TVdags listar film- och tv-året 2018

Patrik Andersson radar upp de bästa serierna du missat 2018

Här är de bästa serier du missat i år. Detta är serier som inte sänts i Sverige, som sänts i Sverige men kan vara svåra eller omöjliga att få tag på, eller helt enkelt serier som finns lättillgängliga men som det inte pratas om.

Eller bästa och bästa. Här är några väldigt bra serier du kanske missat! Det finns fortfarande många »obskyra« serier från i år som jag själv inte hunnit beta av – däribland danska Krigare på Netflix, Singaporiska Grisse på HBO Nordic, och tyska Gladbeck, så komplettisten i mig är inte helt nöjd, men jag gjorde så gott jag kunde med det jag hunnit se. Jag vet inte om ni märkt, men det finns en hel del tv just nu! Nåja, vidare till listan:

Butterfly

11-åriga Max, född i en pojkes kropp, börjar inse att hon egentligen är Maxine, en flicka. Efter ett självmordsförsök gör mamma Vicky allt hon kan för att hjälpa Maxine men det splittrar bara den redan skadade familjen ännu mer då pappan inte vill höra talas om saken. Starkt, välresearchat drama.

Butterfly finns inte att se i Sverige.

Corporate

Nattsvart satir om de olyckliga kontorsarbetarna på Hampton DeVille. Precis när man tror att serien nöjer sig med att håna kapitalismens oändliga ondska så kommer avsnittet där man hånar folk som säger sig hata kapitalismen men trots det med glädje använder sig av storföretagens produkter eftersom de är bekväma och billiga. Ingen går säker!

Corporate visades på Comedy Central i Sverige, men går inte längre att se.

DuckTales

Hej, alla barn, nu blir det barnprogram. Jo, faktiskt! Jag övervägde att ta med serien redan på förra årets lista, men första halvan av första säsongen som då hade sänts var så tydligt en serie som fortfarande kämpade med att finna sig själv. Och krackelibrankelfnatt, om den inte lyckades!

En uppdaterad, modern version av den klassiska Disney-serien där farbror Joakim och knattarna söker skatter jorden runt, med fler övergripande, säsongslånga manusbågar, mer modern humor, högre tempo, och sist men inte minst mer Kalle Anka än förlagan. Äventyrskomedi med familjedrama-mysterium i grunden när knattarna söker efter sin försvunna mamma vilket visar sig vara en mörk familjehemlighet Joakim och Kalle helst inte diskuterar. Faktiskt en av årets bästa serier. Faktiskt!

DuckTales sänds sporadiskt på Disney Channel i Sverige, och sänds på Disneydags på Barnkanalen på helgmorgnar, men finns inte att se online.

Mother

Koreansk nyinspelning av hyllad japansk serie om en lärare som ser hur misshandlad en av eleverna blir där hemma och bestämmer sig för att göra det de handfallna myndigheterna misslyckats med – ta flickan från mamman. Kruxet är att det rent juridiskt är kidnappning.

Det är inte bara prisade regissören Park Chan-wook som gjort tv-debut i år (med utmärkta The Little Drummer Girl), utan här har också hans ständige medförfattare Chung Seo-kyung (Lady Vengeance, Thirst, The Handmaiden, med flera) stått för tv-manus för första gången. Hon har utökat mödraskaps-tematiken jämfört med originalet, och också lutat sig mer mot spänningsgenren än förlagan gjorde.

Nominerad till bästa serie vid första tv-festivalen i Cannes i somras.

Mother finns inte att se i Sverige.

My ID is Gangnam Beauty

Sydkorea är det land utanför Sydamerika med flest skönhetsingrepp per capita. I den här serien har Kang Mi-rae blivit mobbad för sin »fulhet« under hela skolgången och bestämmer sig innan hon börjar på universitetet för att göra om hela ansiktet. Men bara för att man har ett nytt ansikte betyder inte att man plötsligt får tillbaka självförtroendet. En Gangnamskönhet är en förolämpning som betyder att någon blivit »vacker« genom plastikkirurgi – den välbärgade Gangnam-stadsdelen i Seoul är ökänd för sina många plastikkirurgikliniker – och sammanfattar väl en del personers åsikter om Mi-raes nya ansikte.

Serien är en känga riktad mot både skönhetsideal och det patriarkala samhälle där dessa frodas, utan att för den sakens skull kritisera dem som väljer skönhetsingrepp.

My ID is Gangnam Beauty finns inte att se i Sverige.

My Secret Terrius

Oväntat lyckad blandning av familjekomedi och spionthriller. När Go Ae-rins make mördas får hon hjälp av sin granne Bon med att passa barnen medan hon söker jobb. Vad hon inte vet är att Bon tidigare jobbade för underrättelsetjänsten NIS och passar barnen som ursäkt för att utreda den konspiration som ligger bakom makens död. Samtidigt jagas Bon också av NIS på grund av vissa ouppklarade affärer efter att en agent mördats i Polen.

My Secret Terrius finns inte att se i Sverige.

Native America

Otrolig dokumentär om Amerikas ursprungsbefolkningar. Man lär sig mycket, men kanske framför allt vilken orättvis bild av ur-amerikanerna man burit på. Bara fyra avsnitt lång, men jag hade gärna sett fyra avsnitt om vart och ett av folken som besöks i serien.

Native America finns inte att se i Sverige.

Nude

Fransk satir. Glöm det här med att inte få bära burka – i den här serien vaknar en polis upp från ett koma några år in i framtiden och upptäcker att Frankrike har infört en transparenslag som innebär att ingen får bära kläder offentligt. Han upptäcker snart att det här med att man måste gå naken faktiskt är det minsta av intrång staten gör i denna skruvade serie.

Nude finns inte att se i Sverige.

Pop Team Epic

Tecknad japansk sketch-serie som är avsiktligt ful och dålig, och därför är årets både bästa och sämsta serie. Hysteriskt rolig och fruktansvärt tråkig. Briljant och vidrig. Och med en introlåt som är långt mycket bättre än en så avskyvärd serie möjligtvis kan förtjäna. Och då har jag inte ens nämnt det som händer efter reklampausen i varje avsnitt – en sådan oförskämd förolämpning mot publiken har väl aldrig tidigare skådats. Måste ses med egna ögon.

Pop Team Epic finns att se på Crunchyroll eller HIDIVE.

SSSS.GRIDMAN

Superhjälteflum och existentialism. Nytolkning för vuxna av en Power Rangers-liknande serie från 90-talet. Yuta har inga minnen, men är den enda i stan som kan se de stora monstren som bara står lite överallt. Han upptäcker att han kan bli superhjälten Gridman, vilket ju är tur när ett av monstren plötsligt anfaller. Stor förödelse och förstörelse följer när han besegrar monstret, men dagen efter är allt som vanligt igen. Vad står egentligen på?

SSSS.GRIDMAN finns att se på Crunchyroll.

Superstore

Den här amerikanska The Office-kopian – och det menar jag som en komplimang – om arbetarna på ett Walmart-liknande varuhus blir bara bättre och bättre. Med ett par graviditetshistorier den här säsongen har serien kunnat angripa både amerikansk brist på föräldraledighet och det amerikanska sjukvårdssystemet med träffsäkra, fruktansvärt roliga resultat.

Gamla avsnitt av Superstore vevas i all oändlighet på TV6, men nya avsnitt finns inte att se i Sverige.

Wellington Paranormal

Spinoff på vampyrkomedin What We Do in the Shadows. Arkiv X möter Nakna pistolen när tre ouppmärksamma poliser utreder övernaturliga hot. Vampyrer, varulvar, utomjordingar och 1970-talsspöken. Passa er!

Wellington Paranormal finns inte att se i Sverige.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från film- och tv-året som gått.

Håll koll på senaste artiklarna via taggen Film- och tv-året 2018.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel