Kommentar

Rapport från biografägarnas världskonferens – en orgie i skräck

Just nu möts tusentals biografägare från hela världen på det årliga konventet CinemaCon i Las Vegas, organiserad av The National Association of Theatre Owners – förkortat till NATO, vilket är mycket passande för en branschorganisation som ägnar oroportionerligt mycket tid och energi åt att gräva skyttegravar och samla ammunition mot vad de upplever som yttre hot.

Det vill säga framtiden.

Just nu i form av Sean Parkers filmdistributionsinnovation  Screening Room, som till en engångskostnad av 4 000 kronor för en digital mottagarbox och sedan 400 kronor per film vill låta folk se nya filmer i sina egna hem redan på dagen för biopremiären. Något som redan fått mycket stöd, till och med från storregissörer som Steven Spielberg och Peter Jackson.

Det obehagliga med biografägarnas organiserade lobbypolitik är att detta inte handlar specifikt om Screening Room utan om att alla nya distributionsidéer ska krossas.

Så biokedjorna är förklarligt nog lika livrädda som en gång hästdroskeägarna som ägnade sina sista konferenser åt att spy galla över Henry Ford.

Citaten i Varietys recap är en sorglustig läsning, fylld av den försvarsmekaniskt skräckslagnes brist på logik. Typ den här meningslösa tiraden från Kathleen Gancy, en biografkedjeägare från Pittsburgh:

»Vi erbjuder fortfarande den kollektiva upplevelsen, att vara tillsammans och ha denna upplevelse, allihopa tillsammans. Om vi förlorar det, då kommer vi verkligen att sakna något. Varför skulle vi vilja överge ett system som funkar?«

Och Avatar-regissören James Cameron, som i samma veva utlovade fyra nya uppföljare till den kassavältaren, bedyrade bioägarna sin trohet i ett patetiskt tal om att de och han tillsammans ska »fortsätta göra filmindustrin till the greatest show on earth, det är livsviktigt att film premiärlanseras exklusivt på biograferna! Så… boom

Cameron argumenterade för »big event movies«, så som hans egna. Men varför kräver han att ett distributionssystem som han själv föredrar för sina egna bioanpassade »big event movies« måste gälla alla filmer oavsett budget och production values?

Det Screening Room erbjuder är ingenting annat än flexibilitet. Lite fler valmöjligheter för filmkonsumenter. Chansen att se nya filmer när olika omständigheter i livet gör det svårt att ta sig till bion – småbarn, arbetstider, bristande kommunikationer… eller för den delen, också det ett högst legitimt skäl, ogillande av biografer.

Det obehagliga med biografägarnas organiserade lobbypolitik är att detta inte handlar specifikt om Screening Room utan om att alla nya distributionsidéer ska krossas. Som Variety sammanfattar det: »Minsta flexibilitet i systemet att alltid först släppa filmer på bio skulle hota hela affärsmodellen.«

Ja, och vad säger detta oss?

Att det är en djupt osund och direkt skadlig affärsmodell.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel