Lekfullt och spretigt när anrika UCB-showen ordnar humorsafari i LA

Rob Huebel och Paul Scheer roliga reseledare i nya specialen Crash Test

Under närmare tio års tid har Rob Huebel och Paul Scheer varit värdar för humorkvällen Crash Test på altkomedins högborg Upright Citizens Brigade Theater i Los Angeles. Som många andra aftnar på UCB har Crash Test sedan starten kännetecknats av vilda chanstagningar, humorexperiment och såväl standup som sketch – allt som roar Huebel och Scheer har fått plats.

Det är således inte så konstigt att den konsertfilm duon nu gjort inte är en traditionell ståuppspecial. Ambitionen med Crash Test, som släpptes som VOD på Vimeo häromdagen (på sympatiskt manér – global release och HD-nerladdning eller ström för ca 35 spänn omräknat från dollar), var att försöka återskapa stämningen från en riktigt bra UCB-show, där allt kan hända och det är högt i tak. Men istället för att spela in tillställningen i teaterns klassiska black box bestämde sig komikerna att chartra en specialbyggd buss, packa den full av passagerare, och åka runt Los Angeles och plocka upp olika lustigkurrar längs vägen, som Natasha Leggero, Aubrey Plaza och Ian Karmel.

Det visar sig vara en ganska genial idé att glida runt i den bilbesatta staden LA och utsätta bussens passagerare för knasiga saker, både sånt som de rimligen förväntar sig, till exempel att få ståupphumor framförd i ett rullande fordon, och lite mer oväntade saker som att bussen bara »råkar« åka förbi, som en onykter Rob Corddry som har misslyckad loppis på gräsmattan framför sitt hus. För att inte tala om den bistra bussdatorn vars röst görs av Andy Daly. Det är som att Huebel och Scheer tar med passagerarna på en humorsafari, och det är både innovativt och kul.

Det är som att Huebel och Scheer tar med passagerarna på en humorsafari, och det är både innovativt och kul.

Det är lite olyckligt att Crash Test bara är en knapp timme lång. Normalt sett tycker jag det är en fullständigt lagom längd på en special, men Crash Test innehåller så mycket, och hade med lätthet kunnat vara en halvtimme längre, inte lika tufft redigerad och ända behålla ett rappt tempo – det är tydligt att massor av material klippts bort, på ett sätt som bitvis leder till en snuttifierad film, där vi får se en massa highlights men inte så mycket av uppbyggnaden. Extra synd då allting faktiskt spelades in i ett svep, utan omtagningar. När man ser den färdiga produkten framgår inte det alls.

Men i sina bästa stunder – och de är flera – påminner Crash Test inte bara om en klassisk uppsluppen UCB-show, utan också om den lekfullhet och gränslöshet som kännetecknade sketchgruppen The Human Giants dygnslånga maraton på MTV 2007, en smått osannolik händelse som fått klassikerstatus bland humornördar. Huebel och Scheer (och Aziz Ansari och Jason Woliner) var med då också, och de trivs förträffligt i sina roller som reseledare, och utnyttjar den plojiga premissen till fullo. Jag hoppas på en uppföljare eller två.

Crash Test finns på Vimeo.

Just nu på TVdags

Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020
Kommentar

HBO Nordics I May Destroy You – mer information än underhållning?

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel