Recension

Premiär för Rowlings CB Strike – men varför bränna av 3 böcker på 7 avsnitt?

Betyg 3 av 5

Upplägget i CB Strike, vars första, sju avsnitt långa säsong får premiär på HBO Nordic i dag, är kanske inte det mest originella världen skådat: Cormoran Strike är en sjavig, lätt deprimerad privatdeckare med alkoholproblem som brottas med det mesta – dålig ekonomi, ett havererat förhållande och demoner såväl från uppväxten som från traumat han upplevde som soldat i kriget i Afghanistan, som resulterade i ett förlorat underben. Trots att han verkar vara en briljant deckare med ett förflutet som utredare inom militärpolisen, går arbetet på det ruffiga kontoret i Soho i London trögt. Det vill säga åtminstone tills den dag då den ärtiga, kvicktänkta assistenten Robin Ellacott, som visar sig ha en naturlig fallenhet för att lägga kriminalpussel, dyker upp från vikarieförmedlingen och börjar arbetet med att staga upp den buttre strulpellens professionella och privata livssituation.

Det Galbraith/Rowling verkar ha försökt skapa med figuren Cormoran Strike är en klassisk deckare med lite brittisk noirtouch, placerad i dagens värld.

Nej, nydanande kan man inte anklaga CB Strike för att vara. Serien baseras på kriminalromanerna av Robert Galbraith, som vid debuten 2013 var en okänd pseudonym, men som snart visade sig tillhöra JK Rowling, som redan i mitten av 00-talet när Harry Potter-febern var som värst hade uttryckt tankar om att i framtiden skriva under pseudonym för att kunna få lite mer lugn och ro. Innan avslöjandet hade Galbraithdebuten Gökens rop visserligen fått några fina recensioner men hade sålt färre än 1500 exemplar. När en journalist på The Sunday Times lyckades avslöja författarens riktiga identitet, steg dock försäljningen med 4000 procent.

Varför så dyster och sjavig? Privatdeckaren Cormoran Strike är inte direkt en nyskapande rollfigur.
Varför så dyster och sjavig? Privatdeckaren Cormoran Strike är inte direkt en nyskapande rollfigur.

Det Galbraith/Rowling verkar ha försökt skapa med figuren Cormoran Strike är en klassisk deckare med lite brittisk noirtouch, placerad i dagens värld. Jag lyssnade på den första boken som ljudbok när den kom på svenska 2014, och minns att jag redan då tyckte att berättelsen kändes … tja, låt säga gammalmodig men samtidigt ändå indragande. Rowling är en bra berättare, och hon lyckades fylla rollfigurerna med liv samtidigt som mysteriet var tillräckligt lockande för att man skulle vilja lyssna vidare – en supermodell faller från sin balkong och (det bokstavliga) dödsfallet avskrivs som ett självmord, något familjen inte vill acceptera utan Cormoran Strike, som varit barndomsvän med modellens bror, anlitas för att gräva i fallet.

Den här känslan kvarstår när jag ser tv-versionen av CB Strike. Tom Burke och Holliday Grainger är båda utmärkta i huvudrollerna som Cormoran och Robin och de har en fin kemi, men tyvärr lider deras rollfigurer av av hur berättelserna för att få plats i det utrymme som de getts har kondenserats ihop. CB Strike består som tidigare nämnts av totalt sju avsnitt, och på dessa sju timslånga episoder hinner de hittills tre publicerade Galbraithdeckarna betas av – de tre första avsnitten tillägnas The Cuckoo's Calling (Gökens rop på svenska) och därefter vigs två avsnitt vardera åt The Silkworm (Silkesmasken) och Career of Evil (Karriär i ondska). I Storbritannien, där serien visats på BBC One under namnet Strike, sändes de fem avsnitten från bok ett och två under sensommaren i fjol, och treans två avsnitt under senvintern i år.

Det är så klart inte omöjligt att berätta de här historierna på två eller tre avsnitt, men mycket måste onekligen skalas bort när böcker på 500-540 sidor ska bli ett par timmars tv.

Problemet är detsamma som jag skrev om i min recension av TV4:s Rebecka Martinsson-serie i fjol, där fyra av Åsa Larssons deckare brändes av på åtta avsnitt. Det är så klart inte omöjligt att berätta de här historierna på två eller tre avsnitt, men mycket måste onekligen skalas bort när böcker på 500–540 sidor ska bli ett par timmars tv. Så har det ju visserligen alltid sett ut när romaner filmatiserats i långfilmsformat, men på senare år har vi skämts bort med kvalitativa tv-adaptioner där romaner tillåtits breda ut sig i åtta till tio avsnitt, och där man i stället för att skala bort och förenkla snarare kunnat lägga till och fördjupa.

Det här gör inte CB Strike till en dålig serie, tvärtom är den överlag välgjord, men en av sakerna som gjort JK Rowlings författarskap till ett sådan succé är hennes förmåga att fylla sina berättelser med fantastiska, intresseväckande detaljer och fördjupningar. En hel del sådant finns även i Galbraithböckerna, men här har det fått stryka på foten rejält för att mordmysterierna ska hinna berättas och klaras upp i tid.

Det känns synd.

Samtliga sju avsnitt av CB Strike finns på HBO Nordic med start i dag.

Just nu på TVdags

Klipp

Hur gulligt? Kit Harington provspelar för roll i Draktränaren 3

14 december, 2018
Recension

Animerade Spider-Man – en fin & rörande superhjältefilm du inte visste att du saknade

14 december, 2018
Recension

Aquaman-premiär! Fantastiska specialeffekter – fruktansvärd dialog

14 december, 2018
Klipp

Ajajaj … århundradets hockeymål & jobbigaste pungskott på samma gång

13 december, 2018
Nyhet

Den gliiider in i mål-känslan nu! SVT gör dokumentärserie om svensk ishockeys historia

13 december, 2018
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i januari – Sexutbildning med Gillian Anderson & städhjälp av Marie Kondo

13 december, 2018
Premiär

Nu på C More: John Le Carrés smarta & snillrika The Little Drummer Girl

13 december, 2018
Nyhet

Trump träffade Christian Bale – trodde han pratade med Bruce Wayne

13 december, 2018
Kommentar

Det förväntade nejet – om Baby It's Cold Outside & Nashville

13 december, 2018
Streamingtips

Hobbybakare pysslar på vinterhögtidstema – Nailed It firar helgerna!

12 december, 2018
Streamingtips

Får män sörja sitt hår? Tack för ännu ett berörande avsnitt, Edit

11 december, 2018
Kommentar

Här är alla anledningar till att På spåret spårat ur – går det att rädda?

9 december, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel