TVdags listar film- & tv-året 2014

Patrik Andersson rankar årets bästa k-pop-musikvideor

Sydkorea är inte bara världens främsta popmusikland (kvalitetsmässigt, enligt mig) och en av världens största popbusinessekonomier, det är också världens främsta musikvideoproducent (kvalitetsmässigt, enligt mig). Här är årets 10 bästa, i nedräkning mot listettan:

10. EXID: Up & Down

Censur är irriterande, så när en musikvideo får in typ tio tusen »subtila« referenser till sexuella aktiviteter tack vare oskyldiga föremål som ballonger, motorsågar och fötter(!?), så kommer den automatiskt in på listan. Jag vet inte om jag ska ge plus- eller minuspoäng för slutet där medlemmen Junghwa först slickar på en giftflaska följt av att flaskan ligger bredvid en bruten banan. Aj.

9. Ji-yeon: 1 Min 1 Sec (Never Ever)

T-ARA-medlemmen Ji-yeon gjorde sin solodebut. Hon vaknar upp i sin slitna men ändå väldigt hemtrevliga lägenhet, hon lagar mat, vattnar blommor, stickar, men… Varför är låten så mörk? Och vad är det med all vattensymbolik? Och varför blir händelseförloppet alltmer mardrömslikt? Okej, slutet är förutsägbart, men inte desto mindre effektivt när vi väl når dit.

8. HyunA: Red

Ännu ett långfinger till censuren när 4MINUTE-medlemmen HyunA släppte sin tredje solo-ep. Om någon annan sångerska hade haft denna kaotiska vansinnesvideo, så hade den inte hamnat på några topplistor, men HyunA har tillräckligt med karisma för att hålla ihop allt. Plus en kul parodi på Wrecking Ball av Miley Cyrus när en apa svingar förbi på en discokula.

7. Z.Hera: D Island

Hade jag haft den minsta aning om vad som händer i den här videon, så hade den kanske hamnat högre, men nu är det bara en väldigt suggestiv, vacker video. Våldtäkt som förstör en relation? Lesbisk kärlek som slutar med att den ena kvinnan sticker med en man? Teorier i kommentarerna, tack.

6. HA:TFELT: Ain't Nobody

Ännu en suggestiv skönhet, men den här begriper jag: Han är otrogen, så hon mår dåligt och uttrycker det genom modern dans. Vissa hånade koreografin, men den är ju så perfekt! Och man måste beundra scenen där hon dansar på asfalt, det kan inte ha varit helt enkelt (kolla in hennes knän).

5. STELLAR: Marionette

Det största långfingret till Sydkoreas censur. Den kanske mest sexuella popvideo som någonsin kommit från det konservativa landet. När manliga artister går utan tröja och dansar sexuellt så är det okej, men när kvinnliga artister gör detsamma så är det plötsligt skamfullt för inte bara artisterna, utan även deras föräldrar? Snälla…

4. VIXX: Error

Låtens text handlar om en man som förlorar sin älskade, så han förvandlar sig till en cyborg för att glömma henne, men trots sitt nya mekaniska jag, så minns han henne fortfarande. Videon är en uppföljare till texten, där han bygger en robot-kopia av henne (spelad av Youngji från tjejgruppen KARA), men allt går fel när regeringen får höra om hans olagliga robot. Det enda minuspoänget här är den otroligt fåniga hatt som rapparen Ravi har i vissa scener. Allt annat är underbart bra.

3. WA$$UP: Fire

Jag har aldrig sett en musikvideoregissör anstränga sig så mycket för att göra något så självmedvetet uselt! Övertydlig text-grafik (»SEXY!« – Jo tack, vi ser), dålig green-screen med supertöntiga bakgrunder, uppvärmningsövningar som tydligt finns bara för att visa upp bröst och rumpa, och de lyckas till och med fucka upp något så simpelt som kausaliteten i en fotbollsmatch med klipp som upprepar sig (och dessutom får olika konsekvenser!), en handling som är omöjlig att följa och andra underbart kronologidödande knep. Jag har skrattat åt den här videon ända sedan fotbolls-VM och kommer fortsätta skratta åt den tills nästa.

2. Orange Caramel: My Copycat

Spot the Difference och Where's Waldo fast i musikvideoformat. Oändligt replay-värde om man har en tråkig dag. Vad mer behöver jag säga?

1. BADKIZ: Babomba

BADKIZ slår in slapet i »slapstick«, när de går runt och smäller till alla irriterande män. Det spelar ingen roll att videon kostade typ tio kronor, det är ändå årets mest perfekta musikvideo.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2014.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel