Kommentar

Pinsam medieskugga! Allt ljus på regissören – Lights Out för Lotta Losten

Sverige älskar att hylla svenskar som gör »succé i Hollywood«. Och det är såklart härligt att vi är stolta över våra landsmän och kvinnor som röner internationella framgångar. Att Alicia Vikander får en Oscar är fantastiskt, att Alexander Skarsgård har deffad huvudroll i en blockbuster är kul och självklart saker att glädjas åt. Vi är aldrig sena på att lyfta fram just detta perspektiv: de är svenskar i Hollywood. Men än så länge har vi inte helt lärt oss behärska den fulla bilden och representationen.

Vad man glömmer här är att Lights Out inte bara är Davids verk (vilket han heller aldrig påstått, men journalister gärna gör). Han och hans fru Lotta har gjort kortfilmer ihop i cirka hundra år.

Vår senaste succéambassadör på plats i LA:s högsta filmkretsar är David F Sandberg som regisserat långfilmen Lights Out. Den bygger på en kortfilm som han och hans fru Lotta Losten gjorde hemma i vardagsrummet, som fick vansinnesmånga visningar och sedan kom telefonsamtalet man tror är ett skämt. »Hej, kom över till LA så pratar vi långfilm. Du regisserar«.

Och det är en supercool story, man älskar ju när sådant händer. Men vad man glömmer här är att Lights Out inte bara är Davids verk (vilket han heller aldrig påstått, men journalister gärna gör). Han och Lotta har gjort kortfilmer ihop i cirka hundra år och Lights Out är en av dem. I den korta filmen är det Lotta som agerar, det är bara henne man ser. Det läskiga monstret är också Lotta. När de båda besökte Wondercon och Vidcon var det Lotta fansen kände igen och ville se.

Här är ett exempel, bland flera, där både Lotta och hennes man suttit vid samma bord och gett en gemensam intervju. Jag skulle väl inte säga att det framgår med all tydlighet, direkt. Endast David kommer till tals. Det är inte ett unikt exempel, och kanske kan just detta förklaras med att det ligger under en vinjett som endast porträtterar en person eller liknande men då kanske en artikel om resultatet av en gemensam produkt inte ska ligga under den vinjetten?

Å andra sidan, det är svårt när till och med svenska distributionsbolaget är ignoranta. I en pressrelease med rubriken »Storsuccé för David F. Sandbergs skräckfilm LIGHTS OUT!« skriver de »Långfilmen är baserad på David F. Sandbergs kortfilm med samma namn som har över 10 miljoner visningar på Youtube«.

Jo, det stämmer att Sandberg regisserat långfilmen, men varför är det så svårt att acceptera att vägen dit varit ett gemensamt projekt? Losten är också med i filmen, och inte för att hennes man regisserat utan för att det är henne fansen känner igen, det är hennes ansikte som är Lights Out.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019
Recension

1980-talsmysiga Scary Stories to Tell in the Dark: »En skräck-inkörsport!«

9 augusti, 2019
Recap

Så mycket kärlek i veckans Younger – The Debu-taunt

8 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel