Säsongspremiär

Rollo & Ragnar är tillbaka! Vikings-fansen på TVdags diskuterar & jublar

Anna-Karin: Man blir aldrig besviken på Vikings. Eller så här: jag har hört historiskt intresserade fnysa bort serien på grund av att den inte är historiskt korrekt. Men då tycker jag att man har missförstått serien helt. Det är ju vikingafantasy! Uppsala ligger bland bergen, gudarna vandrar hos oss och alla pratar på låtsasspråk. Och tar man det för att det är en skröna, precis som de isländska sagorna, så blir det ju helt fantastiskt. Och säsongsstarten av säsong 4 lovar mer av det som gör Vikings så bra, dvs oförutsägbarhet i historievindlingarna, intressanta karaktärer och breda, episka berättelser. Jag är så sjukt taggad för hela den här säsongen. Vad känner du, Magnus?

Vilket avsnitt! Löjligt vackert »poster-foto« brutalt övervåld och en Ragnar med krokig käpp mer grinig/pillemarisk än någonsin.

Magnus: Jag kan säga så mycket som att jag inte heller blev besviken på premiären. Vilket avsnitt! Ändå är ju allt sig likt. Löjligt vackert »poster-foto« – tonårsrum alltså – brutalt övervåld och en Ragnar med krokig käpp mer grinig/pillemarisk än någonsin. Angående historisk korrekthet så »lider« jag tack och lov av kronisk historiefobi, alltså kunde jag inte bry mig mindre om hur mycket som faktiskt är sant eller inte sant. Men vikingarna har väl i alla fall funnits på riktigt…? Jag ser det som du, som en grym skröna, en John Bauer-målning. Därmed inte sagt att här saknas realism. Mycket gör ont i Vikings och ingen är egentligen säker. Hiss ena dagen, diss den andra. Helt befriat från klichéer – fast det där får jag väl äta upp. Hjältarna är aldrig mer än människor, de är högst sårbara och deras undersåtar är medvetna om det. Man hade så lätt kunnat förvandla Vikings till en helt annan typ av serie. Kanske inte åt Outlander-hållet men väl åt King Arthur-batalj-Sagan om ringen. Du vet när det lika mycket handlar om att fläska ihop en bra action-scen som att berätta en historia. Den typen av Vikings hade jag inte velat se alls. Jag vill se Vikings som det är idag, och mer av Rollo och Lagertha. Båda två känns som den här säsongens egentliga fokus.

Anna-Karin: Både Rollo och Lagertha är superspännande roller. Jag hoppas att Lagertha får behålla sin starka agens, hon fick inte vara så badass som hon egentligen är i det här avsnittet (ok, när hon skar av sin fiende kuken så var hon jävligt hård, men det är det enda i den kalibern hon har gjort hittills). Visste du förresten att han som spelar Rollo, Clive Standen på riktigt är svinbra fighter? Jag tycker det syns i alla hans rörelser, speciellt när han är våldsam. Man tror liksom på att han kan döda typ vem som helst med sitt lillfinger. Älskar storyn med honom som frankisk adelsman, och nu måste han väl ändå ha fått sin sista chans hos Ragnar?

Men Lagertha och Rollo till trots. I premiäravsnittet överskuggas båda av Ragnars hustru, drottning Auslaug. Hittills har hon mest fått vara maka och mor, men nu har verkligen huggtänderna börjat synas!

Magnus: Glömde bort Auslaug, lite som jag tycker att serien glömt bort henne. Hoppas verkligen hon får sticka ut lite mer den här säsongen. Tycker hon är bra, men vet inte riktigt vad jag tycker om henne egentligen. Kanske blir hon Ragnars undergång? Och Rollo på äventyr i Frankrike är redan en av säsongens höjdpunkter. Men köper ändå inte riktigt schismen mellan honom och Ragnar. Förstår Rollo, men ändå inte. Ville faktiskt se honom bredvid brorsan på tronen. Han hade ju just återvunnit Ragnars förtroende – vilket kändes ärligt – och så sviker han honom igen! Många svek blir det för Ragnar, stackarn. Undrar hur länge Floke kommer stå ut förresten? Fast jag har ändå tröttnat på honom lite.

Visste du förresten att han som spelar Rollo, Clive Standen på riktigt är svinbra fighter? Jag tycker det syns i alla hans rörelser, speciellt när han är våldsam. Man tror liksom på att han kan döda typ vem som helst med sitt lillfinger.

Anna-Karin: Ja, men är inte det det fina med hela Vikings? En rollperson kan vara lite i bakgrunden och så plötsligt få glänsa. Både Björn och Lagertha har ju gjort den grejen. Jag tror Auslaug är säsongens stora grej. Hoppas det. Jag har också en soft spot för den sura frankiska prinsessan. Älskade hennes medverkan i striderna, som nåt slags heligt krigarhelgon, och är väldigt spänd på hur relationen med Rollo kommer utveckla sig.  Men ja, det är lite oklart varför han är så ogin mot Ragnar, för det framgår inte riktigt i Rollos undertext. Avundsjuka, ja? Men han har ju blivit förlåten massor av gånger, och är nästan Ragnars like i makt och härlighet. När det gäller Floki var jag nog trött på honom redan i första avsnittet av säsong ett, men det kanske är för att det är den enda rollen (inklusive Ragnar själv) som jag tycker är tröttsamt överspelad. Kanske är det för att man känner till Gustaf Skarsgård sen tidigare, och vet att han är en duktig skådis, men det funkar inte för mig. Det är nåt med regin som bara inte klickar, tror jag.

Nåja, jag är oerhört taggad på säsongen och förväntar mig bara det bästa. Skönt att ha någon mer i TVdags-redaktionen som gillar det lika mycket som jag.

Fram för mer fejkfranska, gudar i människoskepnad och hårda sköldmöer! It is on!

Magnus: Word!

Vikings säsong 4 hade premiär på HBO Nordic 19 februari.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel