Recension

Premiär för Det som göms i snö – GW:s lustmord på Göran Lambertz

Betyg 3 av 5

Förhandssnacket inför premiären av Kanal 5:s krimsatsning Det som göms i snö har handlat om att det är efter en idé av Leif GW Persson samt att Robert Gustafsson gör en seriös roll utanför komiken. Det var länge sedan GW skrev för tv. Goltuppen från 1991 är en klassiker och en av de bästa svenska krim-serierna som gjorts. Serierna om Anna Holt och kvällstidningssatiren Kvällspressen, som han skrev tillsammans med Jan Guillou har åldrats, men är kul som tidsskildringar i dag. Det som göms i snö här är en efterlängtad intressant tv-comeback av GW. Men vad betyder »bygger på en idé« i tider när han säljer ut sig till lite vad som helst. Har han dammat av ett gammalt romanutkast för att tjäna lite pengar. Men det luktar väldigt mycket GW över detta. De som såg avsnittet av Veckans brott när han och Göran Lambertz brakade samman vet ungefär vad de har att vänta sig. Det här är nämligen GW:s långsamma lustmord på Göran Lambertz.

Det som göms i snö är löst baserad på Quick-historien med fokus på efterspelet.

Det som göms i snö är löst baserad på Quick-historien med fokus på efterspelet. Robert Gustafsson spelar polisen Peter Wendel som blir chef för en cold case-grupp. Seriens Thomas Quick heter Klas Lewén och sitter inlåst för mord han har erkänt. Hans advokat blir mördad tidigt i serien och mördaren har lämnat kvar ett meddelande. Det är uppstarten för Robert Gustafssons utredning.

Seriens Göran Lambertz heter Björn Stenius, spelad av  Johan Ulvesson, och har här klättrat upp till att bli justitieminister. GW bakar här också in kritik mot journalisten Yrsa Stenius, som var en av de som försvarade domarna mot Thomas Quick. Björn Stenius har varit justitiekansler, precis som Lambertz och granskat fallen och satt sitt namn på dem, även det som Lambertz. När han känner att marken under honom börjar gunga samlar han ihop det gamla gänget som fällde Lewén. Här finns både åklagare Christer van der Kwast och polis Seppo Pentinen i ledande roller förtäckta i andra namn. Här finns även en psykolog som letat bortträngda minnen likt verklighetens Margit Norell. Dock ingen Sven Åke Christiansson. På de fyra avsnitten jag sett, av totalt åtta, så hinner den politiska konspirationen tar fart och man ser lite åt vilket håll det brakar. Det här är ett gäng som är mer intresserade av sina egna karriärer än någon form av rättvisa och sanning. GW vill jävlas med dessa människor, ordentligt.

Det finns två ingredienser som spetsar till det hela. Den första är att Robert Gustafssons roll är ett mentalt vrak som själv gått terapi hos seriens Margit Norell. Det visar sig att han gömmer på ett trauma. Den andra är att Robert Gustafssons exfru är stabschef på justitiedepartementet. Den första tycker jag nog drar ned helhetsintrycket om det inte utvecklas och får en betydande roll på slutet. Exfruns roll är mer intressant och skapar en bra intrig mellan Wendel och justitieministern. Det är uppenbart att Wendels åsikter om justitieministern är en spegling av vad GW tycker om Lambertz. Wendel har länge ansett att Klas Lewén är oskyldig till morden och att allt är en rättsskandal. Gustafsson är lågmäld i sin dystra deppiga roll. Lite mer färg till hans roll hade inte skadat. Manusförfattarna och GW har nog tagit i lite för mycket i att göra totalt motsatsen med en skådespelare som känd för helt andra rollen.

Det här är GW:s serie. Kan man historien om Quick och har följt debatten, kan konfliktlinjen och har läst böckerna så är detta en serie man kommer att gilla.

Från den verkliga historien saknar jag en journalist, en Dan Josefsson eller Hannes Råstam. Jag tror den vinkeln hade skapat en dimension till. Manuset står Hans Jörnlind och Aron Levander för, men de har fått jobba under GW:s vakande öga. Det här är GW:s serie. Kan man historien om Quick och har följt debatten, kan konfliktlinjen och har läst böckerna så är detta en serie man kommer att gilla. Då hittar man fram till underhållningen. Kanske är det till och med GW:s slutpunkt i debatten om Quick. Mer än så blir det aldrig, men det är gott så.

Det som göms i snö har premiär på Kanal 5 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I podden: Soraya Chemaly om Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger

14 november, 2018
Recension

Tung Lassgård räddar Jägarna – Premiär på C More i dag

14 november, 2018
Recension

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott – besök magiska Paris i denna fullproppade uppföljare

14 november, 2018
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om muterade zombier, tidshopp & Grey Carol

13 november, 2018
Stan Lee (1922–2018)

Julia Skott tar farväl av Stan Lee, superhjältarnas superhjälte

13 november, 2018
Intresseklubben Antecknar #56

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Mission Impossible-sviten del 2

13 november, 2018
Teaser

#ForTheThrone – HBO-pepp inför sista säsongen av Game of Thrones

13 november, 2018
Teaser

Forky!? Första teasern för Toy Story 4 är här

12 november, 2018
Lista

Säg det med kroppen! 20 dansscener du inte vill missa

11 november, 2018
Premiär

Lagom trevliga Andra åket får bärhjälp av Klungan & Grotesco

11 november, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: House of Cards sublima finalsäsong

11 november, 2018
TVdags betygsätter tolkningarna

Stor med gäst stjäl showen i kvällens Så mycket bättre

10 november, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel