Recension

Premiär för The Gifted – en lovande start på nya X-Men-serien

Betyg 3 av 5

För en vecka sen recenserade jag nya Marvel-serien Inhumans, och bara några dagar senare var det dags för premiären av ännu en tv-serie med sina rötter i Marvels serietidningar. The Gifted, som lär visas på FOX i Sverige även om premiären ännu inte verkar vara schemalagd, är en serie som utspelar sig i X-Men-filmernas universum och blandar nya karaktärer med obskyra figurer från serietidningarna i en nypåhittad berättelse om mutanter.

Handlingen kretsar runt familjen Strucker (som troligtvis inte har någon koppling till superskurkfamiljen Von Strucker från Marvels tidningar och filmuniversum, trots att The Gifteds skapare sagt att namnet inte valdes av en slump), som beger sig på flykt efter att familjens två tonåriga barn visar sig vara mutanter och blir efterlysta av regeringens mutantfångarstyrka. Vi får även följa mutanterna som driver en motståndsrörelse och gör vad de kan för att bekämpa förtrycket av mutanter.

De nördigare tittarna kan uppskatta referenserna som gömmer sig här och där medan serien ändå är väldigt lättillgänglig att sätta sig in i för nya tittare som inte vet någonting om eller bryr sig om X-Men.

Det första avsnittet är helt klart en kompetent början som bjuder på en hel del action, etablerar ett flertal intressanta karaktärer, och sätter upp vad som kan komma bli en spännande berättelse. Det man kanske undrar om man känner sig skeptisk till konceptet med en tv-serie i X-Men-filmernas universum är förstås hur kopplad till filmerna serien är. Baserat på första avsnittet och det som sagts i intervjuer så kommer serien inte ha några direkt konkreta kopplingar till filmerna, så man ska inte förvänta sig att Wolverine eller någon annan favorit någonsin kommer dyka upp i The Gifted. I avsnittet nämns X-Men ett par gånger när det påpekas att ingen vet om de fortfarande existerar eller inte, och med X-Men-filmernas många (och väldigt förvirrande) olika tidslinjer så finns det ingen vits med att ens försöka spekulera i när och var The Gifted hör hemma, och det är kanske bäst så.

De nördigare tittarna kan uppskatta referenserna som gömmer sig här och där medan serien ändå är väldigt lättillgänglig att sätta sig in i för nya tittare som inte vet någonting eller bryr sig om X-Men. Att ha sett en enda X-Men-film är alltså inte alls nödvändigt för att se The Gifted. Med det sagt så är ett av pilotavsnittets höjdpunkter helt klart ringtonen som Marcos har på sin mobil, nämligen den ikoniska introlåten till 90-talets tecknade X-Men-serie:

Mina förväntningar för The Gifted var låga, till stor del för hur X-Men-filmernas olika tidslinjer hanterats på ett sätt som gör att världen inte känns sammanhängande eller spännande, och den andra X-Men-kopplade tv-serien Legion som kom ut tidigare i år hjälpte ju inte direkt med att få det delade universumet att kännas mindre rörigt och förvirrande. Medan en serie som Inhumans (som jag nämnde i textens inledning) enligt min mening automatiskt blir mycket starkare genom sin koppling till Marvel Cinematic Universe, så förlorar The Gifted minst lika mycket som den tjänar på att vara kopplad till det etablerade X-Men-universumet. Det är svårt att säga om serien skulle vara bättre eller sämre om den istället varit en helt egen grej, som till exempel Heroes var, men eftersom The Gifted inte lär göra några djupare kopplingar till filmerna än att som i piloten bekräfta att de existerar är det sannolikt att det inte skulle göra någon skillnad.

Något som är intressant är att det finns ett flertal likheter mellan nya serierna Inhumans och The Gifted, och medan många påstår att Inhumans är ett misslyckande och The Gifted en succé, så skulle jag inte påstå att det är en så stor skillnad. Det kanske är just förväntningarna och hur de hanterats som bidragit till mycket av dessa reaktioner, för enligt mig känns båda serierna som typiska tv-äventyr med en bra början, som ser väldigt fördelaktiga ut när man ser tillbaka på genrens pionjärer 24 och Prison Break (som inte åldrats så bra som man kanske tror om man inte sett dem på några år), medan de bleknar i jämförelse med Game of Thrones och kabelkanalernas imponerande produktioner.

I pilotavsnittet är det scenerna med familjen som är de mest intressanta, medan scenerna med motståndsrörelsen inte direkt känns som någonting nytt – avsnittets inledande actionsekvens är måttligt kul när man inte känner någon av karaktärerna.

Det som The Gifted utan tvekan gör bättre än Inhumans – och eftersom båda serierna i stort sett handlar om en mutantfamilj på flykt är det lätt att jämföra – är att deras version av mutanter känns som en relevant allegori för verklighetens förtryck av minoriteter. Berättelser om fördomar och rasism har alltid varit del av X-Men-serietidningarna, men i och med det politiska klimatet runt om i världen idag känns The Gifted helt rätt i tiden. Inhumans gjorde ett konstigt val i hur de avbildade samhället i inhuman-staden Attilan som gör att huvudkaraktärerna, utöver att de är självaste kungafamiljen, känns allt annat än förtryckta, även om de är på flykt. The Gifted är därför mer relevant för de flesta tittare som inte sen innan är investerade i Attilans kungafamilj, och säkerligen anledningen till varför serien i längden lär ha mer framgång än Inhumans.

Själva handlingen i The Gifted har även en hel del likheter med kommande Marvel-serien Runaways som kommer ha premiär i slutet av november. Runaways, som har fördelen att vara baserad på en fantastisk serietidning, handlar om en grupp tonåringar som är på rymmen från ett gäng superskurkar. Det ska bli spännande att se hur den serien mäter sig mot The Gifted som vid det laget kommer vara nära slutet av sina tio avsnitt – samma antal som Runaways första säsong kommer bestå av.

Även i bästa fallet då The Gifted gör allt rätt, är det svårt att föreställa sig att den kommer vara bättre än Runaways.

Något som känns avgörande för om The Gifted kommer vara en kul serie att följa är hur mycket den kommer fokusera handlingen på familjen Strucker. I pilotavsnittet är det scenerna med familjen som är de mest intressanta, medan scenerna med motståndsrörelsen inte direkt känns som någonting nytt – avsnittets inledande actionsekvens är måttligt kul när man inte känner någon av karaktärerna. Det vore lätt för tonåringarna Lauren och Andy att sjunka in i bakgrunden när de är tillsammans med de rutinerade mutantrebellerna, och de superkraftlösa föräldrarna, Angels Amy Acker och True Bloods Stephen Moyer kan lätt bli överflödiga i handlingen om författarna inte har en tydlig plan där familjen Strucker är säsongens kärna.

Även i bästa fallet då The Gifted gör allt rätt, är det svårt att föreställa sig att den kommer vara bättre än Runaways som ser ut som en riktig fullträff i första trailern som just släppts. Vi kan bara vänta och se, men efter första avsnittet som gett en bra start och visar på en hel del potential har The Gifted lika mycket utrymme att lyckas som den har att bli en ointressant X-Men-wannabe.

The Gifted kommer visas på FOX i Sverige.

Just nu på TVdags

Tips

Premiär ikväll för ny säsong av släktmysterier i Arvinge okänd

20 augusti, 2018
Klipp

Pilot! Orleans! Bara soft rock-godis i Ozempics oförtjänt avskydda reklamfilmer

20 augusti, 2018
Nyhet

Iron Fist är tillbaka – kolla in trailern för nya säsongen

20 augusti, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nashvilles episka final-försoning

19 augusti, 2018
Recension

Uppfriskande miljöombyte & Bollywood noir i Netflix Sacred Games

18 augusti, 2018
Klipp

Se Jimmie Åkesson blåljuga om sin SD-nazism-bakgrund

17 augusti, 2018
Klipp

Kusligast med Brennan-gate: Trump prickar inte av en lista med fiender – utan med vittnen

17 augusti, 2018
Till minne

Aretha Franklin död – se ABC:s livesända hyllning här

16 augusti, 2018
Trailer

Alla ska med i Mad Men-skaparens nya serie The Romanoffs

15 augusti, 2018
Intervjutips

Öppenhjärtig Colbert om The Late Show, Trump & tuffa frågor

14 augusti, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: vi pratar med Silicon Valley-stjärnan Jimmy O. Yang

13 augusti, 2018
Trailer

Nya säsongen av Mrs Maisel verkar minst lika skruvad

12 augusti, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel