Recension

Premiär för Chernobyl! HBO:s kalla kriget-osande serie om katastrofen

HBO Nordics nya miniserie Chernobyl handlar, inte helt överraskande, om Tjernobylkatastrofen 1986 – enligt presstexten en av de värsta av människan orsakade katastroferna i historien. Craig Mazin, som tidigare framför allt skrivit komedier (The Hangover Part II/III), har skrivit manus till den fem delar långa dramatiseringen och Johan Renck står för regin. Efter en kort epilog kommer vi in i handlingen strax efter att reaktor fyra exploderat, natten till den 26 april 1986 klockan 01.23.45 (vilket också är namnet på första avsnittet). Vi får se hur svårt det var för vissa att acceptera vad det var som hände och som kontrast till det, paniken hos dem som förstod.

Renck använder en otroligt ful-fin, deprimerande färgskala, musiken är minst sagt olycksbådande, geigermätare knattrar, folk kräks inälvorna ur sig – allt toppat med en allmän totalförnekelse av den pågående katastrofen.

Med en rollista som består av Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Fares Fares, Alexej Manvelov (grym i Innan vi dör) och David Dencik (i rollen som Gorbatjov) så är det inte så överraskande att skådespeleriet är bra. Harris, Skarsgård och Watson är löjligt stabila. Renck använder en otroligt ful-fin, deprimerande färgskala, vilket får mig att se serien som en kusin till Tomas Alfredsons Tinker Tailor Soldier Spy. Musiken är minst sagt olycksbådande, geigermätare knattrar, folk kräks inälvorna ur sig – allt toppat med en allmän totalförnekelse avpågående katastrofen.

Jag var 17 år 1986 och lät så gott jag kunde bli att läsa tidningar och titta på nyheterna när det här hände. Katastrofkänslig som jag var hade jag nojat för kärnkraft åratal tidigare, och före det såväl rabies som himlakroppar som utplånar mänskligheten. Finns det något att oroa sig för så var jag där, och är fortfarande. Därför har jag inte direkt läst på om Tjernobyl tidigare, så jag vet inte hur autentisk serien är. Men efter att ha sett de tre första avsnitten känner jag att jag måste dyka djupare ned i katastrofen, eller olyckan om man får tro svenska Wikipedia. Där benämns händelsen som en olycka, och i diskussion kring benämningen kallar en av wikipedianerna ordet »katastrof« för kvällstidningsord.

Därför är det jag stör mig mest på att alla pratar engelska. Jag förstår att det hade varit en helt annan serie om de inte gjort det valet men det är ändå lite störande. För katastroffilmsdiggaren känns Chernobyl som en given miniserie.

Chernobyl har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Motsatsen till genanshumor – hjärtliga Ted Lasso

27 september, 2020
Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel