Recension

Premiär för Chernobyl! HBO:s kalla kriget-osande serie om katastrofen

HBO Nordics nya miniserie Chernobyl handlar, inte helt överraskande, om Tjernobylkatastrofen 1986 – enligt presstexten en av de värsta av människan orsakade katastroferna i historien. Craig Mazin, som tidigare framför allt skrivit komedier (The Hangover Part II/III), har skrivit manus till den fem delar långa dramatiseringen och Johan Renck står för regin. Efter en kort epilog kommer vi in i handlingen strax efter att reaktor fyra exploderat, natten till den 26 april 1986 klockan 01.23.45 (vilket också är namnet på första avsnittet). Vi får se hur svårt det var för vissa att acceptera vad det var som hände och som kontrast till det, paniken hos dem som förstod.

Renck använder en otroligt ful-fin, deprimerande färgskala, musiken är minst sagt olycksbådande, geigermätare knattrar, folk kräks inälvorna ur sig – allt toppat med en allmän totalförnekelse av den pågående katastrofen.

Med en rollista som består av Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Fares Fares, Alexej Manvelov (grym i Innan vi dör) och David Dencik (i rollen som Gorbatjov) så är det inte så överraskande att skådespeleriet är bra. Harris, Skarsgård och Watson är löjligt stabila. Renck använder en otroligt ful-fin, deprimerande färgskala, vilket får mig att se serien som en kusin till Tomas Alfredsons Tinker Tailor Soldier Spy. Musiken är minst sagt olycksbådande, geigermätare knattrar, folk kräks inälvorna ur sig – allt toppat med en allmän totalförnekelse avpågående katastrofen.

Jag var 17 år 1986 och lät så gott jag kunde bli att läsa tidningar och titta på nyheterna när det här hände. Katastrofkänslig som jag var hade jag nojat för kärnkraft åratal tidigare, och före det såväl rabies som himlakroppar som utplånar mänskligheten. Finns det något att oroa sig för så var jag där, och är fortfarande. Därför har jag inte direkt läst på om Tjernobyl tidigare, så jag vet inte hur autentisk serien är. Men efter att ha sett de tre första avsnitten känner jag att jag måste dyka djupare ned i katastrofen, eller olyckan om man får tro svenska Wikipedia. Där benämns händelsen som en olycka, och i diskussion kring benämningen kallar en av wikipedianerna ordet »katastrof« för kvällstidningsord.

Därför är det jag stör mig mest på att alla pratar engelska. Jag förstår att det hade varit en helt annan serie om de inte gjort det valet men det är ändå lite störande. För katastroffilmsdiggaren känns Chernobyl som en given miniserie.

Chernobyl har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Recension

Netflix-premiär! Zellweger lyser i Revenge-skaparens mindfuck What/If

24 maj, 2019
Trailer

Spana in trailern till Terminator: Dark Fate

23 maj, 2019
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i juni – Dark, Black Mirror & Jessica Jones

23 maj, 2019
Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar med säsong 3 av Netflix Easy vilken mästare han är

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel