Kommentar

Pete Holmes förändring & vändning i Crashing – HBO:s snällaste serie

Mattias Dahlström: Redan i sista avsnittet av förra säsongen av Crashing satte seriens stand-up-protagonist Pete Holmes fingret på vad hans roll i komedivärlden är. Han och dåvarande flickvännen Ali ska mötas i en roast, men Pete tvivlar. Han »vill ju inte vara elak«. Just den där snällheten tycker jag alltid har varit seriens styrka, tillsammans med bakom-kulisserna-inblicken i stand-up-världen. Crashing går emot de senaste femton-tjugo årens kanske två största komeditrender – den är inte kroppsvätskigt over-the-top som Jackass eller bröderna Farrelly, den är heller inte obekvämt pinsam eller formmässigt dokusåpig som allt som kommit i svallvågorna efter The Office. Det säger givetvis något om hur extremt mycket humorn har gått i de här två olika riktningarna när något så i grunden lågmält, vanligt och gammeldags som Crashing plötsligt känns annorlunda. Det var för övrigt väldigt fint och logiskt att Ray Romano dök upp i ett kort gästspel i ett avsnitt av säsong tre, för jag har genom hela de två första säsongerna suttit och tänkt att Pete Holmes verkligen är Romanos naturliga arvtagare: lite, verkligen lite, mer medveten om sin plats som vit man i 2010-talet, men med samma slags goofy, återigen, snällhet.

Christopher Storm: Där satte du huvudet på spiken. Just Petes snällhet, och till viss del naivitet, är en stor anledning till att han och serien är så sympatisk. Det är befriande på något sätt att få följa den snälla killen och att han tillåts vinna, om än begränsat till små vinster ibland. Just detta gjorde det första mötet med John Mulaney i säsongavslutningen lite extra jobbigt. Det var ett ögonblick när det gjorde ont i hela kroppen på mig av ren uppgivenhet.

Mattias Dahlström: Sen finns det så klart en punkt där det snälla blir mesigt eller fegt. I både förhållandet med Ali och – i den här säsongen – med Kat så väljer Pete väldigt enkla utvägar. Han flyr helt enkelt. Efter att han inledningsvis fallit pladask för henne och verkligen förändrats i hennes sällskap.

Christopher Storm: Jag vet inte om jag håller med om att han flyr, även om det klart handlar om att låta saker rinna iväg. I fallet Kat kan jag klart relatera till Pete, då hon gjorde även mig illa till mods, men det säger väl kanske mer om mig. Jag tror nog också att många känner igen sig i den konflikträdslan som Pete uppvisar. En konflikträdsla som jag såklart kan se som problematisk men utan att den går över gränsen till att bli provocerande.

Mattias Dahlström: Vid sidan av relationsproblemen var det här säsongen då Petes kristna tro och hur problematiskt det kan vara att kombinera den med stand-up-komedin – eller bara ett liv som på något sätt avviker från den. Både i avsnittet då Pete och Kat besöker Petes kristet konservativa föräldrar och kanske framför allt under den välbetalda kyrkoturné han gör och till slut tvingas lämna när konservativa värderingar krockar med Petes mer moderna syn på saker. Samtidigt så är kanske krock inte riktigt rätt ord: jag gillar verkligen hur försiktigt Petes kristna uppbrott skildrades, att det inte gjordes till något slags högljudd uppgörelse eller storslagen knuten-näve-i-luften-revolt. Pete tror fortfarande, bara på sitt sätt. Det var fint.

Christopher Storm: Håller med här och jag gillar hur hans kristna bakgrund, som ju även den riktiga Pete Holmes delar, porträtteras överlag under seriens gång. Bortsett från dessa episoder så har den bara legat som en naturlig fond över hans karaktär, utan att bli någon större grej. Som modern icke-troende kan jag uppskatta den bilden av det religiösa USA. Jag gillade också uppbrottet i det att det knappt kan klassas som ett uppbrott. Mer åt en knyta-näven-i-fickan-revolt än en näven i luften-dito.

Mattias Dahlström: Vad tror du om fortsättningen då? Jag tänker att Pete närmar sig det stora breaket nu och gillar tanken på att hans storögda naivitet ska möta Hollywood-cynism. Där borde det kunna uppstå spänningar.

Christopher Storm: Jag har lite svårt att föreställa mig hur de skulle fortsätta berättandet på samma nivå i och med hur han nu har »lyckats« till viss del, och när jag läste runt tidigare idag upptäckte jag till mig sorg att säsongavslutningen även var seriefinal, vilket bland annat rapporterades av Pete Holmes själv på Twitter häromdagen:

Han öppnar dock upp för möjligheten till att serien kan följas upp av en film, vilket kanske skulle funka bättre som uppföljning/avslut än ytterligare en säsong. Är det så att detta var det sista vi fick se av den halvfiktive Pete Holmes så är jag dock faktiskt nöjd med det avslut vi fick.  Jag tycker det att det var ett heltrevligt, välbalanserat avsnitt, både som säsongavslutning och serieavslut, och jag fick avsluta med en varm känsla i kroppen.

Crashing finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel