TVdags listar film- & tv-året 2014

Patrik Andersson rankar årets bästa K-dramaserier

Dags att lista årets bästa k-dramer! Jag kommer hålla mig till serier avslutade i år av anledningar ni förstår bättre om ni läser min lista över serierna som började bra men… störtdök i uselhet. Med andra ord kommer PinocchioThe King's Face och andra serier som sänds in i 2015 inte finnas med. Men först några hedersomnämnanden utan inbördes ordning. De var inte bra nog för en topp-placering, men ändå bättre kärlekshistorier än Twilight:

Discovery of Love
I Need Romance 3 *
The Idle Mermaid **
Plus Nine Boys
The Three Musketeers
Can We Love?

* Antologi där varje säsong är en ny historia med nya karaktärer. Man behöver alltså inte ha sett 1 och 2.

** Innehåller många popkultur-referenser, framför allt amerikanska och koreanska sådana. Inte nödvändigtvis sevärd om man inte hänger med i koreansk popkultur.

Och så min topp-5, bästa dramaserier från Sydkorea 2014, med en klassisk nedräkning:

5. One Warm Word

Både Na Eun-jin (Han Hye-jin) och hennes make Yoo Jae-hak (Ji Jin-hee) har varit otrogna, och det riskerar att splittra deras familj som även inkluderar sjuåriga dottern (Lee Chae-mi). Serien börjar som någon sorts såpig mysteriethriller (vilket reflekteras i trailern ovan) där någon utpressar Eun-jin före Jae-hak känner till hennes otrohet, men efter allt är avslöjat omvandlas serien till en realistisk skildring av ett äktenskap och en familj i kris, och det är då serien är som bäst.

4. My Love from the Stars

En utomjording (Kim Soo-hyun) har levt på jorden i 400 år, och har för det mesta isolerat sig från alla jobbiga människor. Men en dag träffar han superskådisen Cheon Song-yi (Jun Ji-hyun) och… gillar inte henne heller. Hon är enormt självupptagen, men också trött på den isolering som kändisskapet bär med sig. Kan de två finna gemenskap i varandra? Serien är som bäst när Kim Soo-hyuns känslokalla misantropi kontrasteras mot Jun Ji-hyuns vilda, fysiska komedi i scenerna där de är ensamma med varandra, och den är därmed som sämst när Jun Ji-hyuns karaktär är mer eller mindre frånvarande i några avsnitt av spoiler-rika anledningar.

3. Miss Korea

Ett litet kosmetikaföretag har uppfunnit en ny produkt som de vet kan revolutionera marknaden, men det är mitt i den ostasiatiska finanskrisen i slutet av 9190-talet, och förutom att lanseringen saknar finansiering så har man dessutom skulder hos lånehajar. För att skapa efterfrågan på produkten och få in investerare kontaktar de vd:ns gamla flickvän som var känd som den snyggaste tjejen på skolan och ber henne ställa upp i Miss Korea-tävlingen med deras produkt. De är förstås inte den enda kosmetikaproducent som sponsrar en tävlande, och skönhetstävlingar visar sig vara jobbigare än de kunde anat.

Serien får in många feministiska poänger utan att fördöma skönhetstävlingar eller de som lägger ner hårt arbete på dessa. Andravågsfeminister behöver alltså inte göra sig besväret att titta. Utöver det har jag sällan varit så investerad i en TV-serie, och jag firar och lider med karaktärerna i alla deras med- och motgångar. Miss Korea gör inga fel, serierna som ligger högre på listan gör bara fler rätt.

2. An Incomplete Life

Jang Geu-rae (Siwan från ZE:A) går från deltidsarbete till deltidsarbete och har ingen riktig framtid, men tack vare kontakter får han en praktikplats på tradigbolaget One International. Han och några andra praktikanter måste nu kämpa om anställning, och när några av de väl blivit anställda, så börjar den verkliga utmaningen: Visa att man förtjänar anställningen. Baserad på en serietidning och hyllad för sin realistiska skildring av koreansk kontorskultur. An Incomplete Life är dock en universell berättelse om unga vuxna som försöker hitta sin plats i livet.

1. That's OK, It's Love

Deckarförfattaren Jang Jae-yeol (Jo In-sung) och psykologen Ji Hae-soo (Gong Hyo-jin) blir plötsligt roommates efter att ha bråkat i en tv-debatt. Motvillig kärlek uppstår, men det blir problem: Hae-soo har en fobi mot intimitet, och Jae-yeol har en mörk hemlighet som inte ens han själv känner till. Kan de läka varandras psykologiska sår? Ett drama som tar upp stigmatiserade ämnen som sinnessjukdom, transsexualitet och våld i hemmet på ett fördomsfritt och lättillgängligt sätt. Och så en välskriven, välspelad kärlekshistoria på det, med intressanta karaktärer. Progressivt och underhållande!

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2014.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel