Fotboll

Peppa igång El Clásico med La Liga-dokumentärer på Viaplay

Utan att säga något har Viaplay lagt upp tre program under titeln La Liga: Docs, och tre med titeln La Liga Files. La Liga Docs är tre reportageprogram, där första programmet handlar om klubbarna och idrottskulturen i Baskien. Människorna därifrån lyfter fram idrottskulturen som en stor del av regionens identitet. Förutom fotboll är det mycket baskisk pelota, cykel och rodd. Jag är själv lite svag för historien om Eibar, laget från den lilla orten insprängd i en baskisk dalgång. Klubben som egentligen är för liten för att kunna konkurrera, men som nu gör sin tredje säsong i högsta divisionen och ligger åtta.

Det är inga exceptionellt djupgående program, men det finns ett genomgående tema i alla tre programmen som jag själv gillar med den spanska fotbollskulturen: den är så exceptionellt folklig och bred.

I andra avsnittet åker man till Kanarieöarna och besöker UD Las Palmas och i tredje besöker man ett Sevilladerby mellan Sevilla FC och Real Betis. Det är inga exceptionellt djupgående program, men det finns ett genomgående tema i alla tre programmen som jag själv gillar med den spanska fotbollskulturen: den är så exceptionellt folklig och bred. Fotbollspubliken domineras inte bara av en grupp människor, fotbollen genomsyras av alla lager i samhället. Jag kan vara lite avundsjuk på det. Bästa avsnittet är det om Baskien.

La Liga Files är mer en sammanfattning som gör olika nedslag i vad som har hänt de senaste 20 åren. Det är Valencias seriesegrar under Rafa Benitez, Real Madrids La Liga-seger 2006-2007, Real Sociedads succésäsong 2002-2003 då de slutade tvåa, Deportiva La Corunas guld 1999-200 och så vidare. Inte så jättemycket fokus på Real Madrid eller Barcelona. Nu när La Liga domineras av de två storklubbarna med Atletico Madrid som uppstickare så känns tiden när andra kunde vinna väldigt långt borta. Senast en La Liga-segrare inte kom från Madrid eller Barcelona är just Valencias seger 2003-2004. De klubbarna som har stuckit ifrån ekonomiskt har också dominerat sportsligt. Vi får se om omfördelningen av tv-pengarna ger någon effekt på sikt.

Kvällens match äger rum i kölvattnet av veckans Champions League-duster. Real Madrid fick en förlängning i benen men har å andra sidan fått en dag mer i vila. Gareth Bale ser ut att vara tillbaka efter att ha missat veckans match på grund av skada. I Barcelona är Neymar avstängd. Vinner Real Madrid ikväll så är serien nog avgjord, då leder de med sex poäng och har en match mindre spelad med sex matcher kvar att spela. Inget tvivel om att det är Madrid som är favoriter här.

El Clásico visas ikväll 20:45 på Viasat sport premiumLa Liga: Docs och La Liga Files finns att se på Viaplay

Just nu på TVdags

Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

21 augusti, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019
Recension

1980-talsmysiga Scary Stories to Tell in the Dark: »En skräck-inkörsport!«

9 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel