Recension

Romcom, psykologisk skräck & sci-fi i nya serien Legion

Betyg 3 av 5

Den nya tv-serien Legion, som i grund och botten är baserad på den ganska obskyra X-Men-karaktären med samma namn, är precis som sin protagonist ganska mörk och komplicerad. Redan i första avsnittet bombarderas tittaren omedelbart med nya frågor och ambiguösa, motsägande intryck. Det är en ambitiös och snygg produktion, men vem är egentligen den tänkta målgruppen? TVdags har sett de tre första avsnitten (av totalt åtta) och försöker reda ut vad tusan det är vi sett utan att spoila någonting viktigt i handlingen!

Jämfört med Netflixs Marvel-serier är Legion inte mer än »okej«. Serien är lika välgjord – jävligt snygg och kinematisk – men de verkar ha fokuserat mest på att göra första avsnittet så klurigt att man kan upptäcka nya detaljer varje gång man ser om det.

Det första man som tittare undrar om man redan är bekant med serien, eftersom det rapporterats mycket om hur Legion är baserad på en serietidningskaraktär från Marvel, är rimligtvis hur serien förhåller sig till alla Marvels andra filmer och serier. Om man inte alls bryr sig om detta så slipper man lite huvudvärk, för svaret är att ingen inblandad riktigt verkar veta eller tycka att det spelar roll, vilket är väldigt otillfredsställande för fans. Legion utspelar sig möjligtvis i samma universum som filmerna med X-Men, Wolverine och Deadpool, etc., men det beror på vem du frågar och när. En producent har sagt att serien utspelar sig i ett parallellt universum och en annan har sagt att serien är helt separat från filmerna, medan seriens skapare verkar öppen för att koppla ihop Legion med filmerna i framtiden om de får göra flera säsonger. Det mest anmärkningsvärda med David Haller/Legion i serietidningarna är hans familjekoppling till en av X-Mens huvudkaraktärer, något de sagt att de måste kännas vid i tv-serien även om de även också sagt att ingen karaktär från filmerna kommer vara med, så hur kommer det fungera? Allt är väldigt tvetydigt, vilket inte direkt skapar entusiasm, men vi ger serien en chans!

legion2
David Haller som han från början såg ut, här med sin mamma i New Mutants #27-28, 1985

Serien handlar om David Haller, som under större delen av sitt liv lidit av psykiska problem, och som när serien börjar bor på ett mentalsjukhus. Dan Stevens från Downton Abbey spelar David som en så där lite halvtöntig men härligt godtrogen rom-com-kille, vilket gör honom sympatisk, men inte jätteintressant som person. Han blir omedelbart kär när en ny tjej, Syd (Rachel Keller), dyker upp på sjukhuset, vilket sätter igång en serie händelser som förändrar allt. Aubrey Plaza spelar Davids jobbiga kompis Lenny som också bor där, och mycket av det extra långa första avsnittet består av ett förhör där vi försöker luska ut vad det är för hemskt som hänt, som möjligtvis är Davids fel.

Hela serien är presenteras på ett väldigt osammanhängande sätt, med flashbacks, minnen, drömmar, och fragment spridda genom avsnitten, utan att man riktigt vet vad som är vad. Frågor som »är det här ett minne eller en dröm?« och »utspelar sig detta innan eller efter det vi just såg?« är sånt man ständigt får fundera på. När det kommer till genrer är serien nästan lika schizofren som David, då den till största del kanske kan beskrivas som en psykologisk dramathriller, men har inslag av action, sci-fi, några ögonblick av skräck här och där (tänk Killer Bob i Twin Peaks), och stora delar, speciellt i början av första avsnittet, är som en skruvad romantisk komedi. Mot slutet av avsnittet får vi även se en koreograferad danssekvens till fransk 1960-talspop!

legion3
David Hallers mutantförmåga är att dansa.

Generellt älskar jag genreblandningar, men i Legion blir jag mest förvirrad, troligtvis eftersom man ständigt undrar vad det är som händer. Kan man lita på det man ser, då David är en subjektiv berättare och det är genom honom vi ser saker och ting? Man kan jämföra det med andra säsongen av Mr Robot, då man som tittare ständigt undrade vad som var på riktigt. Skillnaden är att Mr Robot under första säsongen, genom att vara fantastiskt bra och spännande, hade gjort sig förtjänt av tittarens förtroende, vilket Legion inte har. En av producenterna har sagt att Legion är deras chans att göra en Breaking Bad i X-Men-universumet, vilket förklarar en hel del om det verkligen var vad de strävade efter. Breaking Bad tog dock god tid på sig att bygga upp berättelsen och karaktärerna innan de började använda kluriga narrativ och gjorde serien så otroligt bra, något som Legion verkar vilja skippa förbi.

Jämfört med Netflixs Marvel-serier är Legion inte mer än »okej«. Serien är lika välgjord – jävligt snygg och kinematisk – men de verkar ha fokuserat mest på att göra första avsnittet så klurigt att man kan upptäcka nya detaljer varje gång man ser om det, i stället för att göra det så bra och spännande att man engagerar sig tillräckligt för att vilja se om det.

Någonting som är onödigt ambiguöst och förvirrande är att de inte verkar vilja säga vilket år vi befinner oss i. Seriens skapare, Noah Hawley som även ligger bakom fantastiska tv-serien Fargo, har sagt att de skapade en värld så som David ser den snarare än hur den verkligen är. Legions visuella design är väldigt inspirerad av brittisk 1960-talsfilm och Stanley Kubrik, men varför det är just så David ser världen är oklart, och sanningen är väl att det bara är för att Hawley tycker det är snyggt. Han har nämligen också sagt att designen är till för att inte datera serien, men det är ju inte direkt tidlösa designval de gjort, det är ofta extremt 1960-tal vilket distraherar och förvirrar, speciellt om man inte läst någon förklaring till varför det ser ut som det gör.

Nästan alla kläder ser ut som att de är tagna direkt från 1960- och 1970-talen och all teknologi ser jättegammal ut. Musiken vi hör är mycket brittisk popmusik som The Who och Rolling Stones. Hawley har sagt att han inspirerades mycket av Pink Floyds Dark Side of the Moon, och bakgrundsmusiken går från att vara väldigt lik Psycho-ledtemat till att låta som Stranger Things 1980-talsinspirerade sci-fi-syntar. Det är lätt att använda ursäkten att Davids sinnen är opålitliga för att förklara bort allt som är förvirrande, men hur snyggt det hela än är (och snyggt är det verkligen) så känner jag mig i slutändan mer förvirrad än visuellt stimulerad, och inte på ett bra sätt. Om vi bara kunde bestämma att det utspelar sig på 70-talet (vilket en kommentar i avsnitt tre indikerar) så kan vi fokusera på att pussla ihop handlingen istället för att förvirras över när det utspelar sig.

legion4
Aubrey Plaza, inte bäst känd för tv-filmen Grumpy Cat's Worst Christmas Ever (2015)

Aubrey Plaza, som alltid var så bra i Parks and Recreation, är nästan dålig som den galna tjejen Lenny i Legion. Det är kanske den löjliga karaktärens fel, men hon är så överdriven att det snarare känns pinsamt än roligt att se. Förutom hon gör alla bra ifrån sig. Emmy-vinnaren Jean Smart spelar här den mystiska damen Melanie Bird, som verkar vara lite av en kvinnlig Professor X. Hon spelade gangstermatriarken Floyd Gerhardt i andra säsongen av Noah Hawleys Fargo (Rachel Keller som spelar Syd i Legion spelade hennes barnbarn där), är ju uppenbarligen en bra skådespelerska, men har inga mustiga scener här i de första tre avsnitten. Den enda rollen i serien som verkligen får utrymme är egentligen David Haller, och som jag nämnde tidigare är han inte speciellt intressant.

Legion är uppenbarligen ingen typisk superhjälte-serie, vilket skulle kunna vara väldigt positivt, men man kan undra lite vad vitsen med att ens vara vagt kopplade till X-Men är om man inte utnyttjar det alls. Förutom att de säger ordet »mutant« 25 minuter in i första avsnittet och en gång i avsnitt tre så märkte jag inte en enda referens till etablerade karaktärer eller koncept från Marvels serietidningar. David/Legion är knappast bland de större X-Men-karaktärerna, och förutom namnet David Haller och att han har psykiska problem och/eller krafter, så är det ingenting med berättelsen i tv-serien som är baserat på serietidningarna.

Visst, det kanske kommer mer sånt senare, men om de vill att X-Men-fans ska titta så känns det inte som att de ger tillräckligt med anledning att fortsätta se, om tittaren känner sig tveksam efter första avsnittet. Samtidigt kan man undra om någon som är helt ointresserad av X-Men skulle vilja se en serie som trots allt har den kopplingen. Kanske är jag mer kräsen än slumpmässig medeltittare, men jag skulle aldrig få för mig att se en tv-serie om en karaktär från The Fast and the Furious eller något annat jag inte är intresserad av – inte när det finns så otroligt mycket bra serier nu för tiden. Jag vet inte vilken målgrupp Legion är gjord för, om det är för fans av X-MenBreaking Bad, Fargo eller 1960-talsdesign? Jag älskar allt detta, men känner ändå att Legion inte lever upp till förväntningarna från något av dem förutom designen, vilket som sagt är lite väl distraherande. Det jag gillar bäst i serien är de obehagliga David Lynch-vibbarna, vilket slutet av avsnitt tre bjuder en hel del på.

legion5
Rachel Keller, Jean Smart & Amber Midthunder

Legion är helt klart en intressant serie, men den är komplicerad och jag skulle inte beskriva den som just spännande, så det är inte lika lätt att bara låta sig svepas med i berättelsen. Jämför det med Hawleys andra serie, Fargo, som man inte behövde veta någonting om och ändå fastnade man omedelbart för karaktärerna och spänningen. Avsnitt två och tre av Legion är mer sammanhängande än första avsnittet och svarar nog på fler frågor än de ställer, men serien lyckas ändå inte helt att engagera och övertyga mig. Den är klart sevärd, för man hoppas ju att den bara blir bättre och bättre och att de kan bjuda på några värdiga Noah Hawley-överraskningar under säsongens gång, men jag är ändå lite tveksam till hur bra tittarsiffror serien kommer få, och om det kan komma bli fler säsonger. Hawley har sagt att han försökt ge ett tillfredsställande slut, men att allt inte kan knytas ihop på en säsong, så planen är uppenbarligen att fortsätta serien om de kan. Om det enda jag visste om Legion var att serien kunde beskrivas som en komplicerad psykologisk thriller med Marvel-koppling skulle jag tyckt att det lät perfekt, men resultatet är några snäpp för ambitiöst och förvirrande för att man ska verkligen bry sig om vad som händer, och ingen av karaktärerna är omedelbara favoriter.

Legion har premiär på Fox Sverige i kväll kl 21:55.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel