Kommentar

Prinsbröllopet: saga eller spektakel? Javisst, och bra tv!

Kanske var det för att Meghan svepte in som den äldre frånskilda Hollywood-pingla hon är, kanske för att när det är the spare som gifter sig kommer man undan med lite mer. Antagligen både och. Men gårdagens brittiska prinsbröllop var riktigt bra producerad TV både för den som ville få snörvla lite, för den som är lite avigt inställd till monarkin, och för den som gillar kändisar och knäppa hattar. Samt: Hur ofta får man se Oprah och drottning Elizabeth på samma ställe? Det blev en bra balans av kärlek, minnesvärda ögonblick, små fniss, och lite lagom pompa och överdådighet.

Noteringar utan inbördes ordning, förutom eventuellt kronologiskt i minnet:

Klänningen var fin och enkel och var bra bakgrund för det maffiga diademet och den stora slöjan där blommor från alla samväldets delar broderats in i spetsen.

Harry var så nervös. Så fipplig. Nu är det förstås olika sorters utsatthet att tjänstgöra i Afghanistan och att stå framför hur många hundratals gäster det nu var och några dussin miljoner tittare och göra något som ändå är ganska intimt och viktigt, men det var ändå gulligt. Och de var så glada att se varandra! De var så kära! De höll varandra i handen!

Tips för folk som ska gifta sig under sommaren, eller för den delen någon annan gång: Fundera i förväg på vad ni ska göra med händerna och hur ni står, om ni inte har en vigselförrättare som instruerar. När man står där framme har man plötsligt väldigt många händer och inget att göra med dem.

Det är väldigt roligt med en stel engelsk biskop som pratar om att äktenskapet är en »seksyual union« och jag tänker mig att många på plats fick bita sig i kinden för att inte skratta.

På ett plan gillar jag att lady vad-hon-nu-hette kändes precis som »nåt slags släkting läser stelt och stolpigt en text ur bibeln« så att det blev som ett helt vanligt bröllop, men de kanske kunde ha gett henne en whisky innan så hon slappnade av lite. Eller släppt upp Idris Elba.

rev-michael-curryDet är underbart när det kommer in en svart biskop – Michael Curry, dessutom första svarta överhuvudet för den amerikanska episkopal-kyrkan – som verkligen predikar, inte bara läser text, och det var väldigt roligt att se hur britterna blev mer och mer konfunderade. Ska han verkligen prata så himla mycket om Jesus? Vill han verkligen att vi ska svara på hans frågor? (Jag tänker mig att vissa av Hollywood-gästerna började tänka på musiken som spelar under galor för att signalera att det är dags att runda av.) Älskade när han sa att nu ska jag sluta prata, vi måste se till att få er gifta, och höll på i typ tio minuter till. (Många på Twitter skojade om att baptister skrämmer britter; baptisterna skrattade och sa hörrni det här är ingenting, utöver att han inte är baptist; kom tillbaka när han hållit på i några timmar.) Men om man faktiskt lyssnar på vad han sa – hela predikan går att läsa här – är det ganska mäktigt med en svart man som citerar Martin Luther King Jr, påminner om slaveriet i USA (och i förlängningen i och för Storbritannien), och predikar om rättvisa och jämlikhet, i en stor engelsk katedral inför kungligheter och adel och allsköns rikingar. Långt, ja, men fint. Och det hade känts mycket längre om det varit ärkebiskopen som skulle mala på i en kvart utan inlevelse.

Jag gissar fördomsfullt, eller kanske meta-fördomsfullt, att många trodde att det var en influgen gospelkör som sjöng »Stand By Me« och »This Little Light of Mine« men det var faktiskt Kingdom Choir som sjöng på hemmaplan. Och med den äran.

Sheku Kanneh-Mason var fantastisk. Fatta att sitta där, nitton år gammal, och spela skiten ur hela kyrkan.

Bonus: Lite ungerska danser spelade av hela familjen Kanneh-Mason.

Var det en saga? Ja och nej. Kanske en saga som lär oss att även stora gamla tröga institutioner utvecklas och förändras. Sjuttio år efter att Wallis Simpson, en annan frånskild amerikanska, absolut inte var tänkbar som kungagemål, sitter Meghans svarta mor längst fram i kyrkan när hennes dotter gifter sig med, i och för sig bara sjätte i kön till tronen, men ändå en prins. Och de har med sig en svart biskop, en svart kör, en svart cellist.

Kanske är det en saga om att en moderlös slarver kan bli vuxen. Kanske en Andersen-saga om allt en prinsessa (okej, hertiginna) måste offra när hon väljer kärleken. Meghan blir inte sjöskum, men hon avsäger sig sin karriär och en del av sin personlighet och sin frihet för att bli del av Firman Windsor.

Mest är det förstås ett spektakel. Och även om monarki är ondska och skattepengar ska läggas på bättre saker och så vidare, så kan man behöva lite spektakel och kärlek. Och så är det roligt att Tom Hardy och Serena Williams och Gina Torres får träffa drottningen. (James Blunt var där också. Han vaktade tydligen drottningmoderns kista i samma kyrka när han fortfarande var i det militära.)

Prinsbröllopet finns på SVT Play till och med 18 juni.

Just nu på TVdags

Nyhet

Nä, nu tändas tusen juleljus… Årets julvärd är Kattis Ahlström!

20 november, 2018
Klipp

Tröttna aldrig, världen! Alexander Skarsgård förklarar lagom & fika

19 november, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Jon Voights sista flykt i Ray Donovan

18 november, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Så mycket bättre: Linneas feministiska manifest är säsongens låt

17 november, 2018
Viaplay-premiär

Niklas Ekstedts Four Hands Menu – höstens mysigaste mat-tv

16 november, 2018
Pop Culture Confidential

I podden: Soraya Chemaly om Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger

14 november, 2018
Recension

Tung Lassgård räddar Jägarna – nu på C More

14 november, 2018
Recension

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott – besök magiska Paris i denna fullproppade uppföljare

14 november, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om muterade zombier, tidshopp & Grey Carol

13 november, 2018
Stan Lee (1922–2018)

Julia Skott tar farväl av Stan Lee, superhjältarnas superhjälte

13 november, 2018
Intresseklubben Antecknar #56

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Mission Impossible-sviten del 2

13 november, 2018
Teaser

#ForTheThrone – HBO-pepp inför sista säsongen av Game of Thrones

13 november, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel