Recension

Röjar-Ralf 2 är lite för nöjd med sin egen fyndighet

Betyg 3 av 5

Det är tradition att kultur för barn, framför allt långfilmer eftersom man räknar med att föräldrarna måste följa med på bio, ofta slänger in saker som ska blinka till de vuxna i publiken. Rätt gjort märker barnen inte ens en dubbelbottnad eller gömd referens – det är aldrig kul att behöva förklara för ett barn som högt frågar vad ett visst ord betyder. (Eller, är man inte förälder kan det vara jättekul. Ibland.)

Den andra filmen om arkadspelsfigurerna Röjar-Ralf och Vanilja och deras äventyr, Röjar-Ralf Kraschar Internet, är kanske lite för förtjust i blinkningarna. Det är fortfarande ganska mycket film kvar ändå, med det lite ospecifika budskapet »internet kan vara både bra och dåligt«, men jag är kluven till hur kul skaparna har haft med skämt om Geocities och (kåta) hemmafruar i ditt område och fåniga personlighetstester och allt vad det är. För den delen, är en nördig sökbibliotekarie som försöker fylla i allt du säger kul för en sexåring? Det kanske inte spelar någon roll; det kanske är kul för att det är fånigt, även om man inte fattar att det anspelar på något. Och jag uppskattar enormt alla små gästspel från Youtube-kändisar som föräldrarna nästan garanterat inte har koll på. Eller? Jag vet inte. Internet-generationen har ju börjat få barn, men jag vet inte hur noga de hänger med i vad kidsen tittar på. Och nu låter jag som att jag är sju och sjuttio samtidigt.

Det går fram och tillbaka mellan tokroligt och känslomässigt sjukt intensivt.

Den här gången måste Ralf och Vanilja ta sig från arkaden ut på internet för att rädda hennes spelmaskin som gått sönder. De åker i sladdar och bittar ut till en värld full av små kubhuvade avatarer och stora områden som representerar sociala medier, handel, video, och så vidare. Samtidigt har Vanilja börjat ifrågasätta hur meningsfullt hennes liv i spelet egentligen är. Samma snälla banor varje gång, ingen utmaning och ingen spänning. Ralf förstår ingenting, han gillar rutinen och det enkla livet. Handlar det om vänner som utvecklas åt varsitt håll, eller egentligen om barn och föräldrar? Sak samma, det går fram och tillbaka mellan tokroligt och känslomässigt sjukt intensivt.

Sen måste jag snabbt bli sådär fösa-upp-glasögonen-på-näsan-petig och säga att det är lite störigt hur saker inte håller i filmens egen logik. Ebay funkar inte alls som de framställer det, vilket gör att en av de största premisserna i filmen faller. De är borta jättelänge från sina spel trots att vi tidigare fått veta att om de inte är på plats när dagen börjar kommer maskinerna stängas av. Och så vidare. Det kanske inte är jätteviktigt – men om man dels ska få det till en kommentar om verkligheten, och dels själv sätter upp ramarna för vad som gäller, borde det gå att komma runt såna stora tabbar.

Funkar filmen då? Jovars. Det är inget storverk, särskilt efter en etta som väldigt många gillade – till exempel barn med olika funktionsvariationer, och deras föräldrar, som relaterade till Vaniljas glitch. Jag hade helt köpt den som en direkt-till-dvd/streaming-uppföljare. Delar av den känns som att de hade funkat bättre som en kul teaser-trailer eller kortfilm, och som sagt är det som att alldeles för mycket är ditstoppat som roliga blinkningar. Ta definitivt din unge att se den. Har du inga barn kan du vänta tills den går att hyra.

Röjar-Ralf Kraschar Internet hade biopremiär i går.

Just nu på TVdags

Betraktelse

Oh mio Dio! Så skulle italiensk mat-tv som Little Big Italy funka i Sverige…

18 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Shane Meadows katarsis-mästerverk The Virtues

16 juni, 2019
Trailers

Veroncia Mars flyttar hem – Frances & Robert i Divorce famlar vidare

15 juni, 2019
Recap

Förlupna ord & försonande sång i säsongsstarten av Younger

13 juni, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Succession-stjärnan Jeremy Strong

12 juni, 2019
Streamingtips

Efter succén för Chernobyl – se svenska dokumentären Ljudmilas röst

12 juni, 2019
Säsongspremiär

Förra årets finaste serie! Ryan Murphys Pose är tillbaka

12 juni, 2019
Kommentar

Spännande om vetenskapen i HBO Nordic-serien Years and Years

10 juni, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den otäcka briljansen i Chernobyl

9 juni, 2019
Recension

En helvetes förväxling & ett himla liv i Good Omens

8 juni, 2019
Premiärrecension

Spänningen lever i Fear The Walking Dead, men manuset haltar

7 juni, 2019
Trailernytt

Kinnaman tar täten i Ron Moores rymdkapplöpning hos Apple

3 juni, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel