Recension

Premiär för vinterns bästa! Billions möter Breaking Bad i StartUp

Betyg 5 av 5

Att det är något speciellt med StartUp, den nya Viaplay-dramaserien med Martin Freeman som gick på streamingkanalen Crackle i USA i september, hintade jag om när jag skrev om den första gången, efter premiären: »… som en översexifierad fusion av The Wire och Billions, med en hårdamerikaniserad Martin Freeman som korrumperad FBI-agent och framför allt en glimrande Edi Gathegi som Haiti-ättad Miami-gangster.«

Från ena avsnittets klaustrofobiskt blodiga kammardrama i ett badrum till nästa avsnitts tech-heist-thriller och investor-race på ett halvfejkat hipster-startup-kontor.

Att jag inte vågade lita fullt ut på min egen känsla av att detta var ett fynd berodde till viss del just på sexscenerna i det första avsnittet, men också på den blandade amerikanska kritiken – vilken till största delen var baserad på, om inte bara första avsnittet, så de inledande fyra eller fem. A.V. Club recenserade till exempel efter att ha sett halva serien. Trots att hela serien släpptes synkront den 6 september (liksom Viaplay lägger ut den i dag) så valde flertalet USA-medier att recensera de förhandssläppta avsnitten, för att kunna ha sina recensioner ute tidigt på premiärdagen.

Men det är i episod 6, precis uppe på halvtidskrönet, som StartUp verkligen tar fart. Och väl däruppe så visar det sig att krönet inte är ett krön utan en raketramp.

Framför allt är det kombinationen av avsnitt 5 och 6 som får en seriös dramanörd att börja rysa på allvar, när serien går från klaustrofobiskt blodigt kammardrama till tech-heist-thriller – från hur det ena avsnittet centreras kring en andlöst lång nyckelsekvens i ett badrum, till hur nästa avsnittet skjuter fart med ett investor-race på ett halvfejkat hipster-startup-kontor. Från Breaking Bad till Halt and Catch Fire på en halvtimme.

Och även om referenserna i övrigt är allt från The Wire till Billions så blir det aldrig splittrat. Tvärtom. Det är kusligt tajt. Det som imponerar allra mest i StartUp är nämligen självförtroendet hos serieskaparen, manusförfattaren och regissören Ben Ketai (tidigare mest känd för 30 Days of Night-uppföljarna till David Slades 2007-film) – ja, han har gjort allt själv, vilket ger några små, små svackor i regin ibland, men det är endast en marginell konsekvens av att auteur-modet är så stort. Oftast kuggar allt i märkvärdigt väl – den episka storyn, de starka, väsensskilda karaktärerna, den cineastiska regin.

StartUp utspelar sig i Miami, vilket är en del av seriens huvudpoäng. »Det här är Miami« är en återkommande replik, underförstått att här är alla ­– inklusive ekobrottsutredare på FBI och tech-startups – »dirty«. Poängen uttrycks också upprepade gånger genom att visa att förorternas brutala maffiagäng, företrädesvis ett kubanskt och ett haitianskt, i realiteten inte är särskilt mycket mer kriminella än de vita bankkvartersgängen downtown. Det StartUp gör är att koka ner båda dessa tillsynesvarande motpoler till punkter där de är varandras spegelbilder.

Slutligen, många recensenter i USA skriver att Martin Freemans roll är en spännande och överraskande kontrast till hans feelgood-persona annars (The OfficeSherlock). Bisarrt konstigt tänkt, dock, då rollgestaltningen här närmast är identisk med den han gjorde som psykopaten Lester Nygaard i första Fargo-säsongen.

Hela den första säsongen av StartUp finns att se på Viaplay med start i dag.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bästa buddy cop-duon sen Turner & Hooch

24 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel