Recension

Premiär för Inhumans – är nya Marvelserien verkligen en superflopp?

Betyg 3 av 5

Marvel hade stora planer för Inhumans. Supergruppen som först dök upp i Fantastic Four-tidningarna på 60-talet skulle först gjort sin Marvel Cinematic Universe-debut i sin egen biofilm, vilket senare ändrades till en tv-serie filmad med IMAX-kameror för en premiär på IMAX-biografer – någonting som aldrig tidigare gjorts. När de första bilderna och trailern släpptes så började fans dock oroa sig. Klagomål om att kostymerna såg ut som »dålig cosplay« och att den klyschiga trailern såg billig ut överöste internet. En producent försvarade serien med att effekterna inte var färdiga ännu, vilket inte är svårt att tro då seriens IMAX-premiär hade bokats in innan manusen ens hade skrivits. Recensioner från bioupplevelsen var allt annat än optimistiska, och allt tydde på att Marvel hade tagit ett stort felsteg.

Nu har Inhumans två första avsnitt haft premiär på tv, och här i Sverige kan serien ses på HBO Nordic med nya avsnitt varje lördag. Som TVdags Marvel-expert är jag inte på något sätt objektiv när det gäller Marvels filmer och tv-serier, men kom igen, Inhumans är ju inte på något sätt den katastrof som rubrikerna i sociala medier fått en att förvänta sig. Visst, det inledande dubbelavsnittet känns inte som en av Marvels storfilmer på något sätt – det finns en tydlig tv-serie-känsla över det hela, men vad förväntar man sig när det är en serie som gjorts på samma påskyndade schema som en NCIS-spinoff eller dylikt, tajmad mittemellan biopremiärerna av Spider-Man: Homecoming och Thor: Ragnarok?

Som TVdags Marvel-expert är jag inte på något sätt objektiv när det gäller Marvels filmer och tv-serier, men kom igen, Inhumans är ju inte på något sätt den katastrof som rubrikerna i sociala medier fått en att förvänta sig.

Kanske är det av dessa anledningar och att Marvel satte våra förväntningar efter deras storslagna bioupplevelser (istället för något i stil med Agents of SHIELD och Agent Carter) som det varit så mycket negativa reaktioner. Men jag skulle absolut inte påstå att Inhumans är dåligt – det är hittills bra, med potential att bli jättebra. Med låga förväntningar och stor förkärlek till förlagan hittade jag mycket att älska i dessa avsnitt. Serien har sina problem – det är inte det bästa manuset och berättelsen de valt att berätta är snarare ett matinéäventyr än ett tungt Game of Thrones-likt epos som jag först föreställde mig när Marvel gick ut med nyheten att Inhumans skulle bli en tv-serie på åtta avsnitt istället för en långfilm. Den uråldriga staden Attilan som Inhumans gömmer sig i på månen skulle mycket väl kunnat ge plats för en King's Landing med politiska konspirationer, men det vi får istället är kännbart billigare, vilket gör att jag inte kan klandra dem för att låta mycket av handlingen utspela sig på jorden.

inhumans7
Attilan, där alla konstiga inhumans kan leva i fred.

Om du tittar i en Inhumans-serietidning är Attilan en plats som verkligen känns främmande och spännande, med starka traditioner och kultur, full av invånare som ser ut som utomjordingar från Star Wars eller Star Trek. I tv-serien ser nästan alla ut precis som vanliga människor, något som helt ändrar dynamiken i samhället, för det här känns inte som en plats full av mångfald där varelser som skulle ses som monster av oss människor kan leva i fred. De varelser som i serietidningen kallas »alpha primitives«, de primitiva arbetarna som tjänar inhumans, har i tv-serien ändrats till vanliga människor som föraktas av de som har superkrafter. Det här är ett steg i fel riktning, och det gör att man nästan sympatiserar mer med skurken Maximus som försöker ta över tronen.

inhumans5

Om den svaga skildringen av Attilan är det jag gillar minst, så är den stora stjärnan i serien kung Black Bolt själv. Han har alltid varit lite av en svår karaktär i serietidningarna eftersom han inte kan prata. Hans superkraft gör att hans röst är så mäktig att den kan rasera städer, något han upptäckte när han av misstag råkade förinta sina föräldrar, och medan de ibland löser det genom att låta Black Bolt vara berättarrösten så är det oftast drottning Medusa som talar för honom, och när han dyker upp i en tidning utan henne blir han väldigt anonym. Det är Anson Mount (som nyligen spelade protagonisten Cullen Bohannon i serien Hell on Wheels) som tar sig an utmaningen att spela Black Bolt i Inhumans. Det var en del som klagade när det kom ut att karaktären skulle använda sig av en form av påhittat teckenspråk i serien, istället för riktigt teckenspråk, men vad det än är han gör så fungerar det utmärkt. Med korta, bestämda tecken visar Black Bolt att det är han som bestämmer, och Mount ger karaktären en stor dos oväntad humor med sina ansiktsuttryck och reaktioner. Vem hade trott att höjdpunken i Inhumans skulle vara Black Bolts komiska värde?

inhumans4

Av de andra huvudpersonerna är väl den största rollen Black Bolts förrädare till bror, Maximus, som spelas av Iwan Rheon – den ökände Ramsay Bolton i Game of Thrones. Serietidningarnas Maximus är en evigt manipulativ skurk, galen nog att kallas »Maximus the Mad«. I tv-serien är han en mycket mer sympatisk figur då han inte verkar ha några krafter alls och bara vill ta över Attilan för att befria de kraftlösa människor som tjänar inhumans som slavar. Hur kan man inte hoppas att deras kastsystem ska störtas? Walesaren Rheon gör sig förstås bra i rollen och lyckas vara övertygande på amerikanska, men jag hoppas få se lite Ramsay-lik galenskap från honom framöver.

inhumans3 copy

Kungliga rådgivaren Karnak som är en favorit från serietidningarna visade sig vara klurigare att skildra på tv än jag hade trott. Karnaks superkraft är att han kan se svagheterna i allt omkring sig, vilket de i tv-serien försöker etablera på flera olika sätt, men jag tvivlar på att alla tittare som inte redan är bekanta med detta har den blekaste aning om vad det är han kan göra. Vid ett tillfälle beter han sig som en skitstövel mot en servitris som flörtar med honom, för att demonstrera att han kan se exakt hur och varför de inte skulle passa bra ihop. I en annan scen verkar han kunna gå tillbaka i tiden när han blir dödad av fiender, precis som i ett tv-spel, och testa sig fram tills han listar ut hur han ska överleva och besegra dem. Det han i själva verket gör är ju att han analyserar situationen och hittar fiendens svaghet, men det skulle inte förvåna mig om ett antal tittare tror att hans superkraft är att han kan spola tillbaka tiden… Visuellt är jag dock ett fan av specialeffekterna med lysande cirklar och grejer som dyker upp och snurrar runt när han tänker, och det är kul att se Karnaks skådespelare Ken Leung tillbaka i Hawaii där Lost ju som bekant spelades in.

inhumans6

Jag gillar både Medusa och hennes syster Crystal, och hur kan man annat än att älska Lockjaw, den enorma hunden med förmågan att teleportera sig vart som helst? Det snackades mycket om hur fult Medusas hår var när de första bilderna kom ut men jag har inga problem med det, jag tycker de gjort ett bra jobb med effekterna! Karaktären som imponerade minst var väl Gorgon, vars unika drag är att han har hovar istället för fötter. Detta är något som de verkligen inte gjort övertygande i tv-serien och det enda i dessa avsnitt som jag har svårt att ta på allvar. Ibland visar de närbilder på hans hovar och det ser bra och snyggt ut, men när man får se honom i helfigur så ser det helt fel ut. Han kan mycket möjligt bli mer tilltalande när han får mer att göra, men jag är inte förtjust i att de gjort honom till mer en cool lustigkurre än som i serietidningarna där han snarare är rolig för att han beter sig som en dum viking med dundrande röst och hett temperament, inte för att han är tuff och fyndig.

inhumans2Inhumans som tv-serie är helt klart inte tilltalande på samma sätt som Daredevil eller de andra Marvel-serierna på Netflix som jag skulle kunna rekommendera till någon som inte alls intresserat sig för Marvel innan. Det är hittills ett bra science fiction-äventyr med potential att bli jättebra, där faktumet att det utspelar sig i samma värld som Marvels andra filmer och tv-serier höjer den och omedelbart gör den till måste-se-tv för mig och alla andra som redan är helt sålda på helheten. I värsta fall blir det en helt okej miniserie som fyller tiden innan Agents of SHIELD har säsongspremiär i vinter. I bästa fall blir den bara bättre och bättre, med fler säsonger och faktiska crossovers med Agents of SHIELD. Man får ju inte glömma att även Agents of SHIELD som jag älskar så otroligt mycket fick en hel del kritik i början innan serien verkligen började bli bra på allvar. Inhumans har fortfarande enorm potential. Länge leve kung Black Bolt!

Premiäravsnitten av Inhumans finns att se på HBO Nordic, med nya avsnitt varje lördag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel