TVdags listar film- och tv-året 2014

Per Perstrand rankar årets smarrigaste filmböcker

Det är en härlig tid att köpa filmböcker. I synnerhet om man växte upp på 1980-talet och därmed är extra mottaglig för all nostalgorama kring amerikansk 1970- och 80-talsfilm, där det formligen vräks ut läckra böcker – bara de fina Star Wars-luntorna som matas ut med jämna mellanrum skulle kunna fylla en hel lista (och tömma ett helt bankkonto) om man är på det humöret.

Här är 10 filmböcker som framkallat årets största habegär i min värld.

ON SET WITH JOHN CARPENTER

carpenterKim Gottlieb-Walker var en ung fotograf som mest plåtat rockkonserter när hon halkade in som fotograf under inspelningen av John Carpenters Halloween våren 1978. Det blev personkemi direkt, och Gottlieb-Walker skulle komma att dokumentera också Halloween II, The Fog, Christine och Escape from New York. Bilderna (samtliga svartvita) finns nu samlade i en fin coffe table-bok och för John Carpenter-fans är det akut köpläge. Bilderna (i synnerhet de tidiga) präglas av lekfullhet och glädje, och om man inte kan stirra sig nog på Carpenters hårdrockshår eller Jamie Lee Curtis utsvängda byxor är det här årets boksläpp alla kategorier. Himmelriket!

AYOADE ON AYOADE

ayoadeBrittiska skådisen/manusförfattaren/geniet känd från The IT Crowd och Garth Marengi's Darkplace, och på senare år regissör till Submarine och The Double, har skrivit sin självbiografi, grafiskt utformad som en hyllning till Faber & Fabers klassiska intervjubok Kubrick on Kubrick. Här hittar vi Ayoade i alla rollerna, både som intervjuare och objekt. Enormt underhållande, självironiskt och surrealistiskt. Man vet att det kommer att bli bra när man börjar skratta högt redan åt omslagsblurben: »Once in every generation, a man writes a book. This is that book. I am a man.«

FIVE CAME BACK: A STORY OF HOLLYWOOD AND THE SECOND WORLD WAR

five_came_backFrank Capra, John Ford, John Huston, William Wyler, George Stevens – fem ikoniska amerikanska regissörer som alla tog värvning efter Pearl Harbour (Ford lite innan) och tjänstgjorde på olika sätt under kriget. Mark Harris skildrar hur kriget påverkade dem och deras filmer, och hur de använde sina skills i propagandamaskineriet.

STEVEN SPIELBERG AND DUEL: THE MAKING OF A MOVIE CAREER

duelTv-filmen Duel från 1971, inspelad på bara 13 dagar, blev Steven Spielbergs ingång till Hollywood. Denna genomgång som vad jag vet är första boken om bara Duel bjuder på nya intervjuer med Spielberg och legendaren Richard Matheson (som skrev novellen som filmen bygger på). Jag glömmer aldrig när jag satt på helspänn i tv-soffan som barn och såg Dennis Weaver jagas av den ansiktslöse truckern, så den här boken är rena rama julafton.

THE MAKING OF GEORGE A. ROMERO'S DAY OF THE DEAD

romeroDetaljerad, snudd på pedantisk dokumentation av Romeros deppiga zombiedystopi från 1985, inspelningsdag för inspelningsdag. Sannolikt den definitiva boken om Day of the Dead, så det blir Day of the Köp för alla Romero-vurmare.

BOOK OF THE DEAD: THE COMPLETE HISTORY OF ZOMBIE CINEMA

book_deadMera zombies: Jamie Russells bibel kom redan 2005, men har i år släppts i nyutgåva med snyggare layout och fler kapitel som täcker bland annat The Walking Dead. Mycket initierad och grundlig.

THE CRITERION DESIGNS

criterion
För oss som inte har en regionsfri bluray-spelare men ändå vill ha koll på senaste Criterion-släppen är varje nyhetsbrev en djupt smärtsam påminnelse över allt obeskrivligt fint som släpps till fromma för den amerikanska marknaden. Nu har finsmakarbolaget sammanställt sin (ofta häpnadsväckande snygga) omslagsdesign i en smakfull pjäs, och bara tanken på att få smeka över sidorna med darrig hand och drömma om att äga en fullständig Criterion bluray-samling får mig att salivera kraftigt.

WERNER HERZOG: A GUIDE FOR THE PERPLEXED

herzog2Man vet aldrig riktigt var man har den gode Herzog… men man vet att han alltid har något intressant att säga och hisnande oneliners att leverera. Här har filmjournalisten Paul Cronin sammanställt ett gäng intervjuer med Herzog, och det räcker ju att se omslaget för att öppna plånkan.

ALIEN: THE ARCHIVE

alien
För ett par år sen släpptes läckra The Alien Vault, och nu är det dags igen. Alien: The Archive är en fet coffee table-bok om hela filmsviten med fokus på bilder, illustrationer och artwork. Mycket Giger blir det, och det bjussas också på nya intervjuer med Ridley Scott och Sigourney Weaver.

LEONARD MALTIN'S 2015 MOVIE GUIDE

maltinAh, gamle Leonard. Att köpa Maltins årliga tegelsten var ett lika kärt som obligatoriskt nöje för mig på 1990-talet, och det var alltid mysigt att läsa hans personliga och småroliga förord inför varje nytt filmår. Men tiden har sin gång, internet har tagit över, och efter att försäljningen dalat rejält på senare år blir detta sista utgåvan, som jag givetvis nostalgiköper för Maltins skull.

Alla böckerna finns att köpa hos exempelvis Bokus och Adlibris.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2014.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel