TVdags listar film- och tv-året 2017

Per Perstrand rankar årets bästa tv-spel

Film och serier i all ära, men bäst på tv är ändå tv-spelen. Här är mina fem högst personliga favoriter från årets spelskörd.

1. Horizon: Zero Dawn

Den rödhåriga krigardottern Aloys öden och äventyr i en postapokalyptisk värld befolkad av avancerade mördarmaskiner torde vara årets snyggaste spel, åtminstone till PS4:an. Även om skådespeleriet haltade här och var, handlingen blev smått tradig efter ett tag, och många av uppdragen var nödtorftigt maskerade fetch quests av det mer hjärndöda slaget, så var jag trollbunden från första ögonblicket till den sista bossfajten. Det fanns ju så mycket på pluskontot: en intressant story, en färgstark huvudperson (uppfriskande nog en tjej, efter alla fåordigt brutala snubbar man spelat under åren), det undersköna världsbygget. För alla oss som efter Tomb Raider och The Last of Us har en ständigt pockande abstinens efter att få utföra headshots medelst pilbåge bjöds det på evig julafton. Och byteshandeln med djurhudar, robotdelar och andra prylar, som många jämrat sig över i diverse spelforum, funkade för mig. Precis som GTA en spelvärld man kunde ströva runt i, skjuta lite djur, bygga ett störe pilkoger och uppgradera sig lite i allmänhet, utan att göra några missions, om man kände för det – bara för att det var så mysigt. Inte ett perfekt spel, men så vackert och så episkt att det blir årets stora spelupplevelse för mig.

2. Call of Duty: WWII

Attack! Get up! Fall back! Breach! Spring och ställ dig i hörnet! Kampanjen i alla Call of Duty-spel är exakt likadant uppbyggd, med hårt mallade banor, ett ständigt kutande, och radiostyrda medsoldater som mitt i kanonaden står och glor på en stängd dörr på att just du ska komma dit och slänga in en granat så att spelet kan fortsätta. När man för femte gången på en timmes speltid slungats iväg av en explosion och ligger med 10% hälsa på marken med ringande öron och suddig slow motion-syn och en soldat framträder ur dimman och drar upp dig mot nästa objective känner man verkligen hur spelmekaniken gnisslar och fantasin tagit tvärslut hos spelutvecklarna. Tyvärr är World War II – det fjortonde (!) spelet i CoD-sviten – till stora delar ett offer för denna välbeprövade formula, även om det är mäktigt att de äntligen lämnat framtiden och återvänt till andra världskrigets blod och lera. Så trots att landstigningen av Normandie är med och grafiken är klart upphottad ger jag bara singelspelarläget en stark trea. Guldet finns istället i multiplayer, med strålande bandesign, ett beroendeframkallande uppgraderingssystem och en rik flora av mustiga vapen. Ett välkommet nytillskott för oss som snöat in på Team Deathmatch är spelläget War, där man spelar längre sekvenser med flera delmål, bland annat nämnda D-day där man turas om att inta respektive försvara bunkrarna på stranden. Mycket rafflande!

3. Sniper Elite 4

Ett gemensamt problem med alla krigsspel: det är på tok för få sniperbanor! Tur att Sniper Elite finns, där allt handlar om att skjuta intet ont anandes nassar med krypskyttegevär. Grafiken är inte femplus, handlingen förglömlig, huvudpersonen Karl Fairburne ganska töntig – inget av detta spelar någon som helst roll. För i kontrast till Call of Dutys allmänna frenesi är Sniper Elite 4 lugnt och vilsamt. Att ligga på ett hustak i en pittoresk italiensk by, dra in ett djupt andetag, långsamt smeka avtryckaren och slunga in en kula i hjärnan på en intet ont anande nassesoldat är ren och skär mindfulness.

4. Little Nightmares

Ett makalöst vackert, kusligt och stämningsfullt spel, utvecklat av Malmöbaserade Tarsier Studios. Du är en liten figur i gul regnrock som är inspärrad på en okänd plats – djupt inne i skrovet på vad som verkar vara en gigantisk farkost – och du måste ta dig upp mot ljuset. På vägen möter du en bisarr flora av obehagliga figurer: mordiska kockar, knotiga gamla gubbar, groteskt feta restauranggäster som vill äta upp dig. Ett kort men otroligt suggestivt spel, och en mysryslig mardröm för hela familjen.

5. Ghost Recon: Wildlands

Jag är svag för Ghost Recon-spelen, som bjuder på krig och pangpang i modern och klinisk, snudd på obehagligt klinisk, inramning. Wildlands utspelar sig i Bolivia år 2019, där en mäktig drogkartell tagit över ruljansen. Du är amerikansk agent med tillgång till en massa toppmodern teknik, ditskickad för att plocka ner kartellen, mellanchef för mellanchef. Även om spelet blir en smula repetitivit har jag ännu inte tröttnat på uppdragsmodellen: hoppa in i en jeep, kör järnet längs slingriga vägar, göm dig en bra bit från skurkarna, skicka upp en drönare och tagga varje bov, plocka dem diskret en efter en med snipergevär. Snyggt och spännande, och komplettist-suget retas ordentligt eftersom det finns hur många sidomissions som helst.

Bubblare: Uncharted: Lost Legacy, Wolfenstein: The New Colossus.

Vilka är era favoritspel från året som gått?

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2017. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel