Det GÅR inte att sluta kolla…

Pretty Little Liars är världens bästa sämsta serie

Det var i somras. Jag hängde med min extremt snackiga elvaåriga systerdotter som bara ville prata prata prata när jag hellre ville tupplura på stranden. »Ska jag berätta vad som hände i PLL?« frågade hon och jag tänkte att berätta på du lilla snäckan så lyssnar jag med slutna ögon.

Jag var nöjd över att inte behöva svara och hon kvittrade glatt på:

»Emily ska gå och få en massage för att hon är så spänd eller stressad. Så ligger hon på den där bänken och kan bara se ned på golvet. Så går hon som ska massera ut ur rummet. Någon kommer in i rummet och börjar massera henne. Men så kommer massösen in i rummet och säger ›ursäkta att jag dröjde men vi kan börja nu‹…så Emily fattar att någon annan hade kommit in i rummet och masserat henne – det var A!«

Glöm höstens måste-serier, jag struntar i The Affair, har inte tid att kolla ikapp Homeland – jag måste veta om Hanna lyckades radera filerna som A planterat på Calebs dator.

Nu började jag lystra. Det lät ju svinläskigt! »Vänta, berätta från början, vad handlar serien om?«

Och så började mitt Pretty Little Liars-tittande. Världens sämsta bästa serie.

»Sämsta« som i platta karaktärer, irriterande dialog, dåligt skådespel och helt orimlig intrig. »Bästa« som i oavbrutet spännande, ett pepprande av OMG-ögonblick och cliffhangers som får en att se ett till avsnitt, ett till, ett till, »oj har jag sett elva avsnitt på raken? Var tog dagen vägen?!«

Pretty Little Liars är en amerikansk ungdomsserie, främst riktad mot tonårstjejer. Den är ett thrillermysteriedrama och bygger på en rad böcker av författaren Sara Shepard och har sedan 2010 gått på ABC. Just nu är man inne på säsong 5, den har blivit förnyad för en sjätte och sjunde säsong – men för ett par veckor sedan blev det officiellt att den sjunde även blir den sista.

Aria, Emily, Spencer och Hanna i den fiktiva staden Rosewood är fyra snygga tonårstjejer vars ledare Allison försvann ett år tidigare, vilket orsakade splittring i gänget. Ett år senare börjar alla fyra få meddelanden från en mystisk »A« som hotar att avslöja alla deras hemligheter. Först tror tjejerna att det är Allison själv som lever och försöker manipulera dem – men när Allisons döda kropp hittas förstår de att det är någon annan. Kanske Allisons mördare?

Vem är A?! Är den röda tråden genom alla säsonger.

Jag undrar hur många gånger per avsnitt repliken »You can’t tell anyone!« yttras.

Temat för serien är genialt i sin enkelhet: hemligheter. Jag undrar hur många gånger per avsnitt repliken »You can’t tell anyone!« yttras. Exakt alla vanliga ingredienser som brukar finnas i high school-serier finns även med här: föräldrars otrohet, homosexualitet, bli kär i lärare, familjen har ekonomiska problem: men här är alltså kryddan att den uppenbarligen allseende och allvetande »A« hotar att avslöja alla hemligheter om inte tjejerna gör exakt vad hen vill.

Pretty Little Liars, eller »PLL« för fansen, är omåttligt populär. Den har knäckt ett antal rekord vad gäller sociala medier, har mängder av fanclubs och fan-bloggar jorden över (även i Sverige) och precis som med Gossip Girl har oräkneliga modejobb gjorts på temat »klä dig som Aria« eller »Sno Emilys stil«.

Karaktärerna är tonårsklyschor till max: Spencer, till exempel, är Plugghästen som klär sig preppy. Emily är den Sportiga och klär sig i jeans och lite snygga färgglada överdelar och sneakers.

Exakt varenda karaktär i serien ser väldigt bra ut på det där tråkiga amerikanska sättet. Jag kan inte säga att jag känner starkt för någon. Varenda kärlekshistoria lämnar mig kall. För att vara en serie där ond bråd död och sex är två viktiga ingredienser är det ovanligt både ligg- och blodfritt i och med att det ändå är en ABC Family-serie.

Men Pretty Little Liars är så vansinnigt beroendeframkallande, det är som att man blir hjärntvättad, som att det är subliminala meddelanden som blinkar förbi och beordrar mig att sitta som klistrad.

Glöm höstens alla måste-serier, jag struntar i The Affair, har inte tid att kolla ikapp Homeland – jag måste veta om Hanna lyckades radera filerna som A planterat på Calebs dator, om Toby kommer tillbaka till Spencer och i fall Mona bara spelar ytlig.

Pretty Little Liars säsong 5 kommer på TV3. Gamla säsonger finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel