Pit Bulls & Parolees är hårdhudad men blödig reality

Pitbulls & ex-fångar – en andra chans för två uträknade grupper

Jag är inte rädd för hundar, jag är rädd för dåliga hundägare. Hundar med bra ägare beter sig för det mesta som de ska. De med dåliga kan bli mördarmaskiner. Jag minns till exempel mannen i huset jag bodde i tidigare. Han såg ofta påtänd ut och gick runt med en pitbull så ilsken att jag tog omvägar när jag såg dem. Just pitbulls har ett oförtjänt dåligt rykte som hårda kamphundar. Visst finns det sådana som riktigt farliga, men oftast beror det på deras ägare.

Stjärnan i Pit Bulls & Parolees är tveklöst Tia Torres. En kvinna som överlevt, kämpat och slagits. Hon är hårdhudad men med ett öppet bultande hjärta.

Efter att ha sett realityserien Pit Bulls & Parolees går det inte att vara rädd för pitbulls längre. I serien tar Tia Torres hand om pitbulls som på olika sätt har missköts av sina ägare. De får ett nytt hem på hennes stora kennel i New Orleans innan de får nya snälla ägare. De får en andra chans helt enkelt. Några andra som får det är de ex-fångar som Tia anställer för att hjälpa till med hundarna. Som ex-fånge är det ofta fruktansvärt svårt att i USA få ett jobb efter avtjänad fängelsetid, vilket gör att många återfaller i kriminalitet. Att i det läget göra som Tia är att ge dessa män en möjlighet till helt nya liv. Det är minst sagt berörande.

Men stjärnan i Pit Bulls & Parolees är tveklöst Tia. En kvinna som överlevt, kämpat och slagits. Hon är hårdhudad men med ett öppet bultande hjärta. Hon drivs av att rädda de missförstådda, de uträknade. Hon har bland annat sagt att den främsta anledningen till att hon ställer upp i realityserien är för att ha råd med sin stora verksamhet och rädda så många hundar som möjligt. Hon är ovanligt okonstlad och opretentiös för realitysammanhang, men så sänds också serien på Animal Planet och har därför inte så mycket sensationslystnad som den har en genuin vilja att skildra personerna och verksamheten med anständighet.

Mest gripande är dock hennes relation till ex-fångarna hon anställer. Det är ruffiga män som hamnat fel i livet och nu bara vill hitta den trygghet, kärlek och lycka som de kanske aldrig känt tidigare. De får ge och få kärlek kanske för första gången i sina liv när de får ta hand om hundarna. Tidigare projekt i fängelser där fångar får ta hand om och träna upp hundar har visat sig vara ett bra sätt för att få dem att knyta an och börja känna lite mening med livet igen. Och Tia är som en morsa till dem. Trots att hon blir besviken tusen gånger om så fortsätter hon. Och jag fortsätter titta.

Pit Bulls & Parolees sänds på amerikanska Animal Planet. Det finns även hela avsnitt på YouTube.

Just nu på TVdags

Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel