Fotboll

Peppa igång El Clásico med La Liga-dokumentärer på Viaplay

Utan att säga något har Viaplay lagt upp tre program under titeln La Liga: Docs, och tre med titeln La Liga Files. La Liga Docs är tre reportageprogram, där första programmet handlar om klubbarna och idrottskulturen i Baskien. Människorna därifrån lyfter fram idrottskulturen som en stor del av regionens identitet. Förutom fotboll är det mycket baskisk pelota, cykel och rodd. Jag är själv lite svag för historien om Eibar, laget från den lilla orten insprängd i en baskisk dalgång. Klubben som egentligen är för liten för att kunna konkurrera, men som nu gör sin tredje säsong i högsta divisionen och ligger åtta.

Det är inga exceptionellt djupgående program, men det finns ett genomgående tema i alla tre programmen som jag själv gillar med den spanska fotbollskulturen: den är så exceptionellt folklig och bred.

I andra avsnittet åker man till Kanarieöarna och besöker UD Las Palmas och i tredje besöker man ett Sevilladerby mellan Sevilla FC och Real Betis. Det är inga exceptionellt djupgående program, men det finns ett genomgående tema i alla tre programmen som jag själv gillar med den spanska fotbollskulturen: den är så exceptionellt folklig och bred. Fotbollspubliken domineras inte bara av en grupp människor, fotbollen genomsyras av alla lager i samhället. Jag kan vara lite avundsjuk på det. Bästa avsnittet är det om Baskien.

La Liga Files är mer en sammanfattning som gör olika nedslag i vad som har hänt de senaste 20 åren. Det är Valencias seriesegrar under Rafa Benitez, Real Madrids La Liga-seger 2006-2007, Real Sociedads succésäsong 2002-2003 då de slutade tvåa, Deportiva La Corunas guld 1999-200 och så vidare. Inte så jättemycket fokus på Real Madrid eller Barcelona. Nu när La Liga domineras av de två storklubbarna med Atletico Madrid som uppstickare så känns tiden när andra kunde vinna väldigt långt borta. Senast en La Liga-segrare inte kom från Madrid eller Barcelona är just Valencias seger 2003-2004. De klubbarna som har stuckit ifrån ekonomiskt har också dominerat sportsligt. Vi får se om omfördelningen av tv-pengarna ger någon effekt på sikt.

Kvällens match äger rum i kölvattnet av veckans Champions League-duster. Real Madrid fick en förlängning i benen men har å andra sidan fått en dag mer i vila. Gareth Bale ser ut att vara tillbaka efter att ha missat veckans match på grund av skada. I Barcelona är Neymar avstängd. Vinner Real Madrid ikväll så är serien nog avgjord, då leder de med sex poäng och har en match mindre spelad med sex matcher kvar att spela. Inget tvivel om att det är Madrid som är favoriter här.

El Clásico visas ikväll 20:45 på Viasat sport premiumLa Liga: Docs och La Liga Files finns att se på Viaplay

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel