Recension

Premiär i dag: Så bra är Netflix nya skräckkomedi Santa Clarita Diet

Betyg 4 av 5

Drew Barrymore gör tv och denna gång inte bara som röstskådis eller exekutiv producent, hon har en av huvudrollerna i nya Netflix-komedin Santa Clarita Diet. Serien består av tio avsnitt och är skapad av Victor Fresco, producent och manusförfattare, med en lång meritlista av blandad sort som inkluderar bland annat Better Off Ted och My Name Is Earl, men sträcker sig enda tillbaka till Galen i dig och ALF.

Santa Clarita Diet är helt enkelt en ytterst förtjusande skildring av ett äktenskap som genomgår en blodig kris och som visar upp det knepiga med att hantera förändringar i en relation.

Det är svårt att inte älska Barrymore, men ändå fruktade jag detta något. En skräckkomedi – kommer det verkligen att bli bra? Enda serien av slaget mer renodlad komedi (jag räknar bort de halvtimmesserier som egentligen är dramaserier) som jag verkligen gillade förra året var The Grinder. Ett lovande tecken med Santa Clarita Diet var Timothy Olyphant – mest känd för Justified och Deadwood – som visade med sitt fantastiskt roliga inhopp i just The Grinder att han är en alldeles utmärkt komediskådespelare.

Barrymore och Olyphant spelar det äkta paret och fastighetsmäklarna, Joel och Sheila Hammond, som varit tillsammans sedan high school och har dottern Abby, 16, ihop. En dag på en husvisning blir Sheila riktigt sjuk och genomgår därefter en förändring som ingen av dem riktigt förstår sig på. Abby vet dock vem man ska fråga, nämligen grannpojken Eric, nördig specialist på det mesta inklusive de odöda. Familjen bor i ett lugnt, pittoreskt villaområde i Santa Clarita, Kalifornien, inklämda mellan en lurig vicesheriff och en polisman, vilket blir lite besvärande när Joel och Sheila börjar ägna sig åt inte helt lagliga aktiviteter för att tillfredsställa Sheilas nya proteinrika energibehov.

SCD_103_Unit_00402_R_CROP
Det här är kul och jag skrattar mest hela tiden! Barrymore är Barrymore med sitt kanske inte så värst varierade skådespeleri, men som ändå effektivt och charmigt porträtterar Sheila, kvinnan som plötsligt förvandlats till den hon faktiskt skulle vilja vara och inte bryr sig alltför mycket om baksidan. Olyphant briljerar som den mycket stöttande äkta maken som dock måste förhålla sig till sin makas nya jag utan att helt tappa bort sig själv. Tillsammans gestaltar de fenomenalt det evigt käbblande men fortfarande uppenbart förälskade paret som envist försöker lösa alla dilemman som uppstår och det är många då ingenting riktigt går som planerat när de försöker navigera i detta för dem nya territorium.

Santa Clarita Diet är helt enkelt en ytterst förtjusande skildring av ett äktenskap som genomgår en blodig kris och som visar upp det knepiga med att hantera förändringar i en relation. Det är som de står på en gungbräda och det vippar vilt hit och dit medan de kämpar för att hitta balans. Sheila är den som plötsligt känner sig mycket mer vid liv, mycket mer alert och som tappat alla sina filter. Kanske handlar det ännu mera om Joel som i stort sett slår knut på sig själv för att stötta och anpassa sig till den nya situationen med resultatet att han blir allt mer vilsen och oftast känner sig oförmögen. Mest handlar det om en familj som måste försöka hitta det positiva i en lätt makaber förändring, lära sig att kompromissa och att alla måste ta sitt ansvar för att det ska bli bra.

Förändringarna påverkar naturligtvis även dottern, Abby, spelad av nykomlingen Liv Hewson, som inte riktigt funkar tycker jag. Det är inget fel på rollfiguren, hon ska framstå som lite torr och sarkastisk i sammanhanget, men Hewson har inte riktig det komiska anslaget på plats varken i rösten, mimiken och timingen och Abby framstår som lite träig helt enkelt. Samspelet med grannpojken flyter inte alltid, även om han gör sitt bästa. Skyler Gisondo (som dök upp på Cityakuten som liten kille utklädd till jordgubbe häromdagen när jag såg om en säsong) spelar Eric och han lyckas däremot mycket väl med att balansera den inbundna nörden med den expert som nu får blomma upp när hans nisch-kunskaper kommer till nytta.

Utöver Olyphant känns fler ansikten igen från The Grinder. Mary Elizabeth Ellis spelar grannfrun Lisa, Erics mamma, och även Natalie Morales dyker upp. Lisa är gift med Dan (grannen/vicesheriffen) och jag kände först igen Ricardo Chavira endast från Jane the Virgin och inte som Desperate Housewives Carlos Solis, vilket jag naturligtvis borde. Tänk vad skäggprydnad kan göra för utseendet.

Santa Clarita Diet levererar helt enkelt – bra skådespelare, rolig dialog och en härligt galen handling. Det är vitsigt, sött, bloddrypande geggigt och äckligt om vartannat och låt mig till sist repetera: Timothy Olyphant är komedi-guld!

Santa Clarita Diet har premiär på Netflix i dag 3 februari.

Just nu på TVdags

Nyhet

Disney+ öppnar för förbeställning

13 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel