Recension

Premiär för Det som göms i snö – GW:s lustmord på Göran Lambertz

Betyg 3 av 5

Förhandssnacket inför premiären av Kanal 5:s krimsatsning Det som göms i snö har handlat om att det är efter en idé av Leif GW Persson samt att Robert Gustafsson gör en seriös roll utanför komiken. Det var länge sedan GW skrev för tv. Goltuppen från 1991 är en klassiker och en av de bästa svenska krim-serierna som gjorts. Serierna om Anna Holt och kvällstidningssatiren Kvällspressen, som han skrev tillsammans med Jan Guillou har åldrats, men är kul som tidsskildringar i dag. Det som göms i snö här är en efterlängtad intressant tv-comeback av GW. Men vad betyder »bygger på en idé« i tider när han säljer ut sig till lite vad som helst. Har han dammat av ett gammalt romanutkast för att tjäna lite pengar. Men det luktar väldigt mycket GW över detta. De som såg avsnittet av Veckans brott när han och Göran Lambertz brakade samman vet ungefär vad de har att vänta sig. Det här är nämligen GW:s långsamma lustmord på Göran Lambertz.

Det som göms i snö är löst baserad på Quick-historien med fokus på efterspelet.

Det som göms i snö är löst baserad på Quick-historien med fokus på efterspelet. Robert Gustafsson spelar polisen Peter Wendel som blir chef för en cold case-grupp. Seriens Thomas Quick heter Klas Lewén och sitter inlåst för mord han har erkänt. Hans advokat blir mördad tidigt i serien och mördaren har lämnat kvar ett meddelande. Det är uppstarten för Robert Gustafssons utredning.

Seriens Göran Lambertz heter Björn Stenius, spelad av  Johan Ulvesson, och har här klättrat upp till att bli justitieminister. GW bakar här också in kritik mot journalisten Yrsa Stenius, som var en av de som försvarade domarna mot Thomas Quick. Björn Stenius har varit justitiekansler, precis som Lambertz och granskat fallen och satt sitt namn på dem, även det som Lambertz. När han känner att marken under honom börjar gunga samlar han ihop det gamla gänget som fällde Lewén. Här finns både åklagare Christer van der Kwast och polis Seppo Pentinen i ledande roller förtäckta i andra namn. Här finns även en psykolog som letat bortträngda minnen likt verklighetens Margit Norell. Dock ingen Sven Åke Christiansson. På de fyra avsnitten jag sett, av totalt åtta, så hinner den politiska konspirationen tar fart och man ser lite åt vilket håll det brakar. Det här är ett gäng som är mer intresserade av sina egna karriärer än någon form av rättvisa och sanning. GW vill jävlas med dessa människor, ordentligt.

Det finns två ingredienser som spetsar till det hela. Den första är att Robert Gustafssons roll är ett mentalt vrak som själv gått terapi hos seriens Margit Norell. Det visar sig att han gömmer på ett trauma. Den andra är att Robert Gustafssons exfru är stabschef på justitiedepartementet. Den första tycker jag nog drar ned helhetsintrycket om det inte utvecklas och får en betydande roll på slutet. Exfruns roll är mer intressant och skapar en bra intrig mellan Wendel och justitieministern. Det är uppenbart att Wendels åsikter om justitieministern är en spegling av vad GW tycker om Lambertz. Wendel har länge ansett att Klas Lewén är oskyldig till morden och att allt är en rättsskandal. Gustafsson är lågmäld i sin dystra deppiga roll. Lite mer färg till hans roll hade inte skadat. Manusförfattarna och GW har nog tagit i lite för mycket i att göra totalt motsatsen med en skådespelare som känd för helt andra rollen.

Det här är GW:s serie. Kan man historien om Quick och har följt debatten, kan konfliktlinjen och har läst böckerna så är detta en serie man kommer att gilla.

Från den verkliga historien saknar jag en journalist, en Dan Josefsson eller Hannes Råstam. Jag tror den vinkeln hade skapat en dimension till. Manuset står Hans Jörnlind och Aron Levander för, men de har fått jobba under GW:s vakande öga. Det här är GW:s serie. Kan man historien om Quick och har följt debatten, kan konfliktlinjen och har läst böckerna så är detta en serie man kommer att gilla. Då hittar man fram till underhållningen. Kanske är det till och med GW:s slutpunkt i debatten om Quick. Mer än så blir det aldrig, men det är gott så.

Det som göms i snö har premiär på Kanal 5 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

18 januari, 2019
Recension

Blod, våld & mer blod i spännande andrasäsong av The Punisher

18 januari, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: tv-våren & Ralph Breaks the Internet

17 januari, 2019
Trailer

Vad sägs om nya Spider-Man: Far From Home-trailern? Två tummar upp!

15 januari, 2019
Premiär

Synd! Finans-knasiga Black Monday är alldeles för ojämn

14 januari, 2019
Nyhet

Slutet är nära! Då är det premiär för Game of Thrones sista säsong

14 januari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: 7 veckor med Mahershala Ali i True Detective

13 januari, 2019
Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

13 januari, 2019
Klipp

Här försöker bedragaren Trump få folk att bygga en mur – i ett tv-avsnitt från 1958

11 januari, 2019
Recension

Netflix ungdomsserie Sex Education inleder tramsigt – men växer

11 januari, 2019
Nyhet

Stellan Skarsgård blir genomond rymdbaron i Villeneuves Dune

10 januari, 2019
Trailer

Hurra! Snart dags för mer Grace and Frankie!

9 januari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel