På SVT Play

Realistiskt skådespel och oväntade vändningar när IJustWantToBeCool är tillbaka

Säsong 2 av Konsten att få sin mamma att gråta har premiär på SVT Play i dag kl 18. Humortrion, Emil, Victor och Joel, i IJustWantToBeCool är tillbaka ett år efter att de flyttat in tillsammans i en lägenhet, och det börjar helt enkelt med att Emil ringer hem till mamma och beklagar sig hur svårt det är att bo tillsammans med Victor, som »fortfarande är sjuk i huvudet« och »Joel… ja, du vet ju hur han kan va'«. Och »I bland undrar jag verkligen varför livet inte bara kan funka«. Jo, jag önskar också att det vore så, men då hade det ju inte blivit så kul!

Mycket av charmen ligger i att personerna, precis som det brukar vara när komiker skriver åt sig själva, är något överdrivna versioner av sig själva.

Jag ser sällan, eller faktiskt aldrig nuförtiden på humorprogram (svenska eller utländska) av typen sketch-program. Lorry är det som dyker upp i huvudet på mig, så då förstår ni när jag på allvar tittade sist. Nu har IJustWantToBeCool i och för sig gått över till serieformat, men det är ändå med ringa förväntningar som jag tillsammans med min 14-åriga medrecensent ser andra säsongens första avsnittet av Konsten att få sin mamma att gråta, ett program som dessutom är riktat till en yngre publik. Både hon och yngre dottern (10 år) är fans sedan tidigare, men det är inte alltid vi har samma humor, det insåg vi för ett halvår sedan när vi tittade på YouTubers tillsammans. Vid den tidpunkten hade de dock inte upptäckt IJustWantToBeCool.

Premiäravsnittet tar sitt avstamp, som vanligt får jag veta, mitt i vardagen hemma hos killarna i lägenheten. Den här gången är det Joels födelsedag och insikten hos Emil och Victor att de absolut inte får missa den, igen, för då blir Joel… hysterisk, igen. Killarna ger sig snabbt iväg på presentjakt och så är det igång.

Det dröjer inte många sekunder innan jag skrattar till. Det här är kul! Det är faktiskt riktigt roligt! Det tycker vi båda två! Redan Emils samtal har en skön ton, för visst är det härligt att bli vuxen och flytta hemifrån, men det är ju inte så himla enkelt. Det är vardagsproblem med en twist, som dottern säger. Det är lätt att relatera till situationerna, om än inte alltid personerna och deras agerande. Det är okonstlat och det är realistiskt skådespel. Det är oväntade vändningar hela tiden, man har ingen aning om vad som händer härnäst. Ibland blir det faktiskt lätt surrealistiskt, men det funkar perfekt det med. Det känns aldrig krystat, överdrivet eller flamsigt på något sätt. Musiken adderar sitt, John Travoltas Let Her In blir den perfekta bakgrunden till Victors desperata försök att få tjejen han har blivit kär i.

Tydligen är det ganska vanligt att Victor blir kär, så det var inte annat än väntat, när han stöter på underbara Clara under jakten på en födelsedagspresenten, och återigen har man bjudit in Clara Henry, Youtuber och programledare. Mycket av charmen ligger i att personerna, precis som det brukar vara när komiker skriver åt sig själva, är något överdrivna versioner av sig själva. Dettas skulle betyda att Emil faktiskt är lite feg och självisk, Victor lite lätt galen, vansinnigt osäker på sig själv, neurotisk och med vissa aggressionsproblem, och Joel är egenkär och helt enkelt lite galen han också.

Emil, Victor och Joel.
Emil, Victor och Joel.

IJustWantToBeCool-killarna har känt varandra sen barnsben, Emil (född 1994) och Victor (född 1992) Beer är bröder och tillsammans med kusinen Joel Adolphsson (född 1992) startade de sin YouTube kanal 2011 och har nu nästan femhundratusen prenumeranter. 2013 gjorde de en första serie för SVT, Semi, och förra året kom första säsongen av Konsten att få sin mamma att gråta. Så från att ha gjort korta 2–3-minuterssketcher på YouTube till 10-minuters avsnitt så är nu andra säsongens avsnitt 20 minuter, vilket fungerar hur bra som helst. Istället för en hinner man nu berätta två parallella historier, som båda hade sin utgångspunkt i Joels födelsedag, men som sedan utvecklade sig i helt olika riktningar.

Killarna är fortfarande väldigt aktiva på YouTube och det kommer en ny video i veckan ungefär och Victor verkar ha en förmåga att stryka med i varje youtube klipp. Jag får några favoriter utvalda av dottern. En av dem är Sagor i verkligheten och tydligen är sketchen om Sagan om ringen fantastisk, men det förstår ju inte jag som aldrig ens förstått charmen med filmerna. Astrid Lindgren i verkligheten hänger jag med i bättre och den har ju uppenbart sina poänger, när det gäller Emils pappa till exempel.

En av de senaste uppläggen är Mumsfillibaba, en sådan fantastisk parodi på bakprogram, som precis som Konsten att få sin mamma att gråta börjar med något vi är väldigt familjära med men som sedan får det mest oväntade händelseloppet. Hur kul som helst! Igen den där mardrömmen kring köksknivar gör sig påmind.

Dottern och jag ser också tillbaka på säsong 1 och de bästa avsnitten (enligt 10-åringen). I premiäravsnittet, Inflyttningen, ska Joel köpa gardiner och har väldigt svårt att bestämma sig för vilken gul nyans som är den rätta och en liten chihuahua råkar ganska illa ut, eller? Det är surrealistiskt och hur roligt som helst. Avsnitt 10, Maxa semestern, visar att kiss- och bajshumor visst funkar ibland, för det är en skräck varje gång man behöver sätta sig på huk i naturen, man vet aldrig varifrån nån dyker upp. Det är inte konstigt att IJustWantToBeCool har fått pris som bästa humorkanal på YouTube två år på rad.

Säsong 2 av Konsten att få sin mamma att gråta har premiär på SVT Play i dag kl 18. Hela första säsongen finns fortfarande tillgänglig där.

Just nu på TVdags

Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel