Öppet transsexuella Kellie Maloney berör

Rörande när outsiders möts i Celebrity Big Brother

Ett av de mest rörande programmen på tv just nu är Celebrity Big Brother UK. Ja, vem hade trott det? Programmet som under åren har gett oförglömlig dramatik och underhållning. Som när Jackie Stallone återser sin forna svärdotter Brigitte Nielsen och inte ens kan säga sitt eget namn. Eller som när tvillingarna Jedward fick glittriga könsorgan. Eller när feministikonen och professorn Germaine Greer hoppade av i ren chock.

Kellie var fram till för några veckor sedan känd som Frank, en ökänd boxningspromotor som bland annat hjälpte Lennox Lewis till VM-titeln.

I den nya säsongen är det den vanliga blandningen av deltagare: några amerikaner (Gary Busey och Leslie Jordan!), en rad brittiska realitypersonligheter (George från Gogglebox!), några idrottare och några utropstecken (Frenchy, fransk rosaklädd porraktris som är fantastiskt rolig). Men de två som har rört mig till tårar är »White Dee« från den omtalade »dokuserien« Benefits Street och öppet transsexuella, före detta boxningspromotern, Kellie Maloney.

Kellie var fram till för några veckor sedan känd som Frank, en ökänd boxningspromotor som bland annat hjälpte Lennox Lewis till VM-titeln. Hon har länge varit en kontroversiell figur även utanför boxningsvärlden. När hon ställde upp i borgmästarvalet för det rasistiska partiet Ukip år 2004 anklagades hon för att vara både rasist och homofob. Bland annat vägrade hon besöka stadsdelen Camden på grund av dess höga andel hbtq-boende. Hon försvarade det hela med att »I don't want to campaign around gays…I don't think they do a lot for society«. Men så, för bara några veckor sedan, berättade hon öppet om att hon har påbörjat sin könskorrigeringsprocess och numera vill bli kallad Kellie.

Att ta det steget ut som transperson i offentligheten är ofantligt modigt. Men det är inte helt lätt, vilket märks på Kellie som de inledande dagarna i Big Brother-huset talar öppet om hur hela processen påverkar henne och hennes familj. Det märks att allt är nytt då hon pratar om Kellie i tredje person, som att hon inte har vant sig vid henne än. Och där har White Dee från dag ett varit en krycka medan Kellie tar sin första stapplande steg i offentligheten som den hon verkligen är.

White Dee blev förgrundsfigur för den hårt vinklade och kritiserade dokuserien Benefits Street tidigare år om en gata där 90 procent av de boende påstås leva på bidrag. Serien skapade en massiv diskussion om Storbritanniens utpräglade klassamhälle, men också om seriens tvivelaktiga etik. Den kallades bland annat för »social porr« då den framställde fattiga människor på ett oerhört hårt och vinklat sätt.

Det verkar som att Big Brother-huset blir en unik möjlighet för publiken att verkligen lära känna människor som de annars kanske skulle ha fördomar om.

Kanske är det trots allt inte så konstigt att White Dee och Kellie har funnit varandra. De förenas av erfarenheter av att fördömas och hudflängas i media och använder nog båda vistelsen för att förhoppningsvis förändra den allmänna opinionen om dem. Två outsiders som bara vill ses för vilka de verkligen är. Och de lyckas verkligen. Publiken verkar älska dem, av döma av jag har läst och hört. Jag skulle i detta skede av tävlingen bli förvånad om de inte går jävligt långt.

Kellie är inte den första transpersonen att delta i Celebrity Big Brother UK. 2013 kom Lauren Harries, som blev känd redan som barn som antikexpert i program som Wogan, trea i tävlingen. Det verkar som att Big Brother-huset blir en unik möjlighet för publiken att verkligen lära känna människor som de annars kanske skulle ha fördomar om. Transpersoner behöver få ta mer plats och möjlighet att visa att de har olika erfarenheter som är värda att ta på allvar.

Det är berörande att se någon som Kellie, som först vid 61 års ålder vågar vara sig själv, ta sina första stapplande steg framför världens ögon. Som när Kellie i en konversation med White Dee säger: »Jag kämpade emot det, men det vann över mig« och White Dee svarar: »Vann det verkligen över dig eller är det inte så att du egentligen vann?« När Kellie svarar: »Jag har både vunnit, och förlorat« så faller mina tårar.

Celebrity Big Brother sänds på Channel 5 i Storbritannien.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel