväg hjälpryttare i utbrytningen som ska hjälpa till på slutet. Jag tror inte att avslutningen passar Quintana med cirka 15 km flackt. Han måste göra något på det första berget. Pinot väntar på sista stigningen. Han har den nästa trenden i gänget och gjort tid på de andra två etapper i rad. Kanske skulle han kunna hålla undan från toppen till mål. Dumoulin kommer att åka defensivt. Dumoulins trend är negativ och han blir snabbt isolerad så fort det går uppför. Jag tror dock att det här är Nibalis chans. Han är inte lika bunden till en viss taktik eller förlopp. Han kan attackera utför och uppför och han kan hålla sista biten. Han har också laget med sig. Kanske kommer Bahrain Merida kunna hålla ihop klungan för att Nibali ska attackera utför. Han är den ende i gänget som skulle kunna göra det. Tänk om han når botten 20 sekunder före de andra och där väntar en hjälpryttare från utbrytningen beredd att göra ett jobb. Det vore en snygg taktik. Skulle de hålla undan därifrån?

Morgondagens etapp är en flack tempoetapp på 29,3 kilometer. Med den första tempoetappen i minnet är så klart Dumoulin favorit här. Hur mycket skulle han kunna ta in på de andra? Det är dock skillnad på att göra en tempoetapp med 20 etapper i benen än i mitten av etapploppet. Det här handlar om mer än tempoegenskaper. Det här handlar också om återhämtning och mental styrka. Vi har sett förr att en åkare i ledartröja kan överprestera.

Jag tror ändå att Dumoulin med lätthet tar in en minut på Quintana och en halvminut på de övriga. Då spekulerar jag i underkant med tanke på hans dåliga formkurva. Med tempoavslutningen på söndag är det kanske så att det är Dumoulins tävling att förlora.

Jag räknar i varje fall med en spännande tävling in på mållinjen. Det här blir ett kul idrottsdrama. Missa inte!

Dagens etapp av Girot sänds från kl 13:50.

Morgondagens etapp sänds från kl 14:15.

Eurosport 1 är kanalen.

 

Just nu på TVdags

Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bästa buddy cop-duon sen Turner & Hooch

24 november, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Miss Lis starka Ljungström-tolkning regerar i kvällens Så mycket bättre

23 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel