Lekfullt och spretigt när anrika UCB-showen ordnar humorsafari i LA

Rob Huebel och Paul Scheer roliga reseledare i nya specialen Crash Test

Under närmare tio års tid har Rob Huebel och Paul Scheer varit värdar för humorkvällen Crash Test på altkomedins högborg Upright Citizens Brigade Theater i Los Angeles. Som många andra aftnar på UCB har Crash Test sedan starten kännetecknats av vilda chanstagningar, humorexperiment och såväl standup som sketch – allt som roar Huebel och Scheer har fått plats.

Det är således inte så konstigt att den konsertfilm duon nu gjort inte är en traditionell ståuppspecial. Ambitionen med Crash Test, som släpptes som VOD på Vimeo häromdagen (på sympatiskt manér – global release och HD-nerladdning eller ström för ca 35 spänn omräknat från dollar), var att försöka återskapa stämningen från en riktigt bra UCB-show, där allt kan hända och det är högt i tak. Men istället för att spela in tillställningen i teaterns klassiska black box bestämde sig komikerna att chartra en specialbyggd buss, packa den full av passagerare, och åka runt Los Angeles och plocka upp olika lustigkurrar längs vägen, som Natasha Leggero, Aubrey Plaza och Ian Karmel.

Det visar sig vara en ganska genial idé att glida runt i den bilbesatta staden LA och utsätta bussens passagerare för knasiga saker, både sånt som de rimligen förväntar sig, till exempel att få ståupphumor framförd i ett rullande fordon, och lite mer oväntade saker som att bussen bara »råkar« åka förbi, som en onykter Rob Corddry som har misslyckad loppis på gräsmattan framför sitt hus. För att inte tala om den bistra bussdatorn vars röst görs av Andy Daly. Det är som att Huebel och Scheer tar med passagerarna på en humorsafari, och det är både innovativt och kul.

Det är som att Huebel och Scheer tar med passagerarna på en humorsafari, och det är både innovativt och kul.

Det är lite olyckligt att Crash Test bara är en knapp timme lång. Normalt sett tycker jag det är en fullständigt lagom längd på en special, men Crash Test innehåller så mycket, och hade med lätthet kunnat vara en halvtimme längre, inte lika tufft redigerad och ända behålla ett rappt tempo – det är tydligt att massor av material klippts bort, på ett sätt som bitvis leder till en snuttifierad film, där vi får se en massa highlights men inte så mycket av uppbyggnaden. Extra synd då allting faktiskt spelades in i ett svep, utan omtagningar. När man ser den färdiga produkten framgår inte det alls.

Men i sina bästa stunder – och de är flera – påminner Crash Test inte bara om en klassisk uppsluppen UCB-show, utan också om den lekfullhet och gränslöshet som kännetecknade sketchgruppen The Human Giants dygnslånga maraton på MTV 2007, en smått osannolik händelse som fått klassikerstatus bland humornördar. Huebel och Scheer (och Aziz Ansari och Jason Woliner) var med då också, och de trivs förträffligt i sina roller som reseledare, och utnyttjar den plojiga premissen till fullo. Jag hoppas på en uppföljare eller två.

Crash Test finns på Vimeo.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Virtuosa cliffhangers i heist-smarta The Day

23 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel