Tips

Podcast blir tv-serie med Julia Roberts – plus 4 poddtips

Jakten på en fiktionspodcast som kan nå samma hype och folkliga genombrott som Serial eller S-Town fortsätter. Spänningstäta thrillern Homecoming var ett gott försök, och den ska nu bli tv-serie för Amazon med Julia Roberts(!) i huvudrollen. Det är inte bara Roberts debut som bärande roll i tv-serie, hon kommer också att återförenas med Min bäste väns bröllop-motspelaren Dermot Mulroney. Även resterande namn i rollbesättningen är imponerande, Roberts mamma spelas exempelvis av Sissy Spacek. Inspelningarna har börjat och Mr Robot-skaparen Sam Esmail regisserar.

Från kreatörerna bakom Homecoming, Gimlet Media, har det även kommit en ny dramasatsning i ljudformat: Sandra.

Sandra är en Black Mirror-inspirerad miniserie om en Siri/Alexa-liknande tjänst med Kristen Wiigs röst. Medan användarna tror att Sandra är en algoritmstyrd robot finns det däremot verkliga människor bakom den automatiserade rösten, och vi får följa en av dem, Helen, spelad av Alia Shawkat från Arrested Development och Search Party. I övriga roller hör vi bland andra Christopher Abbott (Girls, The Sinner) och Ethan Hawke. Helen arbetar på avdelningen för spörsmål som rör fåglar, och hon får ta sig an alla möjliga förfrågningar. Problem uppstår när hon inte kan låta bli att lägga sig i det hon inte borde.

Det är korta, smidiga avsnitt på 20-28 minuter, regisserade av Sebastian Silva och skrivna av Kevin Moffett och Matthew Derby. Det är inte lika dramaturgiskt drivet som Homecoming, historierna känns först något lösryckta och det hettar inte till på allvar förrän ungefär i avsnitt 5. Men för den som gillar social kritik och en uppskruvad bild av vårt digitala liv är den lyssningsvärd.

Här är tre andra tips om du vill prova dig fram bland dramapoddar:

Limetown

Limetown-logo-SQ-LargeEn thrillerserie med undertoner av skräck. Vi får följa en undersökande reporter som försöker ta reda på vad som hände i Limetown, där alla över trehunda invånare i staden plötsligt försvann tio år tidigare. Den har ett par år på nacken men är perfekt att plöja igenom nu då det just blivit klart att det kommer en andra säsong senare i år.

Alice isn't dead

downloadOm Limetown är rätt traditionellt dramaturgiskt berättad är denna mer poetisk, fragmentarisk, suggestiv. Man behöver ett par avsnitt för att komma in i den. Består mestadels av en enskild berättare som letar efter sin fru Alice som har försvunnit. Passande för dig som gillar Welcome to Night Vale då den kommer från samma skapare.

The Bright Sessions

avatars-000335431711-gkr6qv-t500x500Dr. Bright har terapisessioner med klienter som hon kallar »atypical«: mutanter, superhjältar, människor med särskilda förmågor. Har ännu kortare avsnitt, vissa ner mot 10 minuter. Lite svajiga skådespelarinsatser ibland, men det är fint att lära känna de olika personligheterna. Växer efterhand.

 

Homecoming kommer på Amazon senare i år. De har redan fått klartecken för två säsonger.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den makalösa andra säsongen av Fleabag

26 maj, 2019
Streamingtips

SVT Play-tips! Chris Evans-sci-fi:n Snowpiercer & Park Chan-wooks The Handmaiden

25 maj, 2019
Recension

Netflix-premiär! Zellweger lyser i Revenge-skaparens mindfuck What/If

24 maj, 2019
Trailer

Spana in trailern till Terminator: Dark Fate

23 maj, 2019
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i juni – Dark, Black Mirror & Jessica Jones

23 maj, 2019
Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar med säsong 3 av Netflix Easy vilken mästare han är

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel