Mer gay-hångel, mindre heteropar-gos

Pridevecka! Vi listar de bästa HBTQ-serierna

Hot om att dra in reklampengar, krav på att filma om scener, ras från tittare och från tv-chefer… att skildra HBTQ-relationer på tv har genom historien varit minst sagt kontroversiellt. Tack och lov har det gått framåt! Några viktiga årtal:

  • 1975. Hot in Baltimore heter den första tv-serien med ett gay-par: George och Gordon, två äldre män.
  • 1993. I serien Picket Fences kysser två tonåringar av samma kön varandra. Kanalen kräver att man gör om scenen – i mörker.
  • 1994. I en episod med namnet Don't Ask, Don't Tell i komedin Roseanne kysser två kvinnor varandra. Man har 30 miljoner tittare.
  • 1996. Två kvinnor gifter sig med varandra i den kanske mest kända sitcomen någonsin: Vänner.
  • 1997. Två kvinnor kysser varandra med öppen mun för första gången i serien Relativity. Samma år kommer Ellen DeGeneres ut, både som karaktär i sin egen serie och i Oprah Winfrey.

Än får tyvärr inte samkönad kärlek och sex lika mycket plats som hetero-dito i tv-seriernas värld, långt ifrån. I de flesta serier är heterorelationerna normen, möjligen med ett samkönat par som alibi.

Men vi ser fram emot en mer jämställd tv-framtid. Tills dess är här tio tv-tips för dig som vill ha mer HBTQ-hångel och mindre heteropar-gos – från fantasy och advokatdrama till familjemys och 1990-talsretro. De flesta av serierna har vi skrivit mer om, så klicka på namnet om du vill veta mer!

Buffy the Vampire Slayer

Kultserien om hejaklacksledaren som blev The Slayer med hela världen. Häxorna Willow och Tara är många, mångas favorittv-par någonsin.

Transparent

Dramakomedi om en trasslig medelklassfamilj där fadern på äldre dar kommer ut som kvinna. Och äldsta dottern lämnar sin man för en kvinna. Skaparen av Transparent har beskrivit sina egna erfarenheter av en pappa som visade sig vara kvinna.

Looking

Varmt och härligt om ett gäng homosexuella snubb-polare i San Fransisco.

Teen Wolf

Övernaturlig ungdomsserie där det existerar varulvar men inte homofobi – här är den mest populära sportjocken homosexuell utan att det höjs på minsta ögonbryn.

Queer as folk

Den brittiska versionen var först och bäst (det gjordes en amerikansk remake). Charlie Hunnans genombrott som sugen tonårskille.

How to get away with murder

Ofta får hetero-sexscener vara explicita medan samkönade par mest får ge varandra en kysk puss. I det här spänningsdramat är det juriststudenten Connor som får ligga runt allra mest. Och bäst.

Modern Family

Familjekomedi där ett av paren är Mitch och Cam köper hus, gifter sig och adopterar barn. Inte helt ofta två lyckliga mäns familjeliv har skildrats på tv. Sentimentalt och klyschigt ibland, men även roligt och varmt.

Pretty Little Liars

Ja mycket kan sägas om den här ytliga men råpopulära tonårsserien, om mysterier, mord, kärlek och intriger men ett snyggt tjejgäng där en råkar vara flata och får ha kärlekstrassel på samma sätt som de andra? Varför inte.

Mitt så kallade liv

Tonårsdramat från 1990-talet må han handlat om heterotjejen Angela Chase, men många minns kanske hennes vän Rickie Vasquez som en av de mest intressanta karaktärerna.

L-word

Bette, Tina, Jenny, Alice, Kit och kanske framför allt Shane var de minnesvärda karaktärerna i denna lesbiska såpa som gick i över 70 avsnitt.

Låt det inte stanna där! Andra serier med favoritpar: Max och Anne i Black Sails, Agron och Nasir i Spartacus, David och Keith i Six Feet Under, Lafayette och Jesus i True Blood, Cosima och Delphine i Orphan Black, Piper och Alex i Orange is the New Black.

Ännu mer! Cucumber,Tofu och Banana har vi på TVdags skrivit om här och här. The Normal Heart och listan på »15 HBTQ-flmer du hellre bör streama« här. The Fosters får du inte heller missa, läs till exempel här.

Det här är absolut inte en fullständig lista, så tipsa gärna om dina favoriter!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel