Tips

Podcast blir tv-serie med Julia Roberts – plus 4 poddtips

Jakten på en fiktionspodcast som kan nå samma hype och folkliga genombrott som Serial eller S-Town fortsätter. Spänningstäta thrillern Homecoming var ett gott försök, och den ska nu bli tv-serie för Amazon med Julia Roberts(!) i huvudrollen. Det är inte bara Roberts debut som bärande roll i tv-serie, hon kommer också att återförenas med Min bäste väns bröllop-motspelaren Dermot Mulroney. Även resterande namn i rollbesättningen är imponerande, Roberts mamma spelas exempelvis av Sissy Spacek. Inspelningarna har börjat och Mr Robot-skaparen Sam Esmail regisserar.

Från kreatörerna bakom Homecoming, Gimlet Media, har det även kommit en ny dramasatsning i ljudformat: Sandra.

Sandra är en Black Mirror-inspirerad miniserie om en Siri/Alexa-liknande tjänst med Kristen Wiigs röst. Medan användarna tror att Sandra är en algoritmstyrd robot finns det däremot verkliga människor bakom den automatiserade rösten, och vi får följa en av dem, Helen, spelad av Alia Shawkat från Arrested Development och Search Party. I övriga roller hör vi bland andra Christopher Abbott (Girls, The Sinner) och Ethan Hawke. Helen arbetar på avdelningen för spörsmål som rör fåglar, och hon får ta sig an alla möjliga förfrågningar. Problem uppstår när hon inte kan låta bli att lägga sig i det hon inte borde.

Det är korta, smidiga avsnitt på 20-28 minuter, regisserade av Sebastian Silva och skrivna av Kevin Moffett och Matthew Derby. Det är inte lika dramaturgiskt drivet som Homecoming, historierna känns först något lösryckta och det hettar inte till på allvar förrän ungefär i avsnitt 5. Men för den som gillar social kritik och en uppskruvad bild av vårt digitala liv är den lyssningsvärd.

Här är tre andra tips om du vill prova dig fram bland dramapoddar:

Limetown

Limetown-logo-SQ-LargeEn thrillerserie med undertoner av skräck. Vi får följa en undersökande reporter som försöker ta reda på vad som hände i Limetown, där alla över trehunda invånare i staden plötsligt försvann tio år tidigare. Den har ett par år på nacken men är perfekt att plöja igenom nu då det just blivit klart att det kommer en andra säsong senare i år.

Alice isn't dead

downloadOm Limetown är rätt traditionellt dramaturgiskt berättad är denna mer poetisk, fragmentarisk, suggestiv. Man behöver ett par avsnitt för att komma in i den. Består mestadels av en enskild berättare som letar efter sin fru Alice som har försvunnit. Passande för dig som gillar Welcome to Night Vale då den kommer från samma skapare.

The Bright Sessions

avatars-000335431711-gkr6qv-t500x500Dr. Bright har terapisessioner med klienter som hon kallar »atypical«: mutanter, superhjältar, människor med särskilda förmågor. Har ännu kortare avsnitt, vissa ner mot 10 minuter. Lite svajiga skådespelarinsatser ibland, men det är fint att lära känna de olika personligheterna. Växer efterhand.

 

Homecoming kommer på Amazon senare i år. De har redan fått klartecken för två säsonger.

Just nu på TVdags

Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar alla 21 filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020
Intresseklubben Antecknar #68

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2019

31 december, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel