TVdags listar film- och tv-året 2015

Patrik Andersson rankar årets 15 bästa miniserier från Sydkorea

2015 har varit ett väldigt bra år för dramaserier, så även i Sydkorea. Den här listan innehåller allt från romantiska komedier till såpor, thrillrar, politiska dramer och fantasy, samt även Årets Mest Humanistiska Dramaserie (ingen överdrift!). Här finns något för alla!

Precis som förra året listas bara serier som avslutats i år. Pågående serier går in i nästa års lista.

15. Splash Splash Love

En gymnasietjej har ångest över sina fullkomligt värdelösa mattekunskaper inför det stundande högskoleprovet, då hon plötsligt »timeslippar« tillbaka till någon gång under Joseon-dynastin (1392–1897). Där blir hon matematisk rådgivare åt den dåvarande kungen som försöker göra sig av med alla vidskepliga traditioner i landet, och tackla den svåra, långvariga torkan på ett vetenskapligt sätt. En väldigt rolig och gullig komedi med favoriten Kim Seul-gi i rollen som gymnasietjejen. Dock något lättviktig.

14. Cheer Up!

På ett internatgymnasium för eliten finns en grupp elever som inte presterar så bra som de borde. De har en dansklubb på fritiden, men klubben i rummet bredvid är en studieklubb för den absoluta toppeliten på skolan, och de störs av musiken från dansklubben, så de lyckas följaktligen få dansklubben stängd. För att en av eleverna i studieklubben ska ha större chans att komma in på ett amerikanskt Ivy League-universitet skapar skolan i stället en cheerleading-klubb för att smycka elevens ansökan, och det blir dansklubben som ska hjälpa studieklubben med koreografin. Men allt börjar gå åt skogen när en av eleverna mår allt sämre av Sydkoreas stressiga skolkultur, och börjar manipulera alla omkring sig för att få som hon vill. Serien har viktiga saker att säga om landets skolkultur, och visar upp underbar vänskap, men faller ibland över lite väl långt åt melodramahållet för sitt eget bästa.

13. Pinocchio

Choi In-ha lider av Pinocchio-syndromet som gör att man hickar när man ljuger. Hon och hennes jämnåriga adoptiv-farbror (det är en lite komplicerad familj) Dal-po har precis börjat jobba som journalister när två lik hittas. Vad Dal-po snart inser är att mördaren är hans biologiska bror som är ute efter hämnd på alla som förstörde deras familj för 15 år sedan. Samtidigt som Dal-po och In-ha blir alltmer förälskade i varandra, så står det också klart att en av de som brodern anser förstörde deras familj är In-has mamma, en journalist som är ökänd för att vara iskall och göra vad som helst för en bra story. Pinocchio är ett gripande hämnd-melodrama med goda doser riktigt rolig komedi. Tyvärr faller serien på att den i mitten snubblar lite över sin egen story innan den återhämtar sig i slutet. Men de första tio avsnitten är något av det bästa jag någonsin sett.

12. Assembly

Jin Sang-pil har jobbat som svetsare i 23 år när han och hans arbetskamrater plötsligt sägs upp. De orsakar en protest som blir en mediasensation, och som snart nog leder till att Sang-pil bjuds in att bli parlamentsledamot för det konservativa partiet. Han vet dock inte mycket om politik, men får hjälp av sin assistent Choi In-kyung som är veteran i maktens korridorer. Han är en idealist som försöker förbättra tillståndet för arbetare, och hon är pragmatiker som försöker hålla tillbaka honom när han har alltför vilda idéer. Kan de tillsammans göra skillnad? Assembly är ett mycket bra politiskt drama som dock påminner rätt mycket om många andra i genren. Jag själv fick ofta Borgen-vibbar. Vill ni ha ett mer unikt politiskt drama, så fortsätt läs!

11. The Mask

Byun Ji-sook jobbar på ett köpcenter för att hjälpa sin skuldtyngda familj. Där får hon en dag syn på sin betydligt rikare dubbelgångare Seo Eun-ha. Eun-ha ska snart gifta sig med rikemanssonen Choi Min-woo. Min-woos svåger har i hemlighet en plan på hur han ska få ärva familjens många miljoner, men den planen inkluderar att Min-woo och Eun-ha gifter sig, så när Eun-ha dör under mystiska omständigheter lyckas svågern övertala Ji-sook att låtsas vara Eun-ha mot att han betalar av hennes familjs skulder. Min-woo undrar varför Eun-ha plötsligt blivit så mycket mer vänlig mot honom, och snart blir Min-woo och Ji-sook-som-Eun-ha förälskade i varandra på riktigt. Ji-sook börjar förstå innebörden i orden Eun-ha lämnat efter sig: »Utan en mask kan man inte leva, men med en mask kan man inte vara lycklig.« The Mask är årets såpa om man frågar mig.

10. Valid Love

Jang Hee-tae och Kim Il-li träffades för första gången när han var biologivikarie på hennes gymnasieskola. De gillade varandra redan då, men som ansvarstagande vuxen satte han stopp på deras relation. Hon blir påkörd när hon försöker rädda honom från en skenande bil, och han bryter helt och hållet med henne av rena skuldkänslor. Sju år senare träffas de igen av en slump, gifter sig och lever lyckliga… tills hon börjar intressera sig för en annan, jämnårig man. Valid Love är ett psykologiskt otrohetsdrama som gräver på djupet i allt vad otrohet är, och vad alla inblandade känner.

9. Unkind Ladies

Fyra kvinnor över tre generationer möter motgångar i livet: Matriarken Kang Soon-ok driver en exklusiv matlagningskurs för de rika, men någon är ute efter att sabotera hennes goda anseende. Soon-oks äldsta dotter Hyun-jung är ett nyhetsankare som chefen vill ersätta med yngre talanger. Den yngsta dottern Hyun-sook hade problem med en djävulsk lärare i skolåren, och har nu svårt att få jobb. Hyun-sooks dotter är på god väg att bli den yngsta professorn på universitetet där hon jobbar, men råkar ut för en skandal. Unkind Ladies är ett kul melodrama som rör vid problem kvinnor möter i det koreanska samhället (och i vissa fall även Sverige).

8. Hello Monster

Hitchcock-inspirerad romantisk thriller-komedi. Lee Hyun är en genialisk gärningsmannaprofilerare som i unga år hölls inlåst i familjens källare av sin far som tyckte att det var något märkligt med honom. En dag blir det ett jävla liv i huset och när Hyun lyckas ta sig ut ur källaren har hans far mördats och hans lillebror kidnappats. I vuxen ålder försöker han hitta sin bror, samtidigt som han och poliskollegan Cha Ji-an och några andra försöker hitta den seriemördare som härjar i Seoul. Serien hade hamnat högre på listan om det inte vore för att humorn ibland är lite väl tafatt buskisartad.

7. Healer

För 30 år sedan försvann tre vänner som sände olaglig piratradio i dåvarande militärdiktaturen Sydkorea. De kan nu kopplas till tre olika personer i vår tid: En hi-tech-utrustad »ärendespringare« – alltså någon som gör de rikas smutsjobb mot fet betalning – med kodnamn Healer, en journalist på en dassig skvallersajt, och en respekterad journalist som ofta bråkar med sina chefer för att han inte är rädd för att säga precis som han tycker. Skvallerjournalisten Chae Young-shin råkar träffa en kvinna som säger att hon i sitt försök att bli skådespelare tvångsprostituerats av gangsters, och när Young-shin börjar gräva i hennes story så hittar hon en konspiration som förstås sträcker sig hela vägen tillbaka till för 30 år sedan. Manuset till Healer är skrivet av Song Ji-na som i över 20 år varit en av Sydkoreas mest respekterade tv-författare, ända sedan hennes supersuccé med de episka dramaserierna Years of Upheaval och Sandglass under tidigt 1990-tal.

6. Fool's Love

En hysteriskt rolig förväxlingskomedi som inte är rädd för att också vara melankolisk. Kang Ho-gu har aldrig haft en riktig flickvän, men var alltid förälskad i sin gamla klasskompis, numera elitsimmaren Do Do-hee. De möts av en slump och trots att han är timid och hon är iskall så uppstår något. Vad Ho-gu inte vet är att Do-hee har en hemlighet. Eftersom serien har många överraskningar längs vägen säger jag inte mer än så.

5. Angry Mom

Jo Kang-ja som var en värsting i sin ungdom får veta att hennes tonåriga dotter är mobbad i skolan. När skolledningen visar sig oduglig på att hantera situationen tar Kang-ja saken i egna händer och förklär sig som elev(!) för att ta itu med problemen i skolan. Problemen visar sig dock vara många fler än bara mobbning, och serien är en kritik mot många olika saker i koreanska samhället. Angry Mom är i princip en samhällskritisk polisthriller – där Kang-ja är undercover-»polisen« – förklädd som skolserie. Serien kom till genom en manustävling, och även om rookie-författaren Kim Ban-di är ljusskygg (och eventuellt en pseudonym?), så har hon sagt så mycket som att hon själv är verklighetens arga mamma. Efter att ha sett serien tror jag henne.

4. The Producers

Baek Seung-chan studerade till åklagare ända tills han impulsivt bestämde sig för att följa efter tjejen han är hemligt kär i och utbilda sig till tv-producent. På sin första dag på jobbet hamnar han i underhållningsavdelningen, på en fiktiv version av programmet 2 Days & 1 Night där kändisar övernattar på olika platser runt om i landet. Hans chef är Ra Joon-mo som är bästa kompis med producenten för musikprogrammet Music Bank. Hon heter Tak Ye-jin och har en fejd med sångerskan Cindy. Cindy är dock inte en diva bara för att vara det. Hon har varit i musikbranschen sedan hon var 13 år, och som ett resultat av detta vet nu 23-åriga Cindy inte riktigt vem hon är. Cindys coming-of-age-story där hon lär känna sig själv är något av det bästa på tv i år, och sångerskan IU spelar henne till perfektion (och råkar ha liknande erfarenheter). Resten av serien är en ofta jätterolig komedi, men Cindys historia är bland årets bästa drama.

3. Heart to Heart

Cha Hong-do lider av svår social fobi, men är hemligt kär i Jang Doo-soo, en polis som bor i hennes område. Jang Doo-soo vet att någon gillar honom, han brukar ju trots allt hitta mat med gulliga post-it-lappar när han kommer hem. Go Yi-seok är psykolog som börjat lida av en fobi för psykiska sjukdomar(!?), men när han råkar springa in i Hong-do upptäcker han att hon kan lugna honom. Ungefär samtidigt råkar Doo-soo träffa Hong-do. Båda männen blir förälskade i henne. Doo-soo vill skydda henne från världen och Yi-seok vill knuffa ut henne från sin bubbla. Vem kommer hon välja? Att kärlekstriangeln symboliserar hennes val för hur hon ska bemöta sin sjukdom gör serien extra intressant.

2. Oh My Ghost

Kim Seul-gi igen! Den här gången spelar hon spöket Shin Soon-ae som inte minns vem hon var när hon levde, och hon vet inte heller varför hennes själ inte kan lämna jorden. En shaman säger dock att det förmodligen beror på att hon dog oskuld, vilket leder till att Soon-ae tar olika tjejer i besittning och försöker ligga med män. Spöken är dock kalla, och det här med att ligga med något kallt… Fast Soon-ae ger inte upp. Hon tar en dag den timida köksassistenten Na Bong-sun i besittning och försöker ligga med köksmästaren Kang Sun-woo. Sun-woo känner inte kylan och är därför den perfekta mannen för Soon-ae! Vad Soon-ae inte vet är att Bong-sun varit hemligt kär i Sun-woo, och det är nu inte särskilt hemligt längre. Om man bortser från att serien inte verkar inse att den i princip handlar om våldtäkt, så är det en väldigt gullig, charmig och rolig serie som dock är förvånansvärt allvarlig. Serien har också ett starkt mysteriethriller-element då hen som mördade Soon-ae finns i Bong-suns och Sun-woos umgängeskretsar. Och hen är dessutom en av årets vidrigaste tv-skurkar tillsammans med Kilgrave från Jessica Jones.

1. The Awl

Jag har sagt saker som »Årets Mest Humanistiska Dramaserie« och »ett mer unikt politiskt drama«, och här är det. Lee Soo-in har alltid varit en rättskaffens man, så när en mellanchef i dagligvarubutiken han jobbar för beordrar honom att sparka folk i hans avdelning utan att förklara varför, så vägrar han. Det hela leder till att arbetarna försöker gå med i facket för att skydda sig, men butiken slår tillbaka. Som tur är kommer en arbetsrättsjurist in för att hjälpa arbetarna. Han ska se till att Soo-in blir sylen som kan tränga igenom och skapa skillnad. The Awl är en sylvass (hehe) serie, inspirerad av en verklig händelse från 2007 – serien utspelas 2003 – då en butik försökte undvika att följa den då nya lagen om att halvtidsanställda måste erbjudas heltid efter en viss tid. De sparkade i stället halvtidarna, vilket ledde till att arbetarna och facket strejkade utanför butiken i 512 dagar. Händelsen inspirerade även filmen Cart, fast även om filmen ligger närmre det som hände i verkligheten, så är det The Awl som är den mer realistiska och djupgående av de två – både djupgående i konflikten och i vad som motiverar karaktärerna. Till och med antagonisten, mellanchefen, går att relatera till, och alla har en väl genomtänkt, gripande backstory. The Awl är också den enda serie på listan som inte köpts in av varken DramaFever eller Viki, men någon vänlig själ har översatt avsnitten, så den som googlar ska finna.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått. Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2015. Tablåtipsen publiceras som vanligt, hela julhelgen.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Undercover & det belgiska tv-undret

24 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tunna blå linjen har långkörarpotential

17 januari, 2021
Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel