Inför premiären

Recension: Arkiv X håller även år 2016 – men gör Chris Carter det?

Det har gått nästan fjorton år sedan Mulder och Scully gick under jorden efter att Mulder dömts till döden av en amerikansk militärdomstol. De hade då i nio säsonger i FBI:s namn sökt efter sanningen om storskaliga mörkläggningar, rättsövergrepp på global nivå och utomjordsliga besök och kolonisationsförsök.

Nu är de tillbaka, (motvilligt) redo att öppna sitt källarkontor hos FBI i Washington igen.

Ja, jag är smärtsamt medveten om att vi fått en långfilm däremellan också, men det enda vi behöver ta med oss från magplasket I want to believe från 2008 är att Mulder nu är benådad och att han och Scully inte längre arbetar för FBI när handlingen drar igång. Och en sak till – axelryckningen i hur seriens skapare Chris Carter såg till att Mulder fick syndernas förlåtelse från myndigheterna i förra långfilmen har betydelse för vad vi har att vänta av den här sex avsnitt korta säsongen.

Det här är en svår recension att skriva. Serien har premiär i USA först söndag 24 januari, och svensk premiär på Viaplay den 28 januari. Men Fox har satt första recensionsdatum av premiären till i dag, och jag kan helt enkelt inte hålla mig, jag måste skriva om mina intryck.

Vilka rysningar den första minuten ger, där det på traditionellt »mytharc«-sätt ljudlagts med en voiceover av Mulder.

Men att redan nu diskutera det av vikt som händer under dessa 43 minuter vore att förstöra upplevelsen för väldigt många – så jag väljer att helt lämna handlingen därhän, och ber att få återkomma om det om ett par veckor, när fler hunnit titta.

Med det sagt – oj vad roligt det var att återse dem! Vilka rysningar den första minuten ger (en minut som Fox redan publicerat på Youtube), där det på traditionellt »mytharc«-sätt ljudlagts med en voiceover av Mulder, som här även agerar kort resumé över nyckeldetaljer från seriens historia.

Inledningsscenerna i Roswell år 1947 som följer är mäktiga, och det är tydligt överlag att inspelningsteamet fått rejäla resurser att arbeta med. Allt är välpolerat, snyggt, precis som Arkiv X var när det låg på sin topp rent produktionsmässigt i mitten av sin ordinarie levnad.

Något jag stör mig på under premiäravsnittet är det snabba berättandet. Faktumet att säsongen bara består av sex avsnitt och att bara det första samt sista är tänkt att behandla den övergripande mytologin, gör att det minst sagt går undan i svängarna, och jag häpnar över de tvära kast Mulder hinner genomgå, likaså hur undanskymt själva återöppnandet av avdelningen för X-fall hanteras (och kom igen nu, det är inte en spoiler, klart att Mulder och Scully skulle öppna butiken igen).

Det är uppenbart att det i dag är Gillian Anderson som är seriens klarast lysande stjärna.

När det gäller Mulder och Scully är det uppenbart att det i dag är Gillian Anderson som är seriens klarast lysande stjärna, även om det inte nödvändigtvis är Chris Carters ambition i berättandet. David Duchovny och hans Fox »I want to believe« Mulder är seriens ursprungliga drivkraft, men Duchovny känns i första avsnittet lika trött som de sista åren i Californication. Det är möjligt att han medvetet lufsat ner sig inledningsvis för att förstärka känslan av att Mulder varit något av en stugtittande, deprimerad eremit de senaste åren, men även i de scener där han ska vara uppspelt och så där manisk som bara Fox Mulder kan vara när han ska övertyga en klentrogen Dana Scully om sin senaste vilda teori, så känns något avslaget i hans sätt att agera.

Gillian Anderson däremot, lyser här lika klart som i The Fall, även om rollen som Scully knappast ger henne det svängrum hon får som Stella Gibson. Även i fallet med Scully känns dock ett par av valen som Carter gjort i manuset som forcerade, ämnade enbart att skapa friktion mellan seriens huvudpersoner som senare ska kunna överbryggas.

Världen har aldrig varit mer paranoid och fylld av konspirationsteorier – klart att Mulder och Scully har en roll att fylla. Men är Chris Carter rätt person att styra skutan?

Mitt samlade omdöme väntar jag med till efter att seriens två första avsnitt visats publikt, andra avsnittet sänds i USA redan kvällen efter premiären. Men en sak står klar – visst finns det plats för Arkiv X på tv även år 2016 trots att tv-landskapet ser helt annorlunda än när serien lämnade tablån 2002. Världen har aldrig varit mer paranoid och fylld av konspirationsteorier – klart att Mulder och Scully har en roll att fylla.

Men är Chris Carter rätt person att styra skutan? Mer om det nästa gång.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel