Storyn om årets bästa svenska tv-soundtrack

Premiär för Modellflickor på SVT Flow – men snyggast är musikläggningen

En av de främsta anledningarna till att följa Modellpojkar var att det efter hand droppades små poptips som Husbands You, Me, Cellphones eller att se när modellerna Andreas Brunnhage och Niklas Källman i första säsongen lever ut en kväll i Paris till tonerna av The Chemical Brothers Swoon. Och det är ju alltid roligt att höra Die Antwoord. Och Lill Lindfors, förstås. Och inte minst spännvidden mellan dessa ytterligheter.

Serien som tar tittaren med bakom kulisserna i modellvärlden har varit lika väldraperad i musik som modellerna i dyra kläder. En väl avvägd mix av lagom chill synth-wave, hiphop och discopärlor har hela tiden legat där som grund för berättelserna om hur det är att jobba som modell.

Till Modellflickor har arbetet med att hitta bra musik pågått i över nio månader där ett arkiv av över 500 låtar har samlats upp.

Det första jag gjort när ett nytt avsnitt släppts har därför alltid varit att snabbt spola till slutet för att se vilka låtar som spelats och samla dem i en Spotifylista. Då går det också att notera en sådan sak som att det i säsong 2 används hela tre låtar med ordet »xylophone« i titeln (Alice and Her Xylophone, Cut Up Piano and Xylophone och Dancing Xylophone).

Så när det nu är dags för modellflickorna att ta plats i SVT Flow är det lätt att stå spänd av förväntan inför vilken musik som kommer att sväva över kamerans ivriga smattrande.

Patrik Ronström, producenten bakom modellmusiken.
Patrik Ronström, producenten bakom modellmusiken.

– Valet av musik är det som skapar magi i scenerna, som gör att historien verkligen lyfter. Scenerna innehåller historien vi vill berätta, medan musiken bidrar med mycket av känslan vi vill sätta, berättar seriens producent Patrik Ronström på Nanushka Televison, som har spelat in, klippt och lagt musik till serien.

– Mode handlar om att sälja drömmar och aspiration till människor. En verklighetsflykt in i en vacker drömvärld. Jag tror det präglat musikvalet så tillvida att vi inte kan tillåta oss själva att välja musik som anses som »skåpmat« eller alltför vardaglig. Musikvalen måste, precis som modevärlden, ge sin publik något som kittlar sinnena för att människor skall gilla det. Sen är det klart att det alltid slinker in en och annan klassiker.

Tittare har jagat sig fördärvade efter en stream eller mp3:a av vinjettmusiken. »Jag har letat som en gris, hittar den inte ens på bandets hemsida«, skriver en av letarna.

Premiären inleds med Fuck Buttons remix av Fever Rays If I had A Heart. »Bra låt, men vänta nu… Den har ju använts förut!« tänker jag. 13 sekunder in i serien har de nu alltså redan börjat återanvända sina beprövade kort och plötsligt är musikläggningen – som varit den stora behållningen – ett stort frågetecken. Avsnittet fortlöper och A.S.A.P. Rocky och Classix spelas (i seriens kommande avsnitt återkommer också Kleerup, Canned Heat och The xx) – artister och band som samtliga funnits med i senaste säsongen av Modellpojkar.

– Det är nog en ren slump, kommenterar Patrik Ronström, eftersom det är två olika personer som valt musik. Men generellt så väljs inte låtar utifrån artist, utan berättelsen, den individuella scenen och känslan vi vill förmedla.

Är det inte annars den lata vägen att gå, att återanvända sina favoritartister?

– Att hitta rätt musik börjar inte i klippning, utan har pågått under en lång tid. Till Modellflickor har arbetet med att hitta bra musik pågått i över nio månader där ett arkiv av över 500 låtar har samlats upp. Så det är ett ganska gediget jobb som ligger bakom de slutgiltiga valen som görs i klippning. Min personliga favoritartist är Orup, men honom har jag tyvärr inte lyckats få in någonstans…

»Jag ville visa repgungan för en kompis, letade klipp på Youtube och fann en liten festivalvideo där Called You Mine var med. Jag blev helt hooked och kontaktade Cape Lion samma dag.«

Det är heller inte bara som soundtrack till modellernas berättelser som musiken fått en betydande roll – den har också varit en del av narrativet. I senaste säsongen får vi se hur modellpojken Marcus Zetterberg spelar in houselåten Smile under artistnamnet Marc Zeta tillsammans med Celees och Albin Loán.  Modellen Oscar Spendrup från första säsongen drömde även han om att lägga ned modellkarriären för att satsa fullt ut på sitt band, Delacarlia. Det var även de som stod för vinjettmusiken i Modellpojkar – med en låt som är omöjlig att få tag på. Via Twitter har jag blivit kontaktad av personer som jagat sig fördärvade efter en stream eller mp3:a av vinjettmusiken. »Jag har letat som en gris. Hittar den inte ens på bandets hemsida«, skriver en av letarna.

Intromusiken till Modellflickor går glädjande nog att lyssna på i sin helhet. Det är den stockholmska popduon Cape Lions Called You Mine:

– Jag ramlade faktiskt på den av en ren slump, berättar Patrik Ronström. Jag var på festivalen Skankaloss i Gagnef i somras. På festivalområdet finns en jättestor repgunga som man kan kastas ut i vattnet med. Jag ville visa den för en kompis och försökte hitta ett klipp på Youtube när jag ramlade över den i en liten festivalvideo som någon hade gjort, där Called You Mine var med. Jag blev helt hooked på låten och kontaktade Cape Lion samma dag. Den känns väldigt modern, och har en tydlig melodisk hook som flirtar med 1980-talet som är det musikdecennium jag själv är svagast för. Det finns också vissa likheter med vinjettlåten till Modellpojkar och Modellflickor är ju en syskonserie.

Samtliga låtar från Modellflickor som finns tillgängliga på Spotify:

Modellflickor har premiär på SVT Flow i dag. 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel