Research

Robin Hood-tjuv, barnarov och mord – de verkliga brotten som inspirerade till Signal

Thrillerdramat Signal – om två poliser i nutiden och en polis i dåtiden som samarbetar för att lösa cold cases via en tidshävande tvåvägsradio – har kommit till ända, och det med ett slut som kommer räknas till årsbästa om 9 månader tillsammans med American Crime och Gentlemen & Gangsters. Men hellre än att skriva en recension, så vill jag gå in på något jag nämnt kort förr, nämligen att många av fallen i serien är inspirerade av verkliga brott. Ett brott i serien som, som tur är, inte är hämtat från verkligheten är seriens huvudsakliga brott: Den poliskonspiration som ledde till att den äldre av de tre poliserna försvann spårlöst år 2000.

Vissa brott i serien ligger nära verkligheten, andra är en språngbräda för manusförfattare Kim Eun-hees fantasi, några få är helt fiktiva, eller har rest så långt ifrån inspirationskällan att de blivit oigenkännliga. Texten nedan innehåller inga spoilers för Signal.

Mordet på Park Chorong-chorong-binnari

Det är 1997 och den dåvarande asiatiska finanskrisen leder till många uppsägningar för de lyckliga som ens har ett jobb att sägas upp ifrån. Sjuåriga Park Chorong-chorong-binnari försvinner spårlöst i det välbärgade området Jamwon i Seoul. Hennes kidnappare är Jeon Hyeon-ju, en kvinna från privilegierad bakgrund som gift sig med en arbetslös man utan §universitetsexamen. Hon, som är van att spendera, lägger ut för mycket pengar, och hamnar i ekonomisk knipa. Jeon kidnappar Park och begär lösen på 200 000 kronor från flickans föräldrar som då kontaktar polisen. Jeon inser att det inte finns någon väg ut ur detta, och i ett bisarrt korkat – inte för att hon verkat särskilt smart hittills – beslut så försöker hon röja undan bevis genom att döda flickan för att senare kunna dumpa hennes lik någonstans. Jeon dömdes till livstid och sitter ännu i fängelse 19 år senare.

Seriemorden i Hwaseong

Inspirerade även till filmerna Memories of Murder och Confession of Murder, samt tv-serien Gap-dong the Serial Killer. Fast den senare ska vi glömma bort.

Tio kvinnor våldtogs och mördades i staden Hwaseong strax söder om Seoul mellan 1986 och 1991. Det är första gången ett seriemord inträffat i Sydkorea, och också den största polisutredning som skett där. Två miljoner poliser var inblandade i fallet, och man hade hela 21 280 misstänkta. Ingen dömdes dock för morden. Nyligen hävde Sydkorea preskriptionstiden för mord, och det finns ännu de som hoppas att någon en dag ska dömas.

Stortjuven Cho Se-hyung

Blev känd som Stortjuven i Sydkorea på 1970- och 1980-talen då han bröt sig in hos välbärgade familjer och stal för miljonbelopp. Han blev även känd som Gentlemannatjuven då han gav pengar till de fattiga. Han greps 1982, och släpptes ut 1998, men har sedan dess suttit i fängelse flera gånger igen i både Sydkorea och Japan. Greps senast igen i Sydkorea i oktober 2015.

Seongsu-brons kollaps

Seongsu-bron – en av de många broarna över Han-floden i Seoul – stod färdig 1979 och är strax över en kilometer lång. En höstmorgon 1994 kollapsade en mittsektion. 32 dog och 17 skadades. Tanken var först att reparera bron, men bygget var så undermåligt från början, att man helt enkelt rev bron och byggde en ny som invigdes 1997.

Seriemorden i Sinjeong

2005 hittade man i området Sinjeong i Seoul två mördade kvinnor. Man visste direkt att det rörde sig om en seriemördare eftersom kvinnorna hade bundits med en unik knop. En tredje kvinna lyckades fly, men kunde på grund av traumat inte hjälpa polisen så mycket som man kunde hoppas. Hon mindes att hon hållits i en halvkällare av två män, och att hon flytt till och gömt sig i en skola, men det var inte tillräckligt och mördarna har ännu inte gripits. Inga fler mord har dock heller skett.

Gruppvåldtäkten i Miryang

Inspirerade även till filmen Han Gong-ju. Ett fall där minst 41 manliga gymnasieelever i den sydliga staden Miryang över en elvamånaders-period våldtog tre kvinnliga högstadie- och gymnasieelever. Det började med att några av pojkarna våldtog en 14-åring och filmade våldtäkten. Filmen användes till att utpressa henne till mer sex, men även till att utpressa henne att bjuda in sin 13-åriga lillasyster och 16-åriga kusin. Och våldtäkterna är tyvärr inte slutet på denna tragedi. En släkting till tjejerna fick reda på vad som hänt och polisanmälde pojkarna. I ett hemskt fall av systematisk victim blaming beskylldes dock tjejerna för att ha förfört killarna och dragit stadens namn i smutsen, och dessa anklagelser kom från både killarnas föräldrar och från polisen(!). Poliserna dömdes 2007 att betala sammanlagt 350 000 kronor i skadestånd, men överklagade. 2008 höll högsta domstolen fast vid domen men höjde skadeståndet till 500 000 kronor. I slutändan dömdes bara fem av pojkarna till sluten ungdomsvård.

Signal sändes på tvN i Sydkorea. Med VPN kan man streama den här.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel